AfjetAfyonspor 19.hafta maçında Zafer Stadında zirve takımlarında Çorumspor ile karşılaştı. Son iki maçını kazanan Çorumspor’u zirve ortağı yapan şey savunması idi. Sadece 9 gol yemişlerdi. İyi savunma yapan bu takıma karşı ilk 53 dakikada 3 gol bulmak AfjetAfyonspor’un kat ettiği mesafeyi de göstermesi bakımından önemli. Maç skoru 3-1 olarak tabelaya yansıdı. İlk dakikadan itibaren “inanarak” oynadılar. İlk devreson maçında rakiplere güçlü bir mesaj verildi. Afjet Burada

Maç Öncesine Gidelim

Son 4 maçını kazanan Afjet zirveye tutunmuştu. İyi futbol oynuyordu. Geri dönüşler yaptığı maçlar kazanmıştı. Moraller yüksekti. Tribünler sezonun en yüksek doluluk oranına ulaşmıştı. Rakip Çorumspor’un zirvede savunma takımı olarak güçlü görüntüsü vardı.

İlk 11: Anıl Atağ, Alper Tursun (İsmail Haktan Odabaşı dk. 77), Doğan Ateş, Doğukan Emeksiz (Taha Can Velioğlu dk. 85), Emre Dayan, Nazmi Doğan, Erdinç Pekgöz, Erhan Şentürk (Cihan Özkara dk. 84), Fatih Aktay (Feyyaz Belen dk. 63), Mithat Pala, Celal Hanalp… Dizilişte ise önceki haftalardan farklı olarak Emre Dayan’ı defansın sağında ve önünde de Alper Tursun’u gördük. Mithat ve Doğan ortada, önlerinde Erhan ve ileride Fatih vardı. Defansın solunda Celal ve onun önünde Doğukan yer alırken stoperde kaptan Nazmi ve Erdinç oynadı.

 

Sezonun En Konsantre Maç Başlangıcı Oldu

AfjetAfyonspor bu sene içeride çok iyi başladığı maç girişleri oldu. Ama ben bu sezon takımı en yüksek konsantre maç başlangıcını bu maçta gördüm. “Biz bu maçı kazanacağız” cümlesini sahada ilk dakikadan itibaren kurdular. Rakibe bunu hissettirdiler. Bu, sadece mücadele olarak değil organizasyon ve gol yollarına girişlerle de gösterildi. Rakibin zirve ortağı olması bu konsantrasyonu artırmış olabilir. Bu motivasyon için teknik kadronun iyi bir konuşma yaptığı belli. Ama dediğim gibi sadece iyi bir motivasyon dışında iyi bir oyun girişi oldu. Teknik Direktör Cem Kavçak ve ekibi hafta içi mesaisini çok iyi geçirmişler. Çorumspor iyi analiz edilmiş.

İlk Yarıda Hakimiyet Vardı

Afjet maça çok iyi başladı. Organizasyonlar akıcıydı. Ligin en iyi savunma takımlarından biri olan Çorumspor defansı çok zorlandı. Bu zorlama sonucunda da 25.dakikada gol geldi. Golü kendi kalesine attılar. Bundan sonra Afjet geri çekilmedi ve kontrollü oyunu tercih etmedi. Yine etkili bir oyun vardı. 45. dakikada rakip ceza sahasında pozisyon bulup bundan penaltı çıkarılması bunun göstergesi. Yani ilk yarı sonunda biraz daha defansif oynayıp ilk yarıyı böyle bitirelim denilebilirdi. 45.dakikada Erhan’ın penaltı golü ile tribünler coşarken soyunma odasına mutlu giden takım Afjet’ti.

Saha İçi Psikolojisini Afjet Yönetiyor

Maçı kazanmada mücadele ve organizasyon kadar etkili bir durum da saha içi psikolojisini iyi yönetmek de etkilidir.Geçen seneki yazılarımı hatırlayanlar ne demek istediğimi anlayacaktır. Afjet geçen sen saha içinde hakemle, rakiple doğru diyaloglar kurulması eksikliğini yaşıyordu. Bu sene saha içi psikolojisine hakim ve bu psikolojiyi yöneten bir görüntü var. Özellikle iç sahada çok önemli.

Ben son maçlarda özellikle bu noktada da oyuncuların gelişimini sahada belirgin olarak görüyorum.

İlk Yarı 2-0’lık Skorlar Hep Zor Olmuştur

Soyunma odasına ilk yarı 2-0 ile gitmek çok güzel ama teknik direktörler için her zaman iç ürperticidir. Bence teknik direktörlerin oyuna en hakim olamadıkları skor ilk yarıdan sonra gelen 2-0’lı skorlardır. Soyunma odasında “öndeyiz, ama dikkat bir gol yiyip rakibi gaza getirmeyelim. Aynı oyunu devam ettirelim” konuşmaları olur ama ikinci yarı sahaya çıkışlarda bu biraz zor olur. Afjet ise bu gerçekliğe 3.gol ile cevap verdi. Erhan Şentürk ceza sahası dışından duran toptan güzel bir gol attı. Bundan sonra her şey çok daha rahat olacaktı. Ama…

Kırmızı Kart ve Farklı Bir Oyun

53. dakikada Mithat’ın kazanılan faul sonrası rakibine yaptığı hareket sonucunda doğrudan kırmızı kartla oyundan atılması oyunu farklı bir noktaya getirdi. Kırmızı kartı aşağıda konuşacağız. Skor 3-0 olmasaydı da berabere olsaydı ne olurdu? Bunu bir düşünün.

Çorumspor60’tan Sonra Oynuyor Demiştim

Geçen haftaki yazımda şöyle demiştim. “Özellikle ikinci yarıları çok etkililer. 60.dakikadan sonra gol yollarında çok iyiler. Bu nedenle 60.dakikadan önce iki farklı skor yakalanırsa iyi olur. Yoksa son 30 dakika sıkıntılı bir maç izleyebiliriz.” Gerçekten de öyle oldu. Kırmızı kartın etkisiyle de 10 kişi kalınması bu durumun ortaya çıkmasında etkili oldu. Çorumspor son 30 dakika etkili ve organize bir şekilde gelmeye çalıştı. Golü de buldular. Doğrusunu söylemek gerekirse ikinci golü de bulacak bazı pozisyonlar buldular. Böyle bir skor olsaydı (3-2) sonraki dakikalar nasıl geçerdi siz düşünün.

Kırmızı Karttan Ders Çıkaralım

Afjet hiçbir rakibine karşı 10 kişi kalmamalı. Oyuncular özellikle itiraz, bireysel agresiflik durumuna dikkat etmemeliler. Pozisyon icabı kırmızı karta kimse bir şey demez. Ama dünkü gibi bir kırmızı kart olmamalı. Zira her zaman skor 3-0 olmayabilir. Özellikle zirve ortağı takımlara karşı 10 kişi kalınmamalı.

Kırmızı Kart ve Golün Getirdikleri: Sorular Sorular?

Mithat’ın 53.dakikadaki kırmızı kartı sonrası 62.dakikada skor 3-1 olduktan sonra Cem Kavçak ileri hattan Fatih Aktay ile Erhan Şentürk ikilisinden birinin lüks olduğunu düşünüp hamle yaptı. Fatih’İn yerine Feyyaz Belen’ oyuna aldı. Bu dakikadan sonra Feyyaz sol beke geçerken, sol bek oynayan Celal Hanalp ön liberoya (defansın önüne) geçti. Orta sahada daha dirençli ve koşan bir oyuncu tercihi idi. Burada iki durum var:

  • , hoca ön libero mevkisine neden yedek kulübesinden bir oyuncu tercihi yapmadı? Celal’i sol bekte tutup ön libero özellikleri olan bir oyuncu alabilir miydi? Bu noktada kulübede bu mevkide Süleyman Olgun’dan başka oyuncu olmadığını görüyoruz. Bu nedenle bu mevki özellikle devre arasında bir transfer sinyali veriyor mu?
  • de çıkan oyuncu da Fatih-Erhan tercihinde. ErhanŞentürk  çok tecrübeli bir oyuncu., iki gol de attı. Topla hızlı, top sürüyor, orta saha gibi de oynayabiliyor. Ama yenilen golden sonra Fatih oyunda kalıp Erhan çıkabilir miydi? Zira Fatih ileride stoperler karşısında daha diri, daha topu sırtı dönük tutup takımı rahatlatabiliyor. Aynı zamanda özellikle rakibin kullanacağı korner ve duran top organizasyonlarında boyu ile de defansif görevi yerine getirebilirdi. Tabii ki bunları teknik ekip de daha sonra maçı izleyip tartışacaktır.

Değişiklikler sonrasında da Celal Hanalp’ın defansın önüne iyi bir oyun çıkardığını da söyleyelim.

Orta sahanın solunda oynayan Doğukan Emeksiz de biraz erken çıkabilirdi.  Hatta Alper Tursun yerine Doğukan Emeksiz değişikliği daha iyi olabilirdi. Oyuna giren İsmail Haktan Odabaşı’nın daha iyi oynamasını beklerdim. Evet 10 kişi kalan takım içinde istediği pasları alamadı ama yine de oyun oynayabileceği geniş alanları buldu. Defansif anlamda da çok etkili olmadı. Tabii ki onun o bölgedeki varlığı da rakip oyuncular için bir endişe getiriyor. 10 kişi olan takıma daha fazla direnç katabilirdi.

Cem Kavçak: “10 Kişi Kalmak Bizi Bozdu”

Hoca maçtan sonra hem maça hem de transfere dair açıklamalar yaptı. “Erken goller bizi rahatlattı ama 10 kişi kalmak dengemizi bozdu. 10 kişi kalmasak daha farklı olabilirdi. 10 kişi kalınca doğal olarak baskı yedik. Takımızdan memnunuz. Hiçbir oyuncumuzu kaybetmek istemiyoruz. Bize güç katacak birkaç takviye ile ikinci yarıya başlamak istiyoruz. Alacağız oyuncu bize katkı sağlamalı. 10 maçtır güzel bir serimiz var. İnşallah devamı gelecek. İnanılmaz bir destek vardı.”

Son Söz

Çorumspor maçı sezonun en iyi maçları arasında yerini aldı. Son 5 maç kazanıldı. Kahramanmaraş maçından sonra konulan 6 puan üzerine artı puan hedefi en iyi şekilde gerçekleşti. 6+6 ile 12 puan alındı ve ilk yarıyı 37 puan ile 3.tamamladı.

Şimdi güzel bir Türkiye Kupası maçı için Türkiye gündemine Fenerbahçe’yi eleyen takım olmak için İstanbul’a gidilecek. Heyecan olsun. Sonrası gönlümüzden geçen olsun diyelim. Cem Kavçak hoca kupa maçlarını sever.

Lige dönersek ilk yarı bitti. Genel bir değerlendirme yazısı yazarız ama ilk yarının sonundaki güzel performansa aldanıp transfere soğuk olmamak lazım. Erken adımlar ve nokta atışı kararlar bekliyoruz.

Çünkü 2022 Zafer Yılı olacak, olmalı?