Basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir’ Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünü şiar edilerek cumartesi Pazar günü yapılan Marmaris’te Yerel Medya Çalıştayı yapıldı.

Çalıştaya AGC adına katıldık. Sorunları bir rapor halinde sunduk. Yazılı görsel, işitsel ve internet medyasının önemine vurgu yaptık.

Basın meslek örgütlerinin katkılarıyla Marmaris Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya 60 şehirden 300'e yakın gazeteci katıldı.

 Anadolu basınında yangın var

Önce cumartesi gününe gidelim ve yaşananları paylaşalım.
Açış konuşmasını Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yaptı.ilçenin yangın felaketinden sonra toparlandığını, söyleyen Oktay ‘ Yerli ve yabancı turistlere ev sahipliğine devam ediyoruz’dedi.
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan,’Medya insan organında akciğer hangi görevi görüyorsa, medya ülkelerde o görevi görür. Yani nefes almanızı, denetlemenizi ve toplumu şekillendirirken kaynaklarının nasıl harcandığını görebilmemizi sağlar’ diyordu yaptığı konuşmada.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş,’Basın sektöründe 12 bine yakın işsiz meslektaşımız var. Halkın haber alma ve bilgilenme hakkını sağlamaya çalışırken, yoksulluk sınırındaki maaşlarla mücadele ediyorlar.’tesbitini yapıyordu.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca; 3 ayda 45 il dolaştığını aktararak, “45 ilden çağrı yaptım, Anadolu basını bitiyor, yok oluyor.Anadolu da yangın var.; Resmi ilan alan 1800 gazete sayısının 900’e; 100 civarındaki uydu televizyonun da 50’ye düştü’ diyordu..

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü; İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappikomuştu.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel özgür basın vurgusu yaptı.

Konuşmaların ardından "Anadolu BuluşmasıYerel Medyanın Sorunları ve Çözüm Önerileri Yuvarlak Masa Toplantısı"na geçildi.
Gün içinde BasınİşSendikası Genel Başkanı Savaş Nigar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş'un katılımıyla "Yerel Medyada Sendika" konusunu ele aldı 
Ekonomi bölümünde Turgay Türker ve Celal Toprak anlattı 
Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ  Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Sertaç Eş Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Türkoğlu ve Karar Gazetesi Yazarı  Mehmet Ocaktan yine yerel medya sorunlarını konuştu.

İzmir Belediyesi emsal teşkil edebilir

Yuvarlak masada farklı ilerden gelen gruplar medya sorunlarını tek tek sıralandı.

Burada yerel basına bir nefes olan İzmir örneği anlatayım.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararları yerel gazetelerde her ay iki tam sayfa ilan olarak yayınlanmaya başladı. Bu sayede yerel basın kuruluşlarına ekonomik destek sağlanırken, şeffaf belediyecilik ve katılımcı demokrasi adına da çok önemli bir adım atıldı. Uygulama 2 yıldır  devam ediyor.

Tabii bu gazeteler için bir destek….

Aynı konu üzerinde Radyo ve TV lere Belediye Meclisi üyeleri çıkarak bu raporları anlatması ve bu hizmetlerinden dolayı da radyo ve TV lere ek kaynak sağlanabilir.

Bu uygulama Kemal Kılıçdaroğlu’na da anlatıldı.

 

Bir kısım gazeteci villada yaşamaya başladı

Pazar Günü RTÜK üyesi İlhan Taşçı ve Okan Konuralp ile Mili Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş konuştu.

Çalıştayda mevlit kandilini tebrik ederek başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘Bizim doğru habere ihtiyacımız var. Bizim sağlıklı ve tutarlı eleştiriye ihtiyacımız var.’dedi.

BİK-RTÜK uygulamalarını örnekler vererek eleştiren Kılıçdaroğlu son yaşanan bir olayı paylaştı.Kılıçdaroğlu’ İstanbul’da kule yapıldı. Kule Anonim Şirketi diye şirket kuruldu.

 100 radyo kuleye bağlandı. RTÜK, burayı 1 milyon 605 bin liraya Kule A.Ş.’ye verdi. Ortalama yıllık 1 milyon liraya kiraladı. 100 radyodan 1 yılda aldığı para ise RTÜK’ün 1 milyon değil 357 milyon 575 bin 664 lira.Ayrıca kafe ve restoranlardan sağlanan gelirler hariç.’değerlendirmesinde bulundu.

Önceden gazetecilerin halkın içinde yaşadığını ve sorunlara vakıf olduğunu anlatan Klıçdaroğlu’Günümüzde bazı gazeteciler villalar da halktan kopuk yaşıyor ve gazete patronuna para kazandırmanın hesabını yapıyor’ şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra soru cevap bölümüne geçildi.

Barış Terkoğlun’nun yönettiği panelde Kılıçdaroğlu 30 a yakın gazetecinin sorularını tek tek cevapladı.

3. Yerel Medya Çalıştayı böylece sona erdi.

Bizlerde AGC olarak daha önceden hazırladığımız yerel medya meseleleri içeren dosyamızı sunduk ve sözlü olarak sorunları anlattık.

Bu çalıştayda bizim heybesine dökülenler bunlar.

Ne diyorduk…

Medya her daim halkın sesi,kulağı ve gözü olmalı.Olmak zorunda.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…