Gazetecilik çoğu zaman hor görülen ve korkulan bir meslek olsa da diğer tüm meslekler gibi gazetecilik mesleği de çok kutsal bir meslektir.

Kamuyu bilgilendirme görevi en zor görevlerden biridir. Çünkü gazetecilik kamuyu bilgilendirmek, her hangi bir konuda mağdur olan bir kimsenin sesini duyurmak ve kamunun her kesimine hitap etmek demektir. Halkın sesi, gazetecinin yazdığı haberde yankı bulur.

Gazete kamuoyu için bilgiye ulaşma aşamaları arasında birinci basamakta yer almaktadır. Gazetecilik mesleği bir arz talep sonucudur.

Haber tüketimi kolay ve zahmetsiz fakat üretimi çok zahmetli ve zordur. Meydana gelen bir olay birçok işlemden geçtikten sonra haber olur ve kamuoyuna sunulur.

Çoğu bilgi hamdır, işlenmeden her kesim tarafından algılanması ve çözümlenmesi zordur. Gazeteci bilginin her kesim tarafından algılanması için bir köprü görevi görür. İşlenmemiş ham bilgiyi alır, işleyerek her kesim tarafından çözümlenebilecek şekilde sadeleştirir ve haber haline getirir. Hiçbir ham bilgi haber haline gelmeden her kesim tarafından anlaşılmaz ve kafa karıştırır.

Gazeteciler daha çok kafa karışıklığının ve anlaşılmazlığın önüne geçer.

Her gazeteci kamuya bilgiyi en doğru şekilde vermekle yükümlüdür. Herkes gazeteci olamaz çünkü gazetecilik vicdan da gerektirir. Bir gazeteci bir haberi yaparken kimseyi mağdur etmemelidir. İstihbaratı doğru ve güvenilir olmalıdır. İlk duyduğu bilgiyle hemen kanıya varmamalıdır, o bilgiyi doğrulatmalı ve öyle haber yapmalıdır. Gazetecilik değerli ve kutsal bir meslektir, gazeteci halkın duyan kulağı, gören gözü ve konuşan ağzı olmalıdır.