Yumurtanın Borsası olan Afyonkarahisar’da ve Türkiye’de yumurta üreticileri artan maliyetler dolayısıyla zor günler geçiriyor. TGRT Ana Haber Sunucusu Ekrem Açıkel’de, dün akşam yayınlanan Ana Haber Bülteninde “Yumurta üreticilerinin zor durumu sürdürülebilir” diyerek, üreticiden tüketiciye kadar gelen yumurta fiyatlarını canlı yayında anlattı.

“YEMDE KENDİ KENDİMİZE YETERLİ DEĞİLİZ”

Zincir marketlerinin KDV indiriminden sonra önce fiyatlara indirim yaptığını ifade eden Açıkel, “Türkiye’de üretici olmanın tavukçuluk ile uğraşmanın ne kadar zor bir iş olduğunu, cefakar insanların çektikleri çileleri yumurta üzerinden anlatacağım ve bana hak vereceksiniz. Dünyada gıdaya dönüşün ne kadar önemli olduğunu ispat edeceğim” dedi.

Yumurtanın sucuklu yumurta değil, zararlı yumurta olduğuna dikkat çeken Açıkel, “30’lu karton yumurtayı baz alarak bir tavuk günde 120 gram yemle karnını doyuyor ve bir yumurta veriyor. Üreticinin dengesi budur. Yemin kilosu 7 TL ve yemde kendi kendimize yeterli değiliz. Ham madde soyasından mısırına ithal ve dolarla” diye konuştu.

“YA BENİMLESİN YADA YOK OLURSUN”

30’lu yumurtanın karton yem maliyetinin 26 TL olduğuna dikkat çeken Açıkel, sözlerine şöyle devam etti: “Viol+ambalaj 3 TL, yüzde 10 işçilik 3 TL, Afyonkarahisar’dan İstanbul’a tabii ki nakliye ile gelecek yüzde 10 nakliye yani 3TL daha ekledik. Maliyeti 35 TL oldu ve üretici kârını koymadı. Şimdi Türkiye’de yumurta ne kadara katılıyor” diyerek sordu.

Marketlerde orta boy 30’lu yumurtanın33,90’na satıldığını belirten Açıkel, “Şimdi bana maliyeti 35 TL’ye çıkardın ama marketler nasıl bunun altına satıyor diye sorabilirsiniz. Ama işte yumurta üreticisi baskı görüyor. Çünkü sebebi belli marketçi kârını koyacak, bana ucuz satacaksın. Ben tekel olmuşum. Ya benimlesin yada yok olursun.”

“ÜRETİCİNİN HALİ AĞLANACAK HALDE”

“Parite 1 yumurta 200 gram yem almalıdır”diyen Açıkel, “200 gram yem 1 lira 40 kuruş, zincirler baskıyla alıp 36-39’a satıyor. Zam kaçılmaz ve 30’lu yumurtanın 45 liranın altında satılması mümkün değildir. Şuanda üretici zincir marketlere baskıyla 39 liraya satıyor ve dayanmaya çalışıyor. Yumurta üreticilerinin zor durumu sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı.

Tarım Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye seslenen Açıkel,  “Yumurta üreticisinin yumurta esnafının hali ağlanacak durumdadır. 45 TL satmaları gereken 30’lu yumurtayı 33-32 liraya ite kaka vermeye çalışıyorlar. Zarar ediyorlar bu sürdürülebilir değil.” HABER: BETÜL ÖZDEMİR