Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen panele; AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile birlikte öğretim elemanları AKÜ Öğrenci Kulüp ve Toplulukları üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Havacılık ve RC Araç Topluluğu Danışmanı Arş. Grv. Dr. Nihal Yumak’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde “Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrencilerinin TEKNOFEST Yolculuğu” anlatıldı. Panelde konuşma yapan AKÜMOBİL Takımı Akademik Sorumlusu Öğr. Gör. Ahmet Kaysal, elektrikli araçlar bünyesinde kurulan AKÜMOBİL takımının elektrikli araçlar serüveninin 2014 yılında başladığını söyledi. Kaysal, “Yine 2015 yılında yarışmada yerli ürün teşvik ödülünü alarak çalışmalarımızı taçlandırdık. 2020 yılında takımımızla kaldığımız yerden çalışmalara devam ettik. 2020 yarışmalarında 117 katılımcı arasında çeşitli kontrolleri başarı ile geçerek ilk 15 takım arasına girdik ve yarışmayı 9. olarak tamamladık. Pandemi sürecinde bu zorlu süreçte rutin çalışmalarımızı yürüttük. Az zamanda çok iş yaparak aracımızı ürettik. Edinilen tecrübeler vasıtasıyla 400 kilogram olan aracımızı 200 kilograma kadar düşürdük. Bu sayede 2021 yılındaki elektrikli araçlar yarışmasında 227 araç arasından 22 takım arasına girerek, yarışı 13. olarak tamamladık” diye konuştu.

“Hobi olarak bu işe başladık”

Havacılık ve RC Araç Topluluğu Danışmanı Hasan Akkoç ise hobi olarak yaptıkları maket uçaklarla sürecin başladığını ifade etti. Topluluğun kuruluş sürecini anlatan Akkoç, “2019 yılı Şubat ayında Ertuğrul Hocam ile karar verip topluluk kurduk. Yönetim hızlı bir şekilde topluluğumuzun kurulmasına vesile oldu. Daha sonra pandemi oldu; bu pandemi hakikaten bizi çok yordu. Pandemide az sayıda öğrenci arkadaşımız burada oldu. Yola çıktığımız bazı arkadaşlarımız çeşitli sebeplerden dolayı katılamadı. Yine bu psikoloji ile çalışmaya başladık. Sayın Rektörümüzün talimatları ile hemen bir atölye kuruldu. Bu atölyeye malzemeler alındı. Biz bu şekilde TEKNOFEST yarışmalarına katıldık” dedi.

“AKÜ kadar yarışlara kurumsal hazırlanan üniversite yok”

TEKNOFEST’e katılma süreçleri hakkında bilgi veren Akkoç, “İlk katılımımızda 2 takımımız yarışmaya hak kazandı. 20 bin TL bütçe ile başladık. Gaziantep’e 1 takımımızı gönderebildik. Geçen yıl 3 takım ile gittik. Mansiyon ödülleri ile döndük. Bütçemiz 135 bin TL oldu. Bu sene tahmini 300 bin TL kadar bütçemiz olacak. Oralarda üniversitemizi temsil etmek, o havayı teneffüs etmek, öğrenci arkadaşlarımıza takım çalışmasını göstermek, orada bizim gibi üniversitelerin hangi seviyelerde olduğunu ne yaptığını görebilmek bizler için çok önemli ve anlamlıydı. Bu açıdan TEKNOFEST’in bizim topluluğumuza ve üniversitemize çok şey kattığını düşünüyorum. Sürekli gelişerek devam ediyoruz. Görüştüğümüz üniversiteler içerisinde hiç bu kadar kurumsal TEKNOFEST’e hazırlanan üniversite yok” ifadelerini kullandı.

“Hedef ilk 10 arasında olmak”

GÖKBÖRÜ Elektrikli Araç Takımı Kaptanı Erdem Yavuz konuşmasında GÖKBÖRÜ takımının 2021 yılında kurularak, Teknoloji Fakültesi bünyesinde ve laboratuvarlarında çalışmalara başladıklarını ifade etti. Yavuz,  “Bu süreçte çok zorlu zamanlar geçirdik. 2021 yılının Ocak ayında kurulmaya başlayan takımımız, Mart ayında teknik tasarımlarını tamamlayarak Mayıs ayında da yarışmaya hak kazandığımız açıklandık. Biz çok çalıştık, çabaladık zorlu süreçlerden geçtik.  Takımımız Makine Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Elektrik Mühendisliği bölümlerinden oluşmaktadır. Takımımız ilk olarak motor tasarlayıp, üretimini yaptı. Bu sene ilk 10 finalistin arasında olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Havacılık ve RC Araç Topluluğu Danışmanı Arş. Gör. Dr. Nihal Yumak’ın moderatörlüğünde; Havacılık ve RC Araç Topluluğu, GÖKBÖRÜ ve AKÜMOBİL takım üyeleri TEKNOFEST yarışlarındaki tecrübelerini anlattı.

Panel, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın’ın teşekkür belgelerini takdim etmesinin ardından sona erdi. >>ODAK HABER MERKEZİ

 

 

Editör: TE Bilisim