Dersim denilen bölge ile Devletin arasındaki kırgınlık çok eskilere dayanır aslında..

Dersimli aşiretler Fatih Sultan Mehmed'in Akkoynlu Uzun Hasan ile olan savaşında Uzun Hasan''ın yanında yer almışlardı.

1915 OLAYLARINDA ise yaklaşık 50.000 Ermeni kimliklerini gizleyerek Dersim bölgesine gittiler. Hatta Osmanlı cepheler de savaşırken Onlar 1916 yılında Ovacık ta Mini bir kırmanç hükümeti kurdular.

Seyyid Rıza gibi dangalağın birisi  Büyük Kürdistan hayaliyle yanıp tutuşmasaydı ve Türk Devletine meydan okumasaydı Dersim'deki  O istenmeyen olayların hiç birisi olmayacaktı.Bugün SEYYİD RIZA'nın heykellerini dikenler  kendi günah ve suçlarının kefaretini ödemeliler bence.

Başta Atatürk ,askeri ve siyasi otoritelerin defalarca uyarmasına rağmen halkı ayaklandırıp isyan ettirenler Dersim olaylarının da esas suçlu olan zanlılardır.Şayet  Mehmetçiğin karakolunu basıp 34 askerimizi  şehid etmeselerdi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'de isyana karşı böylesine sert tedbirlere başvurmayacaktı.

Bugün Dersim olaylarında ''Devletin suçu varsa arşivleri açalım'' diyenler bilmelidir ki, Asıl suçlu  Devlete başkaldıran ve isyan eden  guruplardır.  Dersim dosyasını yeniden açalım diyenler Atatürk'ü mezarından çıkarıp yargılamayı düşünmüyor herhalde..

Belki de Menemen hadisesinde de Asteğmen Kubilay 'ın başını kör bağ bıçağı ile kesen yobaz taifesinin itibarını kurtarmak peşindeler..

Her neyse...Başını Kürtçü gurupların ve Ermenilerin çektiği Dersim olayının içyüzü aynen şöyledir....

 Askere gitmek ve vergi vermek istemeyen  aşiretlerSeyyid Rıza'nın önderliğinde 20-21 Mart 1937 gecesi Harçik köprüsünü  yıkarak köprüyle Kahnut Bucağı arasındaki telefon hattını keserler ve Türk askerine saldırı düzenlerler.

Karakoldaki bütün askerler ölür. Karakol yakılır.İsyan büyür.İsyanı bastırmak için kara harekatı yetersiz kalınca Atatürk'ün manevi kızı olan Sabiha GÖKÇEN Hava kuvvetlerinden üç uçak filosu alıp havadan taarruz eder ve İsyancıların bulundukları bölgeyi yerle bir eder.

Yapılan harekât başarı verince, askerler bölgeye girmeyi başarır. Bunun üzerineSeyit Rıza, bölge halkına zarar gelmesin diye Haydaran, Kureyşan, Demenan, Yusufan, Kırgan Kürt aşiretleri reisi ile birlikte teslim olur.

Askeri harekâttan sonra yapılan yargılama netcesinde. Ayaklanmanın lideri Seyit Rıza ile 6 kişi idam edilir. İşte bugün bazı AKP'li ve BDP'lilerin can simidi gibi sarıldığı sözde Dersim katliamı gerçekte ise İsyancılarının başının esilmesi meselesi budur.

İhanet cezasını bulmuştur.

‘’Ya Devlet başa,Ya kuzgun leşe’’ sözün kısası