Çarşamba akşam saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu davasında yerel mahkeme kararını açıkladı.

İmamoğlu YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün ceza aldı.Bu kararın açıklanması ile ülkedeki siyasi gelişme ve beklentiler değişti.

 

Ne olmuştu ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu ile ilgili “Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye’yi şikayeteden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun"

Mart 2019'da yapılan İstanbul seçimlerini kazanan İmamoğlu ise bu sözlere karşılık sarf ettiği "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır" ifadeleri nedeniyle yargılandı.

İmamoğlu, YSK üyelerine hareket ettiği suçlamalarını reddederek, bu sözlerin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına karşı olduğunu belirtmişti.

Dava öncesi İmamoğlu avukatları ülkedeki 3 uzman ceza hukukçudan görüş alarak mahkemeye vermişti. Dikkate bile alınmadı

Siyasi mi bu dava?

Bu dava ve kararın siyasi olduğu iddiaları ağır basıyor. Çünkü aylar önce bu davaya bakan Yargıç’ınkendisinden Ekrem İmamoğlu’na ceza verilmesini isteyen karar istendiği am buna  sıcak bakmadığından dolayı süresi dolmadan Samsun’a ataması yapıldığı iddiaları var.

Ve yerel mahkemede kararı veren yargıç ile 4 yıl ceza isteyen Savcı Ak Partili kişiler ile karar sonrası fotoğrafları çıkıyor sosyal medyada. Ve eğer 2 yıldan az ceza almış olsaydı siyasi yasak olmazdı. 7 ay 15 gün küpe gibi eklendi. Hızlı karar verilmesi de siyasete bağlanıyor.

 

Şimdi ne olacak?

Karara dönecek olursak;

Bu yerel mahkeme kararı önce istinaf sonrası Yargıtay tarafından onaylanması lazım

Bu arada bu cezanın son değişiklikten dolayı infaz yasasına göre hapis cezası yok.3 yıldan az ceza olmasından dolayı İmamoğlu 1 saat cezaevine alınıp sonrasında denetimli serbestlikten faydalanabiliyor.Tabii ki bu kararın istinaf ve Yargıtay onayı sonrası bu yazdıklarım.

Eğer bu onama gelirse aynı şekilde siyasi yasaklı hale geliyor Ekrem İmamoğlu.

 

Ödül mü?

.Bu karar seçimler arifesinde hızlı bir şekilde karara bağlanmasıyla beynimin bir tarafı diyor ki ‘Bu karar İmamoğlu’nu cumhurbaşkanlığı adaylığına taşır’ Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hata yapıyor.Neden?

Saraçhanede konuşan İmamoğlu ‘Benim hâlâ gençliğim var gençliğim. Hâlâ umudumuz yüksek. Benim gibi, ceketini çıkartıp, kollarını sıvıyacak Türk milleti var. Adalete susamış Türk milleti var. Sizden söz almak istiyorum; 2023'te her şey çok güzel olacak.

Ankara da hızla İstanbul’a gelen İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Saraçhane'de dedi ki " Bugün Meral Akşener olarak söz veriyorum, bu şarkı da burada bitmeyecek. İnsanlar korktuğu zaman zulüm yaparlar, haksızlık yaparlar. Yaşasın hürriyet, kahrolsun istibdat

6 lı masa Genel Başkanları da yazının yazıldığı saatlerde Saraçhane de İmamoğlu’na desteklerini açıklayacaklar.

İmamoğlu adaylığı açıklanırsa Milet İttifakı büyük bir güç ve moralle seçime başlar (Burada Yargıtay kararında seçim sonrasına kalması halindeki durum )

Ama kazın ayağı öyle değil

İmamoğlu aday oldu.Seçim öncesi de yerel mahkeme kararı istinaf ve Yargıtay’ca onaylandığında ülkede ve millet ittifakında büyük bir deprem olabilir.

Millet ittifakı bunu göze alır mı? Sanmıyorum

 

Ceza mı?

Fakat. Aklımın diğer tarafı da diyor ki

Siyasetin ustası Erdoğan bu kez böyle bir hata yapmaz.Daha önce metal yorgunluk diyerek belediye başkanlarını görevden almış ve bu belediyeleri kaybetmişti.Sonra İstanbul da 15 bin farkı kabul etmeyerek 3 oy dan birisinin yeniden sayılmasında ısrar edilmiş fark 850 bine çıkmıştı.

Şimdi kendisine rakip gördüğü İmamoğlu nu kendi eliyle zirveye taşımaz. Ki hem istinaf hem Yargıtay da seçim öncesi hızlıca karar onaması çıkarıp Ekrem İmamoğlu nu saha kenarına alırken İstanbul Belediyesini de eline geçirir.

 

Kılıçdaroğlu Faktörü

Bana göre bu seçimi Milet İttifakı riske atmaz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday olur.Kılıçdaroğlu mağdur edilmeye çalışılan İmamoğlu ile de alanlarda boy gösterir.

Bu arada CHP Genel BaşkanıKılıçdaroğlu nu mahkeme kararının açıklandığı gün Almanya da olması yol kazasıdır.Kılıçdaroğlu gezi hakkında ’‘Yerel mahkeme hızlı karar almaz Ya beraat edilir yada tarih atılır diye bekliyordum O yüzden Almanya’ya gittim.’diyordu.

 

Son söz olarak:

Bu karar Milet ittifakının kenetlenmesine ve son zamanlardaki oy düşmesinin önüne geçen bir karar oldu. Unutmayalım ki hukuk her daim herkese lazım. Unutulmasın ki halkın iradesine ipotek koymaya çalışanlar dün kaybettiler, bugün ve yarın da kaybedecekleri aşikardır.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…