AfjetAfyonspor 16.hafta maçında deplasmanda Sivas Belediyespor ile karşılaştı. İlk yarısını 3-0 geride kapattığı maçı efsane bir geri dönüşle 90+7’de attığı golle 3-4 kazanmasını bildi. Uzun yıllar dillerden düşmeyecek tarihi bir maç oldu. Ne denilebilir ki! Muhteşem, süper… Biz de bu maçı ayrıntıları ile verip tarihe not düşelim.

Önce Maç Öncesine Gidelim

Sivas Belediyespor maç öncesi 3.sırada yer alıyordu. Şimdiye kadar 3 yenilgileri vardı. 3 yenilginin 2’sini içeride almışlardı. Aradaki puan farkı 5’ti… Atılan goller eşitti (29 gol)… Sivas Belediyespor’un yediği gol 9, Afjet’in 15 idi.… Maçtan önce 1 puana kimse hayır demeyebilirdi.Bundan önce puan farkının yakın olduğu ve kendinden sıralamada yukarıda olan takımlara karşı galip gelinememişti. Daha önce yazmıştım. Eğer Afjet zirveye oynayacaksa üst sıra takımlarına karşı kazanıp zirveye mesaj vermek gerekiyordu. Bu maçın rüzgârı ilk devrenin sonuna kadar devam etmeli.

Tarihi Maçın Oyuncuları

Bu maçta AfjetAfyonspor’da 9 sakat 1 cezalı vardı. Anıl Atağ, Alper Tursun(Mustafa Erkasap dk. 90), Feyyaz Belen  (Emre Dayan dk. 46 ), Melik Derin (Cihan Özkara dk. 78), Doğukan Emeksiz, Nazmi Candoğan, Erhan Şentürk , Fatih Aktay (İlke Tankul dk. 79), Mithat Pala, Yakup Yiğit, Celal Hanalp tarihi maçın oyuncular oldular.

İlk Yarıda Hüzün ve Soru İşaretleri

Aslında Afjet maça hızlı başladı. 3.dakikada Melik Derin penaltı noktasından müsait pozisyonda topu kaleciye nişanlandı. Nabızlar arttı. Arkasından Sivas Belediye oyuna ağırlığını koydu. 11 ve 18.dakikalarda skoru 2-0’a getirdi. İkinci yarıda neler yapılabilir diye düşünürken 42.dakikada Sivas’ın 3.golü geldi. Soyunma odasına girerken hüzün vardı. Bu maç artık birçok kişiye göre bitmişti.

Vali Gökmen Çiçek’in Telefonu Oyuncuları Ateşledi

İkinci yarıda herkes ümidi kesmişken ve maçı takip eden herkes ikinci yarıyı takip etmeme kararı almışken takımdan ümidini kesmeyen biri vardı. Sayın Gökmek Çiçek… Soyunma odasında oyuncular konuştu, hoca konuştu. Başkan Süleyman Karakuş konuştu. Soyunma odasına telefonla bağlanan Gökmen Çiçek’in cümleleri yankılanıyordu: “Siz bu değilsiniz. Bu skor sizin skorunuz değil. Bu skor yakışmıyor. Ben size inanıyorum. Siz bu maçı çevireceksiniz. Ruhunuz ile oynayın.” Bu cümlelerden sonra oyuncular kenetlendi. Teknik Direktör Cem Kavçak konuştu, uyarılarını yaptı. İkinci yarı başlarken maçın döneceğine inanan kişi sayısı çok azdı.

45 Dakikada Yazılan Destan

İkinci yarı başlar başlamaz Afyon pozisyonlar bulmaya başladı.Bu devrede iki penaltı beklentisinde de hakem düdüğü çalmadı. Ataklar ofsayt bayrakları ile sürekli kesilmeye başladı ki bunlardan iki tanesi ofsayt yönünden çok hatalı bayraklardı. Böyle tarihi maçları her zaman göremezsiniz. Tarihte 3-0’dan 4-3 maçı çeviren takım sayısı çok azdır.

Fatih Aktay’dan Tarihi 14 dakikada 3 GOL

Dk 54’te Afjet’in ilk golü geldi. Bu golün erken gelmesi takımın enerjisini artırdı. Ardından hemen 63.dakikada skor 3-2 olunca panik yapma sırası Sivas’a geldi. Ajjet coşkulu oyununu devam ettirdi. 68.dakikada skor 3-3 oldu. Gollerin sahibi olan Fatih Aktay yaptığı hat trick ile tarihe adını yazdırdı. Yıllar sonra dahi bu maçın gollerini anlatacak. Bu dakikadan sonra hemen hemen herkes o dördüncü golün geleceğini biliyordu. Eminim Sivas Belediyespor taraftarları dahi bunu hissetmiştir. Skor 3-3 iken bir Afjettopu direkten döndü. Kornerden gelen topta İlkeTankul’unkafa vuruşunu kaleci kornere çeldi. Bu arada Nazmi Candoğan’ın çizgiden çıkardığı top da çok kritik idi. Unutmayalım. Alt yapıdan Emre Dayan 1 asist, Mustafa Erkasap 1 asist, Alper 2 asistle oynadı.

Cihan Özkara 90+7’de Noktayı Koydu

Maçın 78.dakikasında Melik Derin’in yerine Cihan Özkara oyuna girdi. Daha önce birçok defa yazmıştım. Cihan 85’lerde son dakikalarda oyunan girmemeli. Biraz erken girmeli. Çünkü Cihan dakika geçtikçe tempo bulan bir oyuncu. Uzatmalarla birlikte hemen hemen 20 dakika oynadı. Herkesin güçten düştüğü dakikalarda arka arkaya iki pozisyon buldu. Öncesağ kanattan sokuldu ama olmadı. Dakikalar 90 artı 7’yi gösterirken Cihan Özkara rakibi çalımladı. Sol ayağı ile yerden köşeye vurdu ve son sözü söyledi: “Bu tarihi maça 4.gol yakışır”

Golden Sonra Saha Karıştı

AfjetAfyonspor’un 4.golünden sonra Sivas Belediye’ye yakışmayan davranışlar oldu.Sivas Belediyesporlu oyuncular Afjet kulübesine ve oyunculara saldırdı. Küfürler oldu. Sonuçta 3-0’dan 3-4’e gelmiş maçta sevinmek herkesin hakkı. Rakibe yapılan bir saygısızlık yok. Sadece sevinç var. Tribünlerden saldırılar oldu. AfjetAfyonspor yönetimi de galibiyet golüne polis çemberi içinde sevindi. 90+10’da Afjet’ten Yakup Yiğit kırmızı gördü. 90+11’de de Sivas’tan Ozan Kılıçoğlu takım masörü Adem’e yumruk attı ve kırmızı kart gördü. Özellikle 3-3’ten sonra da “sevinmeyin” şeklinde kulübeye yapılan sözlü saldırılar oldu.Maç 3-1 iken de sahadaki arkadaşlarını uyaran, onları yönlendiren Afjet kulübesine “Burası deplasman, yerinize oturun” gibi anlamsız sataşmaakr oldu. Tribünlerden yapılan küfürler de gözlemci tarafından not edilmiştir diye düşünüyorum.

Kavçak: “Bu Maç Bir Maçtan Çok Öteydi”

Teknik Direktör Cem Kavçak maç sonu yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Entrikalarla dolu bir maç oldu. 3-0’dan maçı çevirmek kolay iş değil, her takımın harcı değil. Bu takımın yolu açık. Hedefimizi biliyoruz. Bizim hedefimiz hep yukarıları.  Önümüzdeki 3 maçı da en iyi şekilde sonuçlandırmak istiyoruz. Bugünkü maç bir maçtan çok öteydi. Oyuncularımla gurur duyuyorum. İnşallah sonu gelecek.”Geçen hafta kendisi 4 maçlık serinin önemine dikkat çekmiş. İlk yarı sonunda ilk olarak 6 puan alıp 31 puan hedefi koyduklarını dile getirmişti.  Daha sonra da iki maçı da iyi skorla bitirip 33-35 puan yapabileceklerini söylemişti. Ben de 4 maçın 3’ünün Afjet’in üstündeki takımlarla olduğuna dikkat çekmiştim. Ahaya konulacak iradenin ikinci yarıya olumlu etki edeceğini söylemiştim. İç sahada Bayburt GÖİ ve Çorumspor maçları her ne olursa olsun alınmalı. Bunlar zirve ortağı takımlar. Ev sahibi olmanın avantajı ile ilk yarı sonunda zirvede Afjet seslerini yüksek sesle herkese dile getirebiliriz.

SON SÖZ-Geleceğe Not

Evet, efsane bir maçtı bu ama satır arasında şu uyarıyı da yapayım: Herkes mutlu, sevinçli, coşkulu ama ilk yarıda yenilen 3 golün de teknik ekip tarafından analiz edileceğini düşünüyorum. Dikkat.

Bazı maçlar tarihe altın harflerle yazılır. Sivas Belediyespordeplasmanında 3-0’dan 4-3 maç kazanmak ve galibiyet golünün 90+7’de gelmesi de bu tarihi önemi artırdı. Gelecekte, yarınlarda gazetelerimiz arşivlerini inceleyip bu haberi okuyan kişiler, araştırmacılar; sizlere selam olsun. Siz bu zaferi bu satırlarda okuyorsunuz. Biz ise bu zaferi gördük, yaşadık. O gün orada olmalıydınız.

Galibiyete katkısı olan herkesi tebrik ediyor, Afyonspor futbol tarihine bu zaferi yazdırdıkları için teşekkür ediyorum.