Sevgili Odak okuyucuları. Bu toprakların zaferini anlatmaya, yazmaya devam ediyorum. Bu konu başlığında geçmişten günümüze zafer haftalarındaki bazı özel anları sizlere vermeye çalışıyorum. Tarihin tozlu raflarından güzel hikayeleri, dönüm noktalarını çıkarmaya çalışıyorum.

Geçen haftaki yazımızda 1949’a kadar gelmiştik. En son bir 30 Ağustos sabahı doğan çocuktan bahsetmiştim;adı Zafer idi. Bu toprakların zaferine devam edelim…

***

Yıl 1951… 26 Ağustos günüAfyon kalesinde hummalı bir çalışma herkesin dikkatini çekmişti. Ama kimse ne olduğunu anlayamamıştı. Birileri herhalde kalenin burçlarını tamir ediyordu. Birileri yukarıya bir şeyler taşıyordu… Sonra güneş battı. Akşam oldu… Afyon geceye teslim olurken Afyon kalesine doğru kafasını kaldıranlar ışıklar içinde şehrin her tarafından bir yazıyı gördüler: “KURTULUŞ” yazıyordu. 1923 yılından beri yazılan bu yazı en son Afyon kalesine ne yazama yazıldı, kim hatırlıyor?

***

1962 yılına gelindiğinde Tarih Öğretmeni Haydar Özdemir’in “O adlar silinmez” başlıklı Zafer Haftası yazısı okuyucular ile buluşuyordu. Ki ben de 2022 yılı itibarıyla zaferin 100.yılında Dumlupınar BİLSEM tarih öğretmeni olarak zafer yazıları yazmanın ve tarihe not bırakmanın gururunu hep yaşayacağım…

***

1962’yi hemen geçmeyelim. Hatta 1963’ü ve 1964… Bu üç yıl,şehirde o kadar önemli etkinlikler yapılıyor ki sonraki yıllarda da hep özlemle anılıyor.

1962 yılında Afyon, tarihinin en önemli Zafer Haftası etkinliklerine ev sahipliği yapmıştır. O sene Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası, İstanbul Mehter Takımı, Ankara Yurttan Sesler Ekibi, Ankara Polis Bandosu, Silifke ve Konya yöresi halkoyunları ekipleri ilk kez gelmişti. Bu senenin ilginç haberlerinden biri de “Zafer Haftası Vitrin Müsabakası” olarak duyurulmuştu. Buna göre esnaflardan bir hafta boyunca indirimli satış yapanlar yarışmaya katılabilecekti. Vitrinler Zafer Haftasının önemine göre düzenlenecek ve gece 24’e kadar ışıklı olarak aydınlatılacaktı. Hafta sonunda jüri tarafından birinci seçilen vitrin sahibine kupa verilmiştir.

***

Yıl 1963… İlk kez yurtdışıdan bir grup Zafer Haftası etkinlikleri için Afyon’a gelmişti. Türkiye turuna çıkan “Fransız Buz Gösterisi Takımı” şehre gelmişti. Tamam, ağustos sonu Afyon soğuk olur ama buz nerede?... Hemen gelen takım ekipmanlarını kuruyor ve suni bir buz pisti yapılıyor… Buz gösterisini Afyonlular hayranlıkla izliyor…

***

1960’larda Zafer Haftasında konuşulan hep ortak bir konu var; Kıbrıs… Gazeteler bu konuyla ilişkili yazıyor. Konuşma yapanlar zafer haftasında hep Kıbrıs Meselesine vurgu yapıyor. “Enosis enosis diyenlerin başına güneş çarpmıştır” cümleleri kuruluyor. “1922’de Yunanları Afyon’da yendik, gerekirse şimdi de Kıbrıs’ta yeneriz” deniliyor.

***

1966 yılında Afyon yerel basınının ve kültür tarihinin önemli kişilerinden Sadettin Aygen’in bir teklifi oluyor. “29 Ağustos’ta Giresunlular Şehitliğinde tören yapalım” diyor… Şehitlik dediysem gözünüzün önüne bugünkü hali gelmesin … 1964’te Giresunlu Ömer Halis Asal’ın girişimiyle başlayan şehitlik yapımı 1967 yılında kısmen tamamlanıyor… Bu arada 1962 yılından itibaren de 28 Ağustos günü Eğret Şehitliğinde törenlerin yapılmaya başlandığını görüyoruz.

***

Yıl yine 1966… Osman Attila,Afyonluların karşısına bir teklif ile çıkıyor: “Şuhut’ta 26 Ağustos’ta törenler yapılmalı” diyor… Günümüzde 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Şuhut’ta yapılan etkinliklerinin temelini o atıyor.

***

Yıl 1968…. “Şahsıma lüzumumdan fazla iltifat ediyorsunuz. Burada gördüğünüz ak sakallı ve sakalsız ihtiyarlar da benim ile beraber muharebede bulunmuşlardır… Buraları düşman çizmelerinden kurtardık. Bunu yapan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve gazilerimizdir.” cümlelerini kuruyor bir kişi…Kurtuluş Savaşının kahraman süvari komutanı Fahrettin Altay.. Sandıklı Dağlarından Sinanpaşa ovasına yıldırım gibi uzanan süvarilerin lideri…

***

Gelelim 1969’a… Afyon’da yapılan İLK 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine… “Ne demek ilk tören!?” diye soranlarınız olacak.Hemen açıklayayım… O tarihe kadar Afyon şehir merkezinde bir 30 Ağustos töreni yapılmıyor, Afyonlular 30 Ağustos’ta Dumlupınar’daki resmi törenlere katılıyorlar… Yine o dönemde Sadettin Aygen 30 Ağustos başlıklı yazısında şöyle yazıyor: “Neden 30 Ağustos günü Afyon’da tören yapılmamaktadır? ‘Dumlupınar’da tören yapılması Afyon’da 30 Ağustos töreninin yapılmayacağı anlamına gelmez.”İşte böyle… Sonraki yıllarda Afyon şehir merkezinde 30 Ağustos törenleri başlıyor.

***

Geçemedik 1970’lere, 80’lere bu hafta…

Acelemiz yok… Bu anlattıklarım Zafer Haftasının hep önemli satır başları,önemli dönüm noktaları.

100.yıldayız… Aşama aşama, sindire sindire gidelim ve 100.yıla bağlayalım…

Bu toprakların zaferi hiç bitmez ki!