Yeşilçam’ın sevilen filmi "Ortadirek Şaban"  başrolüyle Kemal Sunal'ın beyaz perdeye taşıdığı Türk yapımı komedi filminde ince nüanslarla işlenen zamlar tarihin tekerrür etmesiyle tekrar gündemimizi meşgul etmeye başladı.

 Öncelikle milyonlarca yeni mezundan biri olarak salgın döneminde iş bulabilmiş olmam ve hatta kendi işimi yapan biri olarak fazlasıyla şanslı sayılırım.

Kıymetli büyüklerim iş yok dediğimde bana kızacaklardır.

Bazılarınızın iş beğenmezseniz olacağı budur dediğini duyar gibiyim. Belki birçok çalışan gibi bende asgari ücret belki bazılarımız biraz üstünü kazanıyor.

Hatta biraz daha kıdemli olanlarımız hiçte kötü denemeyecek bir maaşla kendini veya ailesini geçindirmeye çalışıyor.

Ben bir ekonomist değilim.

Ancak içinden bulunduğum durumu ve içinden geçtiğimiz dönem hakkında elbette benimde birkaç yorumum olacak.

Peki ya içinde bulunduğumuz devalüasyon da durumlar nasıl cereyan ediyor.

Hala geçinebiliniyor mu?

Ya da geçinebilmek için neler yapıyorsunuz?

Ben kendimden örnek vereceğim önce gerekli ödemelerimi yapıyorum ve geriye kalan miktarla aybaşına kadar şafak saymaya başlıyorum...

Ancak herkeste durum aynı sayılmaz. Bir asgari ücretli çalışan tek kişi geçinmeye çalışırken, çekirdek aile yapısı ise en az üç bireyi geçindirmeye çalışıyor.

Bu nedenle insanlar geçim sıkıntısı ve hayat şartları dediğimiz iki parantez arasında sıkışıyor.

Peki, bunun sebebi nedir?

Develüasyon…

Develüasyon; kısaca ekonomik kriz demektir.

Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir.

Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.

Devalüasyon bazılarımızın hayatında hiç duymadığı,birçoğumuzunda yaşamını derinden etkileyen bir durumdur.

Ülkece içinde bulunduğumuz ekonomik kriz her şart ve koşulda en çok dar gelirliye vururken orta gelirliyi teğet geçer iyi gelir sahibi olan vatandaşımızın yakınından bile uğramaz...

Peki devalüasyon neden olur?

Devalüasyon eylemi, değer kaybeden bir ülkenin para biriminin genellikle ülke içinde yaşanan siyasi çekişmelerden, o ülkenin yapmış olduğu ithalat seviyesinin ihracat oranlarına göre fazla çıkmasından ve yerli sermayenin yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesinden kaynaklanır. Bunların sonucunda da dış ticaret açığı büyümektedir.

Daha basit ve sade bir anlatım yapacak olursak devalüasyon sonucunda meydana gelen durum alım gücümüzün gerilemesidir. Buda gıda, giyim, ve barıma gibi temel ihtiyaçlarımızda meydana gelen zamları ve fiyat artışlarını işaret eder.

Zamlarla fahiş şekilde yükselen fiyatlar karşısında cebimizdeki para pula döner ve küçüldükçe küçülür. Hiçbir ihtiyaç giderine yetişemeyen birey veya aile kendini geçim sıkıntısı içinde bulur.

Peki, bu günlerde hepimizin gündemi olan Asgari Ücret miktarı açıklandı.

Geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik BakanıVedat Bilgin2022 Yılı Asgari ücret tespit komisyonu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Sona gelinen asgari ücret çalışmaları ve milyonların dört gözle beklediği sonuç hakkında görüşülen toplantıdan 2022 yılı asgari ücret açıklaması yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de gerçekleştirilen toplantının ardından 2022 yılı asgari ücretinin alt limit rakamının yüzde 50’lik artışla4 bin 253 TLolarak uygulanacağını duyurdu.

Geriye dönük inceleme yaptığımızda son elli yılın en yüksek artışının yapıldığı oran denilebilir.

AGİ oranları ise şöyle;

Bekar bir çalışan 402,46 lira,

Evli eşi çalışmayan 482,97 lira,

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 543,33 lira

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 603,70 lira,

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 684,19 lira,

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 684,19 lira,

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 684,19 lira,

Evli eşi çalışan 402,46 lira,

Evli eşi çalışan 1 çocuklu 462,84 lira,

Evli eşi çalışan 2 çocuklu 523,21 lira asgari geçim indiriminden faydalanacak.

Bu durum bireyin günlük, haftalık ile aylık harcamalarını ve alım gücünü nasıl etkileyecek hep birlikte göreceğiz…

Bu arada bir de hatırlatma yapalım, asgari ücretin açıklanmasının ardından EPGİS'ten yapılan açıklamaya göre, motorine 1,14, benzinde 0,69, LPG'ye 0,70 kuruş zam geldi.

Yaşananları hep birlikte bekleyip göreceğiz zamsız bir yıl geçirmek dileğiyle……..