2022’nin ilk yazısından tüm okuyucularıma selamlar. Spor ve gündem ağırlıklı yazılarımla sizlerle birlikte olmaya devam edeceğim. Geleceğe dair hayallerinizin ve umutlarınızı gerçekleşmesini dilerim. En çok covid-19’un artık hayatımızdan çıktığı bir yıl olarak tarihe geçmesini dilerim. 2022 yılı Afyon için çok anlamlı ve önemli bir yıl. 2022’nin ilk yazısı da bununla ilgili olsun.

2022 ve 100.Yıl

26 Ağustos 1922’de Afyon Kocatepe’den başlayıp zafer ile sonuçlanan Büyük Taarruz’un 100.yılına girdik. 2022 hem Afyon için hem de şehrimiz için Zafer Yılı olacak.  Bu doğrultuda etkinlikler yapılacak. Konu ile ilgili çok önemli bir durumu yazının devamına paylaşacağım ama önce Afjet Afyonspor ile başlayalım.

Afyonspor ve Zafer

“Kritik” isimli köşe yazılarımı takip edenler yazılarımda 100.yıl-zafer-Afyonspor ilişkisine değindiğimi hatırlayacaklardır. 2022 yılının önemine binaen yönetim-teknikkadro-oyuncular-taraftar gruplarının hepsinin 100.yılden enerji alıp hedefi zafer olarak belirlemesi gerektiğini söylemiştim. Ve bunun da bir itici güç olması gerektiğinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söylemiştim. Oyuncular da bu bilinçle oynamalı. Yönetim buna göre yatırımlar yapmalı.Taraftar bu anlayışla tribünleri doldurmalı.Şehir stadının adı Zafer Stadı. Neden Zafer Stadı? İşte tam bu aşamadayız. 2022’deyiz.

Zafer İçin Transfer

Kasım ayının ilk haftasındaki yazımda şu cümleyi kurmuştum: “Devre arasında belki de bazı oyuncularla yollar ayrılıp takımı 100.yılda zafere taşıyacak ZAFER OYUNCULARI transferleri yapılacak.” O süreçte yönetimde ve teknik kadroda değişiklik yapılmıştı. 2 aylık dönem çok güzel geçmişti. Şimdi devre arası ve transfer yapılıyor. Sol bek, kanat ve orta sahaya takviye yapılması gerektiğini söylemiştim.

Kimler Geldi? Kimler Gitti?Kimler Gelecek?

Kanat oyuncusu olarak Turgutluspor’dan Burak Çoban takıma katıldı.Bayburt Özel İdarespor’dan sol bek Ömer İnan alındı. Sırada bir orta saha mı var? Göreceğiz. Kaleci Bayram Olgun ayrıldı.Teknik Direktör Cem Kavçak takımdaki oyuncularına olan inancını sürekli olarak tekrarladı. İlk yarına doğru takımdaki çıkışta onun payı önemli. Oyuncu performanslarını yükseltti, başarılı sonuçlar geldi. Onun transfer tercihlerine inanmak gerekiyor. Güzel bir çıkış yakalandı. Bu çıkış yarım kalmasın.

Oyuncu Eksikliğinden Dem Vurulmamalı

Yönetim transfer için gerekli desteği veriyor. Ama ben şunu bir defa daha hatırlatmak istiyorum: “2022’deyiz. Zafer Yılındayız… Bu yılda bu şehre zafer yakışır.”Bu nedenle gerekirse her türlü risk, sorumluluk alınıp transfer noktasında 2 oyuncu daha alınabilir. İkinci yarı sakatlıklardan, cezalılardan, eksikliklerden dem vurulmamalı. Basın toplantısında Cem Hoca’ya, “şu oyuncu cezalı, bu oyuncu sakattı” cümlesini kullandırtmadan, onun elini güçlendirecek adımları atmak şart. Alınan iki oyuncu ile de yarım devrelik değil uzun süreli bir sözleşme imzalandı. Gelecek senelerde de yararlanma amacı olduğu belli. Gelecek sene inşallah 1.lig olacak. Bu zafere gidecek iki iyi oyuncunun ama ligin üstünde oyuncuların alınması gerektiğini düşünüyorum.

Teknofest Afyon’da

Valimiz Sayın Gökmen Çiçek geçtiğimiz günlerde TEKNOFEST’in Afyon’da yapılacağı müjdesini verdi. Bir süredir bu yönde çalışmaları vardı. Bu güzel bir gelişme. Üniversitede 100.yıl sempozyumu yapılacağı duyurusu yapıldı. Şehirde resmî kurumlar bazı etkinlikleri organize etmeye başladı. 2022’nin Zafer Yılı olarak 100.yılda şehir için katma değere dönüşmesi için adımlar atılıyor. Bu konuda da haberleri ve çalışmaları özellikle takip edeceğim. Amaaslında 100.yıl organizasyonunun çok daha farklı yapılabileceğini geçtiğimiz hafta öğrendiğim bir rapordan ve raporun sahibi olan kişiden dinledim. Şimdi size bu rapordan ve kişiden söz edeceğim.

100.Yıl Raporunu Duydunuz mu?

2019 yılının sonunda yazılmış ve 2020’da TÜBİTAK tarafından da başarılı ödülü almış bir rapor. Bu rapor Dumlupınar BİLSEM’de Tarih Öğretmeni Muhammet Öztürk’e ait. Rapor önce bir yarışma için proje olarak hazırlanmış.“Milli Mücadelenin 100.Yılından ‘2019’dan 2022’ye’ Afyonkarahisar İçin Bir Öngörü Raporu” adını taşıyor.Peki ne var raporda? Muhammet Öztürk 2019’da kendi bireysel olarak bizzat Millî Mücadelenin 100.yıl etkinliklerinin yapıldığı Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas şehirlerine gidiyor. Oralardaki etkinlikleri takip ediyor. Yapılan etkinlikleri, izlenimlerini, olumlu-olumsuz durumları, değerlendirmelerini not ediyor.  Daha sonra bu raporu hazırlıyor ve TÜBİTAK yarışmasında ikincilik ödülü alıyorlar. Sonra araya pandemi giriyor ve biraz da unutuluyor.

Öztürk’ü Dinlemeli

Ben geçtiğimiz hafta bir dost sohbetinde bir araya geldim. Spor, futbol üzerine konuşurken konu 100.yıla geldi. Ben de 100.yıla özel ilgim olduğu için birçok arkadaşımın fikrilerini soruyorum. Muhammet Öztürk bana öyle şeyler anlattı ki bu satırlara sığmaz. “Vay be” dedim. Zafer Yılı ile ilgili olarak Afyon’da etkinlik yapacak bütün kurumlar onu dinlemeli. Valiliğin, belediyenin, üniversitenin, milli eğitimin, kültür müdürlüğünün, Milli Park müdürlüğünün, sağlık müdürlüğünün, esnaf odalarının, Afyonsporun… Sivil toplum örgütlerinin… Basın mensuplarının…100.yıl ile ilgilenen herkesin...Bana anlattıklarından sonra ben olayın aslında ne kadar geniş kapsamlı olabileceğini anladım. O anlattı biz dinledik. 100.yıl ile ilgili şehirde etkinlik yapacak her kişi ve kurum onun düşüncelerinden yararlanmalı. Kurduğu şu cümle aklıma kazındı: “Afyon şehri 2022’de Zafer Yılında yapacakları ile önümüzdeki 20 yılıntanıtımını yapabilir.”Tabii bunun da nasıl olacağına dair düşüncelerini de altını doldurarak örnekleri ile anlattı. Ben bu ismi bu satırlara bıraktım. Gerisi idarecilere kalmış.

Son Söz

Afyonspor ilk yarının sonundaki enerji ile ikinci yarıya hazırlanıyor. Transferler yapılıyor. Yapılmalı. Kavçak hocanın elini her anlamda güçlendirmek lazım.

Çünkü 100.yıldayız. 2022’deyiz.  Zafer yılındayız.

Bu şehir her alanda zaferi doyasıya yaşamalı.

Zafer Meydanı “Şampiyon Afyon” sesleri ile zaferi doyasıya yaşamalı.