TFF 2.Lig Kırmızı Grupta mücadele eden Afjet Afyonspor 1 mağlubiyet 2 beraberlikle açtığı sezonda ilk galibiyetini Ankara Demirpor karşısında 2-1’lik skorla aldı. Coşkulu tribünler karşısında oynanan maçta yenik duruma düşmesine rağmen 90 dakika sonunda 3 puanı hanesine yazdırdı. Dengeli başlayan oyun, yenile gole isyan ve zafer ile sonuçlandı.

Önce Maç Başında Saha Organizasyonuna Bakalım

Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu’nun kadro arayışı hem sakatlıklardan hem de formsuzluklar çerçevesinde devam ediyor.  Kalede Bayram (1), defansta sağda Celal (65),  stoperde Taha Can (4) ve Erdinç (22), sol bekte Feyyaz (6) dizilişi vardı. Nazmi (20) ön liberodaki görevine dönmüştü. Sağda maçın başında İsmail Haktan (35), solda Doğukan (14) vardı. Mithat (54 ve Doğan (10) orta sahanın hem savunma hem hücum organizasyonlarında başrol oyunculardı. Forvet olarak da Erhan (30) vardı. Maç içinde oyuncuların saha dizilişlerinde dönem dönem değişiklikler oldu. İkinci yarının başında İsmail Haktan solda başladı, sola geçti, forvet arkası gibi oynadı. Yine bir süre Mithat sağ kanada geldi. Sakatlık vb durumlar olmazsa bazı oyuncuların mevkilerinde bir süreklilik görmeye başlayacağız gibi duruyor ama yine de arayış bazı mevkilerde devam ediyor. 

 

İlk Yarıda Dengeli Oyun

Önceki yazılarımda takım savunmasındaki sıkıntıyı yazmıştım. Bunu belli ki Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu da görmüş durumda… Özellikle ilk 3 haftada yenilen 6 gol Afjet Afyonspor’un sıralamada aşağıda olmasına neden oldu demiştim. Zira Afjet kadar gol atan takımlar (7), az gol yediği için üst basamakta idi. Bu hafta rakip daha zorluydu; Ankara Demirspor… Afjet Afyonspor bunun bilinciyle oynadı. Bütün takım, takım savunmasında birlikte hareket etmeye çalıştı. Bu da defansif anlamda daha organize olunmasını sağladı.. İlk yarıda da iki takım adına taktiksel disipline bağlı kalındığı, pozisyonun olmadığı bir maç oldu. Öyle olması da bir anlamda normal. Tabii ev sahibi olduğu maçta daha hücum odaklı bir maç beklenebilir ama böyle bir durumda Ankara Demirspor daha ilk yarıdan skor avantajını sağlayabilecek kalitede bir takım... Dolayısıyla Afjet bu bilince takım halinde savunma ve aktif bir oyun anlayışı benimsedi ki bence doğru bir durumdu. Ankara Demirspor özellikle bekler ile stoperler arasına atmaya çalıştıkları toplarla pozisyona girmeye çalıştı. O anlarda da stoperlerin doğru pozisyon almalarını ve doğru kademelerini gördük…

 

“Biz Gol Yeriz, Kazanmak İçin 2 Atmamız Lazım” Dedim

Devre arasına girerken takımın savunma anlamında iyi işler yaptığı izlenimi içinde idim.. Tribünde maçın ikinci yarısında ne olacağı şeklinde yapılan muhabbetlerin içindeydim. Herkes maçın başa baş geçtiğini söylüyordu. “Kazanır mıyız Gürani?” diyenlere cevabım şu oldu: “Takım savunma yapıyor… Akan oyunda gol yemeyecek disiplinde oynuyoruz. Durun toptan gol yeme durumumuz var.. Bence yeriz. Kazanmak için 2 tane atmamız şart.” Öyle  de oldu. İkinci yarı duran toptan yenilen gol vardı. 0-1 oldu skor. Suratlar düştü ama Ankara Demirspor’dan akan oyunda gol yemeyecek takım savunması ve oyun disiplini takımda vardı. Buraya kadar tamam… Şimdi kazanmak için 2 gol lazımdı. Afjet hücum anlamında her zaman en az 1 gol atabilecek kapasitede bir takım… İşte Afjet için maç gol yenilen 59.dakikada başladı.

 

 

 

Gol ve Soru İşareti

59. dakikada gelen Ankara Demirspor golü korner sonunda arka direkten geldi. Ben gol yenilecekse duran toptan yenilen golü tercih ederim. Zira çalışılıp giderilebilecek bir sorun olarak görürüm. Akan oyunda çok gol yemek ise teknik ve taktik anlamda zor giderilecek bir sorundur bana göre… Skor 0-1 olduktan sonra Ankara gibi zor takımlara karşı oyun olarak geri dönmek zor olabilir… Maçta da oyundan düşme olabilirdi. Zira aslında takımın ne kadar yüksek  motivasyonla oynadığı maç sonu sevinç görüntüsünden de belli oldu. Onu da aşağıda yazacağım… Yenilen golden sonra takımın nasıl tepki vereceğini bir an düşündüm.. Kafamda soru işareti oluştu. Açıkçası savunma disiplinine rağmen böyle bir isyan mücadelesinin verileceğini tahmin etmiyordum.

Gol ve İsyan

Yenilen golden sonra takım oyundan düşmedi. Belli ki bu durum konuşulmuş. Gol yenilse bile mücadele edileceği sözü verilmiş.. Ama bunu uygulamak söylemekten zordur. Takım yediği golden sonra bir isyan mücadelesine başladı. Organize oldular. Ve oyun planından dışarı çıkmadılar. Savunmada yenilen gole rağmen dağılmadılar… İyi bir organizasyon sonucu da 65. Dakikada İsmail Haktan ile gol geldi. Onun gol atması çok önemli. Arkasından da isyan mücadelesi devam etti. Aktif olan takım Afjetti… 68. ve 77. dakikada pozisyonlar geldi. Afjet daha aktifti.

84. Dakika Sevinci

 Afjet Afyonspor galibiyet golünü 84.dakikada duran top organizasyonunda arka direkte seken topa Celal’in vurduğu top ile buldu. Başa baş oyunlarda skorun belirlenmesinde duran top organizasyonlarının önemini bütün dünya artık biliyor. Bu dakikada benim dikkatimi çeken bir husus da protokol tribünündeki coşkuydu. Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ve ATSO Başkanımız Hüsnü Serteser’in gol sevinçleri görülmeliydi.

Ve Zafer

Maç sonunda 2-1’lik skorun getirdiği zafer sevinci vardı. Burada aşama aşama gözlemlerimi anlatacağım:

  1. Yedek kulübesi ve teknik kadro sahaya büyük bir sevinçle koştu. Zafer coşkusunu saha içindeki oyuncularla yaşadılar. Takım olma yolunda çok önemli. Yedek oyuncunun coşkusu sahayı hep olumlu etkiler.
  2. Takım hep birlikte önce maraton tribünü ile sonra kale arkası ile galibiyeti kutladı. Özellikle kale arkası taraftarı ile buluşmada İsmai Haktan’ın üçlü çektirmesi için davet edilmesi çok önemli… Zira onun takım ile uyumu, onun göstereceği performansın iyi olmasının takımın sıralamada yukarıya çıkmasını saplayacağının herkes farkında. Taraftar da ona destek oldu. Ondan beklentinin büyük olduğunun o da farkındadır diye düşünüyorum
  3. Ve tekrar gelelim protokol tribününe…. İkinci golden sonra büyük coşku yaşadılar. Maç sonu  da hemen çıkmadılar… Takım tribünleri dolaştıktan sonra protokol tribününün önüne geldi. Protokol onları bekledi. Galibiyet birlikte kutlandı… Bunlar takım için ilerleyen haftalarda motive edici olacaktır…

 

Son Söz

Evet, Ankara Demirspor iyi takım… Afjet takım savunması anlamında belirli bir düzelme gösterdi. Şimdi soru şu? Bu, süreklilik gösterecek mi?

Ve kazanırken de bazı eksikleri söyleyelim… Özellikle oyunun belirli dönemlerinde santrafor bölgesine atılan gereksiz uzun toplar gördük ki Erhan ile yerden oynamak gerekir. Yüksek topları bu ligde her takımın savunması toplar. Haa temel amaç eğer savunmadan seken topları almak ise o da gerçekleşmedi…

Rakibin son 10 dakikada Afjet defansına attığı yüksek toplarla da buluşan hep rakip oldu. Stoperler bu topları tam uzaklaştıramadı. Özellikle yere düşen ölü toplar ilerleyen aşamalarda sorun olabilir..

Şimdi haftaya rakip Hekimoğlu olacak. Takım savunması lig liderine karşı önemli bir sınav verecek… Bu deplasmanda gol yemeden puanla/puanlarla dönmemiz iyi olur… Zira yenilebilecek bir golün 2 golle telafi edilmesinin zor olabileceği bir deplasman maçı olabilir.