Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, esnaf toplantısında gündemi dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin teminatı, ülkesi için alın teri döken, emek harcayan, kendi hayatını kendisi kazanan, kimseye yük olmadan, çoluğunun, çocuğunun, rızkı için çalışan esnafa selam vererek konuşmasına başlayan Sarıgül, “Ben esnafı seçim zamanı hatırlayan siyasilerden değilim. Biz birbirimizi iyi tanıyoruz. Yıllardır tanıyoruz. Belediye başkanıyken sabah erken saatlerde esnafları ziyaret eder onlarla kahvaltı yapardım. Yine bir sabah baktım, bir dükkân açılmamış, sahibini de tanıyorum” dedi.

2001 KRİZİNDE ESNAFA DESTEK VERDİM

Genel Başkan Sarıgül sözlerine şöyle devam etti: “Cebimden kartımı çıkartım ve “Mehmet amca sabah geldim, dükkânı açmamışsın bir sorun yoktur inşallah” yazdım ve kapıya sıkıştırdım. Birkaç saat sonra dediler ki “Mehmet amca telefonda” “verin!” dedim. “Mustafa oğlum uyuya kalmışım sana da mahcup oldum” dedi. Pazartesi günleri zabıta benim adıma esnafa hayırlı işler dilerdi.

Siftah yapmamış esnafın kapısına para diye dayanmazdık. Esnaf kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunurdum. Esnafla iç içe çalıştım, esnafın en kolay ulaştığı başkan ben oldum. 2001 ekonomik krizi sırasında esnafa çok destek verdim” diye konuştu.

ESNAF BAKANLIĞI KURACAĞIZ

“Bir esnaf kardeşime sorsalar deseler ki sen sağcı mısın solcu musun? Esnaf ne der? “Ben ne sağcıyım ne solcuyum, ben ekmeğimin peşindeyim” der” diyen Sarıgül, “Türkiye Değişim Partisi olarak bize de soruyorlar siz siyasi yelpazenin neresindesiniz? Biz de diyoruz ki biz sağcı veya solcu bir parti değiliz. Biz ekmeğinin peşinden gidenlerin partisiyiz. Eski partilerin hepsi “esnaf önemlidir” dedi, “esnafın sorunlarını biz çözeceğiz” dedi.  Yıllarca, parti programlarına seçim beyannamelerine yazdılar ama hiçbiri çözmedi. Sağcısı, solcusu iktidar oldu. 75 yıldır bir esnaf bakanlığı kurmadılar. 20 senedir AK Parti var onlar da kurmadı. Esnaf bakanlığı kuracağız diyen ilk parti biz olduk” dedi.

KORKUT, TÜRKİYE’NİN İLK ESNAF BAKANI OLACAK

Gölge esnaf bakanını ilan eden ilk partinin Türkiye Değişim Partisi olduğuna dikkat çeker Sarıgül, “İnşallah seçimlerden sonra da  gölgesini kaldıracağız ve Erol Korkut kardeşim Türkiye’nin ilk esnaf bakanı olacak. Esnafın sorunlarını çözen parti de Türkiye Değişim Partisi olacak. Esnafın bütün sorunlarını biliyoruz. Pandemi sürecinde esnafa, bütçeden destek vermek yerine kredi verildi. Kur artışları, hayat pahalılığı yüzünden esnaf iş yapamıyor. Borcunu ödeyemiyor. BAĞ-KUR primlerini yatıramıyor. Esnaf, pandemi sürecinde çektiği kredilerin faizleri ve piyasaya olan borçları yüzünden kepenk kapatıyor. Bu yılın ilk 5 ayında 50 bine yakın esnaf iflas etti. Elektrik, doğalgaz faturaları kirayı geçmeye başladı. Zincir marketlerle, küçük esnaf arasındaki haksız rekabet esnafımızı batma noktasına getirdi.”

ESNAFA SİCİL AFFI ÇIKMASI LAZIM

Acilen perakende yasasının çıkmasının gerektiğini belirten Sarıgül, “Köprü ve otobanlara yapılan zamlar, yedek parçaya, lastiğe, akaryakıta gelen zamlar, servisçilere, kamyonculara kontak kapattırdı. Çiftçinin traktörüne, nakliyecinin kamyonuna, taşımacının otobüsüne, şoförlerin taksisine koydukları, akaryakıttan vergi almamaları lazım. İndirimli akaryakıt vermeleri lazım. Esnafımızın BAĞ-KUR borçlarının yapılandırılması lazım. Piyasada yaşanan durgunluk nedeniyle borçlarını ödeyemeyen esnafa sicil affı çıkması lazım. Esnaflarımızın birikmiş borçlarının, faizsiz olarak ertelenmesi lazım. Elektrikte esnaf tarifesi olması lazım. Konut kiralarına yapılan, yüzde 25’lik sınırlamanın işyerlerine de getirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

ESNAFIN IŞIĞINI SÖNDÜRMEYİN

Hükümete seslenen Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, “Esnafın ışığını söndürmeyin, esnafa destek verin. Esnafa verilen destek, çarkların dönmesi demektir, piyasanın canlanması demektir. Esnafa verilen destek, ekonominin düzelmesi, toplumun güçlenmesi demektir. Esnafımızın pek çok sorunu var. Ama, arkasında uluslararası şirketler, lobiler, yabancı başkentler, para babaları yok. Bu nedenle de sesini duyuramıyor. Esnafın sesi biziz, Esnafın dostu biziz. Bize göre esnaf, ülkenin belkemiğidir, toplumun ortadireğidir, ekonomik ve sosyal hayatımızın yapı taşıdır” dedi.

ESNAFI AYAĞA KALDIRACAĞIZ

Türkiye Değişim Partisi olarak esnafımızın güçlenmesine özel bir önem verdiklerinin altını çizen Sarıgül, “Esnafın sorunlarını çözmek için, esnafa her türlü desteği vermek için, esnafın ışığını söndürmemek için, esnaf bakanlığını kuruyoruz. Türkiye Değişim Partisi iktidarında, zincir marketlere sınır koyacağız. AVM'leri ve zincir mağazaları haftanın bir günü kapatacağız, vatandaş esnaftan alışveriş yapsın. Halk Bankasını esnafın bankası yapacağız. Esnafımızın bankalardan, esnaf kefaletten çektiği kredilerin faizlerini sıfırlayacağız. Esnafı ayağa kaldıracağız, esnafın ayağa kalkması demek Türkiye’nin ayağa kalkması demektir. Esnaf kardeşim, artık derdini anlatacağın bir bakanın var, sorununu çözecek olan bir bakanın var. Esnafın derdini, Erol Korkut bilir, esnafın sorunlarını, Erol Korkut çözer” diye konuştu. ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim