Sokağa çıkmayın artık

Son yüzyılın en büyük küresel felaketi kabul edilen koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'de sokağa çıkma yasağı son iki hafta sonu ülkemizde 30 büyükşehir ile birlikte Zonguldak’ta devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada kısıtlamanın bu hafta için 1 Mayıs Cuma günü de olmak üzere 3 gün olacağını sokağa çıkma yasağının yine 30 büyükşehir ile Zonnguldak’ta hafta sonları Ramazan Bayramına kadar devam edeceğini açıkladı.

Bu kısıtlamaları son derece yerinde bulmakla beraber geride kalan ve nufüsu 750 binin altında olan 50 şehirde ise neden sokağa çımka yasağı getirilmiyor. 31 ilimizde toplam 63 milyon 640 bin vatandaşımız sokağa çıkma kısıtlamasına tabi tutuluyor.

 Türkiye'nin nüfusu 31 Aralık 2019 itibarıyla 83 milyon 154 bin 997'ye ulaştı. 19 milyon 515 bin vatandaşa ise sokağa çıkma kısıtlaması getirilmedi. 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı gençleri de buna dahil edersek 15-16 milyon bu kısıtlamaya dahil edilmedi.

Malum olduğu üzere bizde artık haftada iki gün gazete çıkartıyoruz. Dün sabah gazeteye gelirken gözlem yapmak üzere biraz yolumu uzattım. Ambaryolu tıklım tıklım, Kurtuluş Caddesi ona keza, Yeşilyol deseniz ana baba günü. Yüzlerde maske yok, eldiven takan parmakla sayılacak kadar az. İlimizde ki camilerde, belediye hoparlörlerinden, polis ve jandarma araçlarından sık sık sokağa çıkmayın uyarısı yapılmasına rağmen vatandaşlar buna pek bir uyum göstermiyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hergün vaka sayılarını, test sayılarını, ölüm sayılarını ve iyileşen hasta sayılarını tek tek paylaşıyor. Son birkaç gündür ölüm oranı azılıyor, vaka sayısı düşüyor ve iyileşen hasta sayısı ise artıyor. Bu iyiye işaret olsada yinede biz ev kalalım sokağa çıkmayalım.

Bu vesiyelye 23 Mayıs Arefe günü. 24 Mayıs ise Bayramın birinci günü. 26 Mayıs Salı günü ise Bayramın son günü. Durum böyle devam ederse tabiki hükümetin takdiri Ramazan Bayramında 9 günlük bir tatil öngörülüyor. Bu süreç içerisinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli ve bu virüsü en iyi şekilde bertaraf etmeliyiz. Tabiki bu sadece 31 şehirde değil ülke genelinde uygulanmalı.

TEBRİKLER AFYON BELEDİYESİ

Buradan bir teşekkürü de Afyonkarahisar Belediyesine etmek istiyorum. Son yıllarda görmeye pek alışık olmadığımız büyük bir sosyal belediyecilik yaşanıyor Afyonkarahisar Belediyesi’nde.

Özellikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan etkinlikler takdire şayandı. Belediye hoparlöründen okunan günün anlam ve önemini belirten şarkıların söylenmesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ekiplerinin mahalle mahalle gezerek çocuklara bayramı bayram gibi yaşatması, Halk Oyunları ekiplerinin yine mahalle mahalle gezerek sokağa çıkamayan yaşlı ve gençlere bir nebze moral vermesi takdir edilmelidir.

Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan etkinliklerde gerçekten çok anlamlı ve çok güzel. Afyonkarahisar Belediyesi’nin resmi internet sitesinden şöyle bir açıklamada bulunuldu; “Afyonkarahisar Belediyesi, 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı dolayısıyla tam 1111 çocuğa sürpriz hediyeler verecek. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı faaliyetlere bir yenisini daha ekleyen Afyonkarahisar Belediyesi evlerinde Ramazan Köşesini hazırlayan çocuklara çekilişle hediyeler verecek. Belediye Sosyal Medya hesaplarını takip eden, gönderiyi beğenen, kendisi ile birlikte oluşturduğu Ramazan Köşesini çeken tam 1111 çocuğa verilecek hediyeler için başvurular  19 Mayıs Salı günü Kadir Gecesi’nde sona erecek” denildi. Takip ettiğim Belediyenin sosyal medya hesaplarına konu ile ilgili son derece güzel ve anlamlı dönüşler yapılmakta.

Buradan Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek başta olmak üzere, Belediye Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş’u (En büyük emek verenlerin başında o geliyor) Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, bu birimde çalışan tüm arkadaşları canı gönülden tebrik ve takdir ediyorum. İyi ki varsınız, herşey çok güzel ve anlamlı. Bir alkışta hemde en büyüklerinden size gelsin.