Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız’ın yaptığı panelde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya konuşmacı olarak yer aldı.

MEZUNİYET SONRASI NE YAPMALIYIM

Panelin açış konuşmasını yapan Moderatör Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, mühendislik mesleğinde kariyer ve girişimcilik konusunun önemine değindi. Yıldız, “4 yıllık mühendislik eğitimi sırasında sizler yoğun şekilde derslere odaklanıyorsunuz zaman zaman mezuniyet sonrası süreçle ilgili düşündüğünüz, planlama yaptığınız anlar oluyor ancak derslerin yoğunluğundan buna ne yazık ki fırsatımız olmuyor. Mezuniyet sonrası ne yapmalıyım? Kamuda ya da özel sektörde mühendis olarak mı çalışmalıyım? Akademik kariyer mi yapayım yoksa kendi işimi mi kurayım? Bu ve buna benzer çok sayıda soru sizlerin aklını meşgul ediyor. Bunları bizler biliyoruz. Gerek fakültemiz gerekse üniversitemizin değişik birimlerinin yapmış olduğu eğitim ve sertifika programları ile öğrencilerimizi bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

EĞİTİM ÇEVRİM İÇİ VERİLİYOR

Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni ise konuşmasında girişimcilik türlerinden bahsetti. Çepni, “Geleneksel ve ileri girişimcilik olmak üzere girişimciliğimiz iki başlık altındadır. Geleneksel girişimcilik dediğimiz bizim hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin başvuruda bulunacağı girişimcilik modelimizdir. İleri girişimcilik ise imalatçı işletmelerimizin başvuruda bulunacağı girişimcilik modelimizdir. Şirket ve firma kuracak kişilerin girişimcilik eğitimi almasını istiyoruz. Bu girişimcilik eğitimi 2019 yılının başına kadar fiziki ortamlarda gerçekleşirken 2020 itibariyle eğitimleri çevrim içi olarak vermeye başladık” dedi.

İŞ BAŞI EĞİTİMLERİ VERİYORUZ

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya ise İŞKUR’un tarihi ve çalışma alanları hakkında bilgiler vererek, “Yeni bir iş yeri kurdunuz, personel ihtiyacınız var; önce kurum olarak sizi kurumumuza kaydediyoruz. Daha sonraki aşamada ilanlarımızı açıyoruz. Size bir danışman atayıp devamında mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Sizin istediğiniz alandaki kursları devam ettiriyoruz. İş başı programlarımız var. İş başı eğitim programlarımızı yapıyoruz. Öğrencilerimiz iş başlama eğitim programından faydalanmak isterlerse kendi yapabilecekleri işletme ya da bizim önerdiğimiz işletme üzerine imalat ve sanayi sektörlerinde 6 ay, geleceğin mesleklerinde 9 ay, diğer sektörlerde ise 3 aya kadar teorik eğitimin yanında pratik olarak da işletmelerde çalışmaktalar” diye konuştu. Panel, soru cevap kısmının ardından plaket takdimi ile sona erdi. >>ODAK HABER MERKEZİ

 

 

Editör: TE Bilisim