Üniversitelere ilişkin arşivlerimi karıştırırken geçmişte medyada yer almış bazı önemli haberlere rastladım. Bu haberlerden alacağımız dersler var. Ülkemizde üniversiter hayatı mutlaka yeniden değerlememizde yarar var. Ülkenin geleceği üniversitelerde yetiştirdiğimiz insan gücüne bağlıdır. Bu kaynağa zarar verirsek bu gücü zaafa uğratmış oluruz. Geçmişte tanık olduğumuz, medyada yer alan yazılardan, haberlerden bazı örnekleri aşağıda veriyorum:

 *Bu yıl 50. Yıldönümünü kutlayan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Akbulut “Bizde her zaman herkes hakkını arayabilir. Öğrenci rektörlüğün önüne gelip bizi protesto edebilir, pankart açıp asabilir…ODTÜ aykırı bir üniversitedir. Bugün sistemler değişse de biz etkilenmiyoruz çünkü kendi sistemimiz sağlam ve güvenilir….Klasik Türk üniversiteleri Alman profesörler tarafından kuruldu. Amerikan modelinde hiyerarşi görülmez. Alman sisteminde ise hiyerarşi çok keskindir. Askeri sistem gibi. Bir alanın profesörü ayrılmadan o alanda profesör olunamazdı. Bizde başarılı olan kişi hızla yükselip profesör olabilir…ODTÜ’lülerin Türk iş insanlarının yurt dışına açılmalarında büyük payları oldu. Hepsi çok rahat İngilizce konuşabiliyordu. Özgüvenleri vardı…” (Hürriyet, 5 Mart 2006 )  

*Türkiye’nin ilk İslamcı Başbakanı Erbakan “ Üniversite rektörlerini  türban karşısında selam durduracağım.” diyordu. Bu ifadeye bazı profesörler büyük tepki gösterdi. Ancak bugün bunun gerçekleştiğini görüyoruz… Rektör atamalarında maalesef dinci kadrolaşmalar meydana geldi…Şu anda büyük Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin temel niteliklerinin değiştirilmesi için çalışan gruplar var….(Cumhuriyet, 2007 )

           *Yüksek öğrenimin en büyük markalarından biri Harvard Üniversitesi’dir. Harvard’ı Harvard yapan kütüphanesindeki  15 milyon kitap mı? Hem lisans hem de lisansüstü seviyesindeki araştırma olanakları mı? 35 milyar doların üzerindeki geliri mi? Sanılanın aksine öğrencileri sürekli bir akademik  stres altında değillerdir…750 aday arasından seçilen 28. rektörü ise ilk defa bir kadındır. Harvard Business School’un, 10 bin küsur başvuru arasından  900 kişinin kabul edildiği master programında iş tecrübesi en az 4-5 yıl  olmalıdır…(Yeni Aktüel, 2007).

              * “Konya’da ihale tsunamisi” başlığını taşıyan haberde, Konya’da bazı enerji, tıbbi malzeme alımı, yemek, temizlik ve inşaat ihalelerine fesat karıştırılmasıyla ilgili Okyanus Şirketi operasyonu üçüncü dalgasında, Selçuk Üniversitesi rektörü, 5 hastane başhekimi, 3 profesör ve öğretim üyeleri de dahil 30 kişi gözaltına alındı….( Hürriyet, 18 Kasım 2008 ).

              *Akdeniz Üniversitesi’nden bir profesör “ Afyon’da Ayazini Kilisesi’nin dinamitle tahribatını önlemek için avcıları ve çobanları görevlendirebiliriz…”(2018).

Üniversitelerle ilgili geçmiş tarihli bazı haberleri kısaca özetlemeye çalıştım.

Şen ve esen kalın.