Hayat boyu iletişim…

İlkyazı için adettendir küçük bir ‘merhaba’… İçten, sıcak ve samimi bir merhaba olsun öyleyse. İlkler önemlidir bir o kadar da o ilklere fırsat verenler.

Bu bağlamda sizlerle buluşmamı sağlayan Mehmet Emin Güzbey’e teşekkür ederim. Bundan böyle her haftanın ilk iş günü sizlerle hayata dair buluşmalarımız olacak.

Öyleyse ilkyazımızı sizinle buluşturma vakti…

Mizahla, güleryüzlü personel arasındaki etkinin hastalarda oluşturduğu terapötik etkiyi gözlemlediğimizde her ikisinin de pozitif geri dönüşler aldığını gözlemlemekteyiz.

Sadece güler yüzle yapılan tedavinin verdiği etkiye mizah katarak verilen iletişimin hastalarda yarattığı uzun soluklu terapötik bir tedavi olmaktadır. Hastaların tedavi süreçlerinin ilk aşamasında başlayacak olan güler yüzlü iletişim hastalarda hastane içinde bulunduğu süre zarfında ilk etki olarak önemli bir yere sahiptir.

İlk yaklaşım sonraki süreçlerde yerini mizaha bırakacak personel ve hasta arasında karşılıklı bir anlayış içersinde tedavinin süreci daha keyifli bir halde devam ediyor olacaktır.  Hastanın tanısı, kişisel özellikleri, ihtiyaçları ve yatış süresi göz önüne alınarak yaklaşım belirlenir. Mizahi yaklaşım için öncelikle hastanın emosyonel uygunluğu şarttır.

Doğru zamanda doğru yaklaşımla kazanılabilir bir dönüşle katılımcı mizah sağlanabilir. Hastanın yatış sürecinden itibaren güler yüzlü yaklaşım hastadan gelen geri bildirim ne kadar negatif olsa da kişide pozitif adımlara sebep olur.  İlk aşama güler yüzle başlayıp mizahla devam eder. Hastanın istekleri doğrulanır, psikolojik analiz yapılır. Hastaya ihtiyacı olan yaklaşım belirlenir. Kemoterapi sonrası saçı dökülecek genç hastanın kabullenmeme aşamasından bir önceki aşamada bu süreç planlanmalıdır. O süreç öncesinde hasta kendisini güvende hissetmelidir. Başlayacağı tedavinin güvenilir ellerde olduğu fikrini güler yüz ve mizahla desteklediğimizde yaşayacağı olumsuzluklara pozitif bakmayı bilecektir.

Onun güçlü duruşunu ifade eden yaklaşımla özgüven desteği verilir. Kendisine hasta olarak bakmaktan çok bir savaşçı olarak gördüğünde mücadele hissi onun yaşadığı travmatik sağlıksal problemini en az negatiflikle geçirmesine sebep olur.

Hastaların olduğu kadar yakınlarının da emosyonel desteği sağlanmalıdır. Refakatine eşlik eden kişinin hasta üzerinde bıraktığı olumsuz etki tedavinin yönünü değiştirebilir. Bu nedenle hasta ve yakını odaklı yaklaşım hasta birey için oldukça önemlidir.

Öyleyse kalın sağlıcakla…