COVİD-19 süreci 2020 yılında yaşamın her alanını olumsuz etkilerken spor insanlara güç vermeye devam ediyor. Birçok alanda alınan tedbirlerle devam eden spor müsabakalarına devam edilmesi toplumun moralini yükselttiğini düşünüyoruz. Bunu hangi şehir olursa olsun takımlarının aldıkları skorlardan bağımsız olarak söylüyoruz. Dileriz ki 2021 yılında bu zorlu süreci hem ülkemiz hem de dünya olarak atlatıp sporun seyircisi ile buluştuğu günleri görürüz.

Basketbolda 2020’ye Buruk Veda

ING Basketbol Süper Liginde aldığı sonuçlarla yüzümüzü güldüren Afyon Belediyespor 2020’yi buruk kapattı. Kendi sahamızda Beşiktaş’a 93-76’lık skorla yenildik. Bu mağlubiyet damaklarda buruk bir tat bıraksa da 2021 yıl için basketbol takımımız son haftaya kadar play-off mücadelesinin içinde olacaktır. Şimdiye kadar oynadığı maçlarda da bunu kanıtladı. Bu yüzden ümidimizi ve güvenimizi koruyoruz.

Son Periyot Skoru: 9-33

Üçüncü çeyreğin bitiş düdüğü çaldığında 64-63’lük üstünlüğümüz vardı. Maç başa başa gidiyordu. Maçın sonuna kadar da öyle gitmesi bekleniyordu. Ama son periyotta inanılmaz bir skor üstünlüğü yakalayan Beşiktaş sahadan galibiyetle ayrıldı. 33-9’luk son periyot skoru maçın geneli için yorum yapılamayacak kadar mucizeviydi. Takımımızda 4 oyuncu skor yükünü üstlenirken Beşiktaş’ta bu sayı 6 oyuncu idi.  Daha önceki yazılarımızda eğer skoru destekleyecek 6. Oyuncuyu bulamazsak sıkıntılar yaşayacağımızı söylemiştik. Puan tablosunda 21 puanla 5. ve 6. Sırayı paylaşan iki takımdan Beşiktaş aslında mali tablosundan dolayı -1 puan gerimizde.  Beşiktaş’ın son haftalardaki yükselen grafiği ve bench kadromuzun eksikliğini göz önünde bulundurarak bu yenilgiye nazar boncuğu olarak bakalım.

Amatörler 2021 Yılını Bekliyor

2021 yılına girilirken BAL Ligi ve diğer amatör liglerinin durumunun ne olacağına dair Ocak 2021’de yeni kararların alınması bekleniyor. 31 Ekim’de TFF aldığı kadar ile koşullara göre ocak ayında amatör liglerin başlatılabileceği sinyalini vermişti.  Bu çerçevede talimatların hazırlanmasına, gerekli lisans ve vize işlemleri çalışmalarının yapılmasına, ocak ayında ilgili ve yetkili kişilerle görüşülüp yeniden kararlar alınacağı söylenmişti. Bakalım, Ocak 2021 amatörlerle ilgili nasıl bir karar alınacak?

Afjet’te Enerji Düşük-Kazanmak Güzel: 1-0

Deplasmanda alınan 3-0’lık Uşakspor mağlubiyetinden sonra taraftarlar takıma tepkisini açıkça dile getirmişti. 30 Aralık’ta evimizde Hacettepe karşısına çıktık. Puan tablosunda 17.sırada bulunan Hacettepe takımı ile yapılan maçın bazıları kolay geçeceğini düşünmüş olabilir. Ama bu ligde her takım kendine göre mücadele veriyor. Teknik Direktörümüz Bahattin Güneş de maçtan sonra yaptığı açıklamada “Hacettepe’nin genç ve atılım yapan oyuncuları vardı. 9 puanı olmasına bakmayın, dinamik bir takım… Zor olacağını biz biliorduk” şeklinde ifadeler kullanması dikkat çekiciydi. Maçın başından itibaren futbolculardaki gergin durum sahada görülebiliyordu. İlk yarının 0-0 bitmesinden sonra ikinci yarı 58.dakikada Mehmet Özdıraz ile gelen gol herkesi rahatlattı. Buna rağmen 72.dakikada Veli Kızılkaya’nın kırmızı kartla atılması sıkıntı yarattı. Kırmızı kartların alışkanlık haline gelmesi yönetim ve teknik kadro içinde de değerlendirilecektir. Kimsenin puan kaybı beklemediği bu haftada 1-0’lık Hacettepe galibiyeti biraz nefes aldırdı.

Takım Savunmasında Sıkıntı Var

Takım iskeletinde hücum yönü fazla olan oyuncular var gibi duruyor. Bu noktada belki de takım savunmasını yapamamasının nedenlerinden biri de bu. Takımdaki 6 numaralı mevkiinde sıkıntı var. Bahattin Güneş de “8 ve 10 numaralı oyuncuları 6 numara yapmaya çalışıyorum” diyerek bu konuyu açıkladı.

Devreye Kadar Tecrübeli Oyuncularla Devam

Güneş, bu süreçte devreye kadar tecrübeli oyunculara ağırlık verecek gibi duruyor. Uzun zamandır ilk 11’de çıkan genç Anıl bu hafta yedekti. Güneş de onun pozisyon alma konusundaki eksikliklerini belirterek “Onun eksikliklerini gidereceğiz. Ben genç oyunculara önem veriyorum. Alt yapıdan da oyucularımız geldi. Polat’ı da oyuna alabilirdim. O da çok dinamik bir oyuncu” diyerek önümüzdeki haftalar için sinyal verdi.

Mevkisel Değişiklikler ve Rotasyonlar Olacak

Bahattin Güneş takım üzerinde teknik ve taktik anlamda değişiklikleri de gözler önüne serdi. Sonradan oyuna giren Okan Yıldız’ın sol bek ve oymayan Emre Tosun’un stoper özelliklerini konusunda değerlendirmeler yaptı. Bu durum hocanın takım içindeki arayışlarının da bir göstergesi.

Güneş Net Konuştu: Play Off Büyük Başarı Olur

Bahattin Güneş maçtan sonra “İlk hedef aşağıdan uzaklaşmak, sonra play-of yoluna girmek. Bu çok büyük başarı olur. Çünkü iyi takımlar var. Gerçekleri konuşuyorum. Hedefimiz tabii ki play off… Eğer yakalayamazsam gençlerle beraber devam edip Afyon’a yeni oyuncular kazandırmak, iskeleti kurmak ve devam etmek.” şeklinde konuştu. Buradan alınacak çok mesaj ve yapılacak yorumlar var. Belli ki takımın önündeki maçtan sonra ikinci yarının ilk 5-6 haftasında alınacak skorlar yol haritasını çizecek.

“Güneş” Enerjisi Şart

Yeni Teknik Direktörümüz Bahattin Güneş sıkıntılı bir süreçte takımın başına geçti. Teknik ve taktik anlamda takıma dokunuşlar yapması gerekirken aynı zamanda aşağıya düşmüş olan enerjiyi yukarıya çekmek zorunda. Yılların deneyimimi bunu nasıl yapacağını gayet iyi biliyordur.  2 maçlık zorlu periyottan çıkmanın anahtarı Güneş’in takıma vereceği enerjide gizli.

Yeni Yılın İlk Rakibi Zonguldak Kömürspor

2021 yılına girilirken yeni yılda ilk rakibimiz yılların köklü kulübü Zonguldak Kömürspor olacak. Kırmızı Lacivertli takım iç sahada son dakikaya kadar mücadeleyi bırakmayan bir oyun oynuyor. 6 Ocak’taki bu deplasman maçına iyi hazırlanmamız gerekiyor.  Arkasından Ankara Demirspor ile içeride oynayacağız. Bahattin Güneş’in yakından tanıdığı bir cami. Puan durumuna bakıldığında altlı üstlü sıralan rakiplerimizle yapacağımız bu Kömürspor ve Demirspor maçları 27 Ocak’ta başlayacak ikinci yarı öncesi transfer tahtasını da etkileyecektir.

Transfer Şart

Bahattin Güneş bir yandan takımı tanırken transfer listesini de yönetime vermiş olmalıdır. Takıma takviye yapılmaması durumunda ikinci yarıda da inişli çıkışlı bir grafik devam edecektir. Hedef ne? Gerçekten play-of mu?  Yılın sonu itibarıyla 20 puanla 10.sıradayız. 5.sıradaki Uşakspor ile aramızdaki puan farkı 10… Aradaki takımları da düşündüğümüzde diğer rakipleri de geçip puan farkını kapatabilmek için nokta atışı, takıma etki edecek oyuncu lazım. Bu da bu transfer döneminde ne kadar bulunabilir, orası da tartışmaya açık…

Her şeye rağmen ümitli olalım. Yeni bir yıl, yeni ümitler, yeni heyecanlar…

Yeni yılda bütün spor camiasına, ülkemize sağlıklı yıllar diliyorum.

İyi ki varsın spor…