Yeni senenin ilk yazısı ile birlikteyiz.2018 son yazımızda il merkezini yorumladıktan sonra yeni yazımızda ilçeleri yorumlayacağımızı belirterek yeni yıl için sözleşmiştik.

Evet  31 Mart’ta yapılacak yerel seçim çalışmaları devam ediyor. İlçelerde adaylar partiler oyları ve halk oylamasında sonuçlarını yazalım.

AFYON ŞEKİLLENİYOR

Adaylar ve partilerin önceki milletvekili seçimler ile halkoylamasında alınan oylara bakalım.

İl Merkezinde Mehmet Zeybek(AKP), Fatih Çetinkaya (MHP) ve Mahmut Koçak(İİYİ Parti) adaylıkları kesinleşti. Koçak’ın  Millet İttifakı adayı olarak yarışa girdiğini de ekleyelim.

Merkez ilçede Ak Parti oyu 99 bin, MHP 25 bin, CHP 21 bin İYİ Parti 25 bin oy almış. Burada CHP deki milletvekili sıralamasını beğenmeyen çok sayıda il merkezindeki seçmenin İYİ Parti Adayı Gültekin Uysal’a yöneldiğini de hatırlatalım.

Belediye Meclisine ve İl Genel Meclisine aday olacaklara ışık tutması için de 2017/Nisan Halk oylaması sonuçlarına bakalım. Bu oylamada MHP evet İYİ Parti ise Hayır oyu kullanmıştı.

Afyon da  yüzde 65 Evet yüzde 35 Hayır çıktı İl Merkezinde. Oya baktığımızda ise 112 bin evet 58 bin hayır.

Bu verilere göre İl merkezinde MHP ve Ak Partiye oy vermeyecek daha açık deyişle muhalif  seçmen sayısı 58 bin.

İLÇELERDE YARIŞ BAŞLADI

İlçelerin yorumuna başlamadan AK Parti adaylarının resmen açıklanmadığını belirtelim. Ancak Gazeteci dostum Mehmet Emin Güzbey yazdı. Bizde olası isimleri ele alıyoruz.

Öte yandan Afyon ilçelerinde bir iki ilçe  dışında Millet İttifakı yani CHP ve İYİ Parti ortak aday ile seçime girmeye hazırlanıyor.

Şimdi ilçelerde adayların durumu partilerin oyları ve halkoylaması sonuçları nasıl olmuş onlara bakalım.( Yazıyı rakamlara boğmamak ve okuyucuyu sıkmamak adına yuvarlama yapıldı.)

Sandıklı:

Afyon’un en büyük ilçesi Sandıklı da Ak Parti Mustafa Çöl, MHP Ahmet Seven veya Mustafa Gürel ismi var ama şu ana kadar belli değil. İYİ Parti Asım Orhan(Millet İttifakı)

Ak Parti 19 bin MHP 4 bin, CHP 4 bin ve İYİ Parti 5 bin oy aldı son Milletvekili seçimlerinde Sandıklı İlçesinde.

Halk oylaması yüzde 65 evet, yüzde 35 Hayır çıktı. Oranı oya tekabül edersek 22 bin evet 12 bin hayır.

Dinar

Sonuçlarının en fazla merak edildiği ilçe Dinar..Milet ittifakı Saffet Acar (İYİ Parti) ile Seçime giriyor..MHP adayı Nihat  Sarı  Ak Parti Adayı belli değil. Ak Parti Milletvekili Ali Özkaya nın da Dinarlı olduğunu hatırlatalım.

Dinar da Ak Parti 12 bin MHP 4 bin ,CHP 7 bin  ve İYİ Parti 4 bin oy almış.

Dinar da 15 bin evet 14 bin hayır oyu çıkmış. Yüzde 53/47 oranıyla.

Bolvadin

AK Parti’nin en karışık ve karmaşık olduğu ilçelerin başında Bolvadin geliyor. Mevcut Ak Partili başkan Fatih Kayacan yerine Halil İbrahim Sevim in aday edilmesi bekleniyor. Bolvadin ilçesinde İYİ Parti den Süleyman Toker’in adaylık başvurusu var.Aşağıdaki rakamlara baktığımızda Kayacan’ın başka parti veya bağımsız aday çıkması halinde Bolvadin de ilginç sonuçlar çıkabilir.

MHP adayı ise Selahattin Kelekçi.MHP Milletvekili Mehmet Taytak Bolvadinli.Bolvadin de oylata baktığımızda Ak Parti 14 bin,MHP 6 bin, CHP 2 bin ve  İYİ Parti 3 bin

Halk oylaması sonucu 19 bin evet,7 bin hayır. Yüzde 72 /28

Emirdağ

Emirdağ İlçesinde MHP li mevcut Belediye Başkanı Uğur Serdar kargın yeniden aday oldu. AK Parti Eski İlçe Başkanı Serkan Koyuncu CHP de ise Mali Müşavir Barış Can aday.

Üç adaylı geçmesi beklenen yarışta ipi kimin göğüsleyeceği merakla bekleniyor. Çünkü sonuçlar çok yakın:

Ak Parti 11 bin MHP 2 bin CHP 5 bin İYİ Parti 4 bin oy aldı milletvekili seçiminde.

Emirdağ referandum sonuçları ise 12 bin evet 9 bin hayır. Yüzde 58/42

Sinanpaşa

En fazla beldeye sahip olan ilçe Sinanpaşa merkezde CHP Harun Güner. AK Parti mevcut belediye Başkanı Murat Karakoyun yerine Erdal Karaman ile yarışa giriyor. MHP adayı belli değil. İYİ Parti Milet İttifakı ile CHP ye destek verecek gibi.

Oylara gelince 16 bin Ak Parti,3 bin MHP,3 bin CHP ve 3 bin İYİ Parti Milletvekilliğinde oy aldı. Halk oylamasında ise 18 bin evet 7 bin hayır.Yüzde 71/28

Çay

MHP li Hüseyin Çağrı nın belediye başkanı olduğu Çay ilçesinde MHP li başkan yeniden partisinden aday oldu.CHP Adayı ise Eski İlçe Başkanı Ali Selvi.Çay da Ak Parti adayı belli değil.

Oylara bakalım: Ak Parti 10 bin,MHP 2 bin,CHP 4 bin İYİ Parti 3 bin

Halk Oylaması ise 11 bin evet 9 bin hayır. Yüzde 55/45

Şuhut

Şuhut İlçesinde Ak Partili Belediye Başkanı Recep Bozkurt tekra 3.dönem olarak aday gösterildi.

CHP de arayışlar devam ediyor.İYİ Parti Milet İttifakı uyacak bu ilçede.MHP aday ise İbrahim Yıldız oldu.

Şuhut oy dağılımı şöyle 15 bin Ak Parti,2 bin MHP,4 bin CHP ve 2 bin İYİ Parti.

16 bin evet,8 bin hayır Halk oylamasında oy çıkan bu ilçede  Bakan Veysel Eroğlu’nun ağırlığını da eklemek lazım.Şu an  Eroğlu bakan değil.Şuhut seçmeni de bu konuda Ak Partiye mesafe koymuş durumda,Bu arada Prof.Dr. Veysel Eroğlu,cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Irak’a su sorunu çözmesi adına özel görev verildi.31 Mart seçim dönemi Eroğlu Irak ta mı? Yoksa alanda mı olacak? Merak konusu.

İhsaniye:

31 Mart akşamı sonucunu en fazla merak edilecek ilçelerden birisi de İhsaniye.

İhsaniye de MHP li Belediye Başkanı Şaban Çabuk partisinden yeniden aday gösterildi

CHP aday ise Osman Demir.Ak parti ise yarışa Mevlüt Küçük ile giriyor.

Milletvekili seçimlerinde İhsaniye sonuçları: 11 bin Ak Parti,3 bin MHP,2 bin CHP bin İYİ Parti.

Halk oylaması ise 13 bin evet 4 bin hayır oldu. Yüzdesi ise 74/26

İscehisar

Ak Partili Belediye Başkanı Mustafa Çibik yeniden aday oldu. Demokrat Partiden Ahmet Şahin Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın desteği ile yarışa girdi.MHP den Bahtiyar Aşkın aday.CHP ve İYİ Parti aday çıkarmadı.Ahmet Şahin etrafında birleşecek gibi.

Milletvekili oylamasına baktığımızda İscehisar seçmeni 9 bin Ak Parti bin CHP,1000 MHP ve 2 bin İYİ Parti

Halk oylamasında ise 11 bin evet 3 bin hayır.

Diğer İlçeler

Seçmen sayısı 15 bin altına olan diğer ilçelere baktığımızda ise:

Başmakçı Halk oylamasında yüzde 53 evet yüzde 47 çıkan bir ilçe. MHP Mevcut Belediye Başkanı Ayhan Gönülü ile yarışa giriyor.CHP Adayı Halil Özcan AKP bekleniyor.

Bayat ilçesinde yüzde 65 evet yüzde 35 hayır çıkan bir ilçe. CHP den seçilen Başkanı Kadir Üçer Ak Partiye geçmişti.

Çobanlar da çekişmeli bir seçime bekliyor bizleri.MHP Ali Sarıtaş, İYİ Parti Sefa Değirmen,CHP Beytullah Tota ve Ak Parti Ali Altuntaş.

9 bin seçmeni olan Çobanlarda 4 bin AKP oy aldı. MHP/CHP/İYİ Parti ise 1000 er oy aldı.

CHP nin Belediye Başkanlığına devam ettikleri güney bölgesi bilinen Dazkırı İsmail Taylan, Evciler Saim Özer ve Sultandağı Osman Acar aynı zamanda Millet İttifakı adayları. Karşılarında ise cumhur ittifakı tek aday ile yarışa girmek istiyor.

Halk oylamasında Evciler yüzde 54 evet,yüzde 46 hayır.Sultandağı yüzde 31 evet,yüzde 69 hayır ve Dazkırı ise yüzde 56 evet,yüzde 44 hayır çıkmıştı.

Hocalar İlçesinde mevcut AK Partili Ali Arslan yeniden aday MHP adayı ise Hocalar da Ali Sarıtaş.CHP/İYİ Parti adayı şu ana kadar yok bu ilçede.

Afyon’un en küçük ilçesi Kızılören de ise mevcut Belediye Başkanı Ali Erol yeniden aday. Ak Parti adayı ise Ozan Osman Kaya aday oluyor.

Bugün gördüklerimiz böyle. Bakalım yarın ve takip eden günlerde neler göreceğiz?

Bu arada: Bir haftalık gecikmeli de olsa…

 2019 yılında da umutlarımız devam edecek . İyiye güzele,doğruya,aydınlığa hep umut taşıyacağız.Çünkü  tarihin en güzel yerinde son sözü inanlardan söyler…

2019 yılı yolladığımız 2018 i inşaallah aratmaz.

Mutlu yıllar…

Aydınlık yarınlara….