17-18 Mayıs 2022 tarihlerinde Erdal Akar konferans salonunda gerçekleşecek “Kocatepe Tarih Günleri-II” programına; İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güler, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış akademik personel ve öğrenciler katıldı.

2 lisans, 11 yüksek lisans ve 5 doktora olmak üzere toplamda 18 öğrencinin sunum yapacağı programın açış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, bu etkinliklerin üniversite hayatındaki öğrenciler için çok anlamlı olduğunu ifade etti. Şahin, “İlk defa sunum yapan, kürsüye çıkan, konferans salonunda öğrenci arkadaşlarının huzurunda veya hocalarının nezaretinde de olsa sunum yapması çok anlamlı ve önemli bir tecrübe. Bu sıralarda, yıllarda, bu tecrübeyi ve heyecanı yaşamak daha farklı ve anlamlı oluyor” diye konuştu.

“Türk ve dünya tarihi anlatılacak”

Büyük Taarruz’un ve Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı olmasından dolayı “Kocatepe Tarih Günleri-II” programını özellikle 19 Mayıs Haftasına getirmeye çalıştıklarını belirten Şahin, “Üniversitemizin kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri içerisinde hem de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında öğrencilerimizin bu etkinlikle buluşmasını ve bugüne kadar yaptığı çalışmaları hocalarının ve öğrenci arkadaşlarının huzurunda sunmasını çok anlamlı ve değerli görüyoruz. Programı 2 gün olarak planladık. Türk ve dünya tarihinin çeşitli alanlarından sunumların yapılacağı bir program çıktı. Lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin katılımını özellikle önemsedik” dedi.

“Geldikleri gibi giderler”

Açış konuşmasının ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, “Atatürk’ün Gençliğe Verdiği Değer” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Milli Mücadelenin temelinin 13 Kasım 1918 tarihinde Haydarpaşa Garında atıldığını dile getiren Altıntaş, “Mustafa Kemal 13 Kasım 1918 tarihinde İstanbul’a geldiğinde Haydarpaşa Garında indi. 2,5 saat beklemek durumunda kaldı. Aynı gün 63 parçadan oluşan başta İngiliz ve Fransız donanması olmak üzere İtalyan, Rus ve Yunan donanmasına ait zırhlılar İstanbul’daydı. Mondros Mütarekesi hükümlerine aykırı olmasına rağmen Yunan donanmasına ait Averof zırhlısı da vardı. Mustafa Kemal’e Haydarpaşa Garından Avrupa yakasına geçiş izin müsaade etmediler. Mustafa Kemal, arkadaşı Rasim Ferit Talay ile beraber yaklaşık 3 saat kadar Haydarpaşa Garında beklemek zorunda kaldı. Orada yanında Yaveri Cevat Abbas vardı. Paşam ‘Ne olacak bu durum?’ diye sordu. Mustafa Kemal ‘Geldikleri gibi giderler’ demişti. Milli Mücadelenin temeli de burada atıldı” ifadelerini kullandı.

“Gençliğe Hitabe, Atatürk ve gençliği en iyi şekilde anlatır”

Mustafa Kemal’in milletine hesap vermeyi öngören bir lider olduğunu vurgulayan Altıntaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Mustafa Kemal’e Ruşen Eşref Ünaydın ‘Paşam herkesin bir doğum günü var sizin de olması lazım siz devlet büyüğüsünüz?’ diye soruyor. Mustafa Kemal ben ‘19 Mayısta doğdum’ diye cevap veriyor. Bu biyolojik doğum tarihi değildir. 19 Mayıs Samsun’a çıktığımda doğdum diyor. Daha sonra 19 Mayıs, 1939 yılında 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanacaktır. Mustafa Kemal milletine hesap vermeyi öngören bir liderdir. 1927 tarihinde dünyada diktatör yönetimler söz konusudur. Mustafa Kemal zorunlu olmamasına rağmen milletine hesap verme anlamına gelen Nutuk’u irade edecektir. Nutuk, ortalama 6 saat okunması kaydıyla bizzat Mustafa Kemal tarafından Mecliste dillendirilecektir. Mustafa Kemal ‘biyolojik olarak genç olmak yetmez; nice biyolojik olarak gençler var ancak zihin dünyası olarak bunlar 60-70 yaşından daha yaşlı olabilir, 60 ya da 70 yaşında olan birisinin 17-18 yaşında zihin dünyası olabilir’ diyor. Burada kastedilen zihin dünyası genç olan, çağdaş uygarlık seviyesine erişmeyi hedefleyen, dönemin şartlarını iyi okuyabilen gençliğin önerilmesidir. Mustafa Kemal’e ‘Paşam sizin söylediklerinizle akıl ve bilim çelişirse ne olacak?’ diye sorduklarında ‘Benim söylediklerimi bir tarafa bırakacaksınız dönem şartları içerisinde akıl ve bilim neyi gerektiriyorsa ona bağlı kalacaksınız’ cevabını veriyor. Mustafa Kemal’in gençliğe vermiş olduğu temel hedef budur. Nutuk, 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıktım sözleri ile başlıyor. Nutuk’un son sözü 1927’de ‘Ey Türk Gençliği!’ olarak bitiyor. Nutuk 3 cilt olarak yayınlandı. Mustafa Kemal, bütün olayları kendi bakış açısı ile anlatıyor ve Nutuk’u ‘Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur!’ ifadeleri ile bitiriyor. Mustafa Kemal’in Gençliğe Hitabesi Atatürk ve gençliği en iyi anlatan, gençliğin nasıl hareket etmesi noktasında 1927’den günümüze kadar vermiş olduğu mesajları içermesinden dolayı son derece önemlidir.”

Sunumun ardından oturum başkanlığını İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güler’in yaptığı sunumlara geçildi.

“Kocatepe Tarih Günleri-II” 17-18 Mayıs 2022 tarihlerinde Erdal Akar konferans salonunda oturumlarla devam edecek. >>ODAK HABER MERKEZİ

 

 

Editör: TE Bilisim