Türk siyasetin yedi kere gidip sekiz kere işbaşına gelerek bir ilke imza atan rahmetli Süleyman DEMİREL kadar nüktedan bir siyasetçi daha görmedim.

Politikaya atıldığı günden itibaren hep halkla iç içe olmuş,’’Benim vatandaşım her şeyi bilir’’anlayışından yola çıkarak her türlü askeri vesayete rağmen yılmamış mücadele adamı olmuş Süleyman Demirel…

Yakın siyasi tarihimize iz bırakan Osman Bölükbaşı’ndan sonra ikinci büyük nüktedan siyasetçidir. Erzurum depreminde Demirel’in mühendisliğini yaptığı bina yıkılmıştır. ‘’Bu binayı siz yaptınız. Niye yıkıldı’’ diye soran gazetecilere şu ilginç cevabı verir.

-‘’ BinanaleyhO bina 35 yıl ayakta durdu diye kimse takdir etmiyor da, “Niye Yıkıldı” diye herkes eleştiriyor..’’

Her soruya verilecek bir cevabı olduğu için hiç altta kalmaz, bazen tereyağı gibi üste çıkardı. Halkın anlayabileceği dili konuşan Süleyman Demirel’i özellikle köylü ve çiftçiler çok severdi. ‘’Türk kadınları olmasaydı biz bu koltuklarda oturamazdık’’ diyen Süleyman Demirel’i halkın bağrına basması boşuna değildir.

Başından hiç eksik etmediği Fötr şapkasını hiç kaptırmaz. Kapmak isteyenlerle de mücadele ederdi. Onun bu hırçın tavrını gören partililer ‘’ Yahu alt tarafı bir şarka, alsalar ne olur’’ deyince DEMİREL ‘’ Anadolu’da bir söz vardır. Kep gitti mi …. gider.’’ Tabii bir anda gülüşmeler, kahkahalar…

1970’li yıllarda Elektriklerin bolca kesildiği dönemde gazyağı sıkıntısı baş gösterince  ‘’Gazyağı niye yok’’ diye soranlara ‘’ Gazyağı vardı da ben mi içtim’’ demiştir. Süleyman DEMİREL’in bu ustaca cevapları vatandaşı da bol bol güldürmüş ve sıkıntıları bir anda unutturuvermiştir.

12 Eylül öncesinde sokakta yürüyen gençler için telaşlanan İçişleri Bakanının ‘’! Efendim müdahale edelim mi?’’ şeklindeki sorusuna ‘’ Yürümekle yollar aşınmaz. Bırakın istedikleri kadar yürüsünler’’ diyerek demokrasiye verdiği önemi bir kez daha göstermiş olur.

Yunanistan’la Türkiye arasında çıkan Ege krizinde “Ege bir Yunan gölü değildir. Ege bir Türk gölü de değildir. Binaenaleyh, Ege bir göl de değildir.” diyerek gergin siyaseti bir anda yumuşatmış ve herkesi güldürmüştür.

Her geçen günde kutuplaşan siyaseti gördükçe ‘’Dün dündür Bugün bugündür’’ diyerek hafızalara unutulmayacak sözler bırakan Sayın Süleyman DEMİREL’i öylesine arıyorum ki..

Ama insanlar bazı şahsiyetlerin kıymetini öldükten sonra anlıyor maalesef. Tıpkı Demirel gibi. Alparslan TÜRKEŞ gibi..

***