Şu dönemde hiç kimsenin artık hiçbir şeye tahammülü kalmadı, insanlara bile…

Mesela otobüslerde, iş yerlerinde, marketlerde, okullarda yani insanların çoğunluk olarak bulunduğu her yerde bir sürü tahammülsüzlük örneğiyle karşılaşmak mümkün. Neden bilinmez insanlar en ufak şeylerden bile burun buruna gelebiliyor.

TAHAMMÜLSÜZLÜK İLE DOĞAN SAYGISIZLIK

Tabii ki kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama saygı her zaman bir zorunluluktur. Tahammülsüzlüğün sebep olduğu en büyük şeylerden biri de saygısızlıktır. İnsanlar birbirini sevmek ya da ortak bir noktada buluşmak zorunda değildir. Fakat belirli tartışmalarda bile en önemli şey saygı çerçevesinden çıkmamak, karşıdaki kişinin fikirlerini dinlemek ve karşıdaki kişiye de kendi fikirlerini dikte etmeden ifade etmektir.

HER İNSAN FARKLIDIR

Herkesin sorunları olabilir, hepimiz harika hayatlar yaşamıyoruz neticede fakat kimse kimsenin mutluluğun sebebi olmadığı gibi mutsuzluğunun bedelini ödemek zorunda değildir. Hayatta herkesin uyması gereken belirli kurallar vardır. Hepimiz o kurallar çizgisinde yaşıyoruz ancak o kurallar çerçevesinde yaşamayan insanları da hor görmemek gerekir. Her insan o kuralları benimsemek zorunda değildir. Renkler ve zevkler tartışılmaz misali bunu da tartışmak kişilerin hoşuna gitmeyebilir. Çoğu kişi bizimle aynı düşünceleri paylaşmıyor olabilir. Her insanın kendine özgü bir yaşam tarzı ve düşünce tarzı vardır. Ne kadar katılmasak da, düşünce yapıları bizi rahatsız etse de düşünce özgürlüğü noktasında onlara saygı duymamız gerekir.

İnsanlara güzellik katan farklılıklardır, bu farklılıklar insanların tecrübe ettiği yaşam stilleri neticesinde vücut kazanır. Bu vücutlar ise toplumun mihenk taşını oluşturan unsulardır.

Sonuç olarak tahammülsüzlük farklılıklara saygı duyulmaması sonucunda ortaya çıkar fakat toplum zaten farklı insanların birleşiminden doğan bir yapıdır. Tahammülsüzlük saygısızlığı doğurur, saygısızlık ise bir toplumu parçalayarak ayrıştırır. O yüzden sağlıklı bir toplum yapısı adına; tahammülsüzlüğe ve saygısızlığa yaşam biçimleri içerisinde izin verilmemelidir.