YILLAR NE ÇABUK GEÇMİŞ  (1)

İnsanlar internet bağımlısı olunca önlerinde geçmişle kıyaslanmayacak bir bilgi dünyası açılıyor. Farklı sitelerde sizi sevenlerle sevmeyenler, unutanlarla unutmayanlar, borçlu, alacaklı ve kuyruk acısı olanlarla, vb. karşılaşıyorsunuz. Maalesef öbür dünyaya göç edenlerle iletişim kurmak mümkün olmuyor. Ankara Koleji’nden mezun olalı 59, ODTÜ’den ise 55 yıl geçmiş. 48 yıl önce doçent, 42 sene önce profesör olmuşum. Meslekte çok sayıda üst görevlerde bulunduktan sonra emekli oldum.

Yıllar hızla geçmiş. Zihinsel kapasitenizi ve fiziksel yapınızı ne kadar korusanız da doğa kanunları yavaş yavaş bize unutma ikazında bulunmaya başlıyor. Tanrıya şükürler olsun ki kendimi ve yakınlarımı rahatsız edecek bir sağlık sorunum bulunmuyor. İleri yaşlarda önemli olan insanın belleğini ve özellikle neşesini yitirmemesidir.

Bu yıllarda gözümün önünden çok değerli, dürüst, kardeş seviyesinde insanlar ile, bir işe yaramayan, ahlaksız ,kötüler de geçit yapıyor. Kurumsal ve özel yaşamda yapılan hatalar da değerlemeye uğruyor. Ancak yapılan iyi şeyler ağırlık kazanıyorsa ve gece deliksiz bir uyku uyuyabiliyorsanız bu sonuç insana  huzur veriyor.

Yakınlarımın zorlaması ile nihayet anılarımı yazmaya karar verdim. Yaklaşık 21 yıldır sorumlularıyla dost olduğum ODAK Gazetesi’nde yazmaya başlayacağım. İnsan yaşamını büyük şair hemşehrim  “Mal da yalan mülk de yalan. Var biraz da sen oyalan.” diye özetleyebiliyor. İmkan buldukça büyük insan hemşehrim  Nasrettin Hoca’nın felsefesine uygun olarak yazılarıma  mizah unsurları da zaman zaman ekleyeceğim. Merakınızı gidermek için söyleyeyim ben, Afyon’a sınırı olan Eskişehir’in tanınmış ilçesi Sivrihisar’lıyım.

Anıları yazarken haksız yere kişilere zarar verecek bir üslup kullanmamaya dikkat edeceğim. Toplumda itibarsızlaşmış örnekler için bile isim vermemeye çalışacağım. Az sayıdaki haysiyetsiz ve yeteneksizlerin marifetlerini de isim vermeden anlatsam bile yakın çevreleri bunları tanıyacaklardır.

Şen ve esen kalın.

( Not: Bu yazı dizisine başlarken özgeçmişimi de  ilk defa ek olarak veriyorum. )   

 Prof. Dr. Şan ÖZ-ALP 

1940 yılında Eskişehir’de doğdu. Ortaöğretimini TED Ankara Kolejinde tamamladı (1960). ODTÜ İdari İlimler Fakültesi Endüstri İdaresi bölümünden mezun oldu (1964). Aynı yıl Eskişehir İTİ Akademisinde doktora programına katıldı ve daha sonra İşletme Bölümünde asistan olarak göreve başladı. ABD/AID Projesi kapsamında gittiği ABD’de Michigan State Üniversitesi İşletme Fakültesinden yükseklisans derecesini aldı (1968). Yurda döndükten sonra Eskişehir İTİ Akademisinde “İktisadi ve Ticari İlimler Doktoru” (1970), 1971 yılında İşletme Kürsüsünde doçent oldu. Mayıs 1977’de ise İşletme Kürsüsü Profesörlüğüne tayin edildi.

 1981 yılında kurulan Anadolu Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı, Eğitim Fakültesi Dekanlığı, Açıköğretim Fakültesi Dekanlığı (İletişim Bilimleri Fakültesinin 4 bölümü bu fakülteye şeklen bağlanmıştı), ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Sonraki yıllarda  Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası  Kıbrıs Üniversitesi Rektörü olarak görev aldı.

Ayrıca Anadolu Üniversitesinde Yaygın Öğretim Bölüm Başkanı, İletişim Bilimleri Bölüm Başkanı, Eskişehir Ekonomi ve Sosyal Araştırma Merkezi Başkanı, Üniversite Yayın Komisyonu Başkanı, Türk ve Akraba Toplulukları Merkezi Başkanı olarak görevlerde bulundu.

Eti Şirketler Grubunda, OYAK şirketlerinde vb. kuruluşlarda yeniden yapılanma programlarını yürüttü ve danışman olarak çalıştı.

Ankara Koleji Mezunlar Derneği üyesi ve eski  başkan vekili, ODTÜ Mezunlar Derneği üyesi, A.Ü. İşitme Özürlü Çocuklar Eğitim ve Araştırma Vakfı eski başkanı, Eskişehir Öğretim Vakfı eski başkanı, A.Ü. Güçlendirme Vakfı eski yönetim kurulu üyesi, AKÜ Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı eski başkanı, Sivrihisar Eğitim, Kültür Vakfı eski başkanı, Basın Konseyi Yüksek Kurul üyesi, Basın Konseyi Dayanışma ve Geliştirme Vakfı eski başkanı, Eskişehir Yeminli Müşavirler Odası eski üyesi olarak görev yaptı.

ABD The Institute of American Studies Senior Executive Fellow  ve Honorary Degree (1995), Doctor of Law, LLD (1999) unvanlarına sahiptir. Türk Lions Fahrettin Kerim Gökay Hizmet Gönüllüleri Ödülü (2010, Afyonkarahisar Lions Kulübü), Afyon Ticaret Borsası Üstün Hizmet ödülü (2003) bulunmaktadır. 1993 yılında KKTC vatandaşlığına kabul edilmiştir.

İşletmecilik konusunda yayınlanmış (bazısı ortak çalışma) 12 kitabı vardır. Ayrıca bu alanda yayınlanmış 100’ün üzerinde makalesi bulunmaktadır.

Eşi Füsun yüksek mimardır (İTÜ) . İki çocuğu ve üç torunu bulunmaktadır.