Sevgili Odak okuyucuları. Bu toprakların zaferini anlatmaya, Zafer Haftasının 100 yıllık hikayesini yazamaya devam ediyorum. Tarihin tozlu raflarında o kadar güzel bilgiler var ki… Gelin yolculuğumuza 70’ler, 80’ler ve 90’larla devam edelim…

***

1970 yılında “Bayrak Şairi” Arif Nihat Asya geliyor Afyon’a; Zafer Haftası etkinliklerine katılıyor. Onun “etkinlikler fena değil ama artık bazı değişiklikler ve yenilikler yapılmalı ki bunlar klasik ve basma kalıp olmaktan uzaklaşsın” cümlesine yer veriyor yerel basın. 1972 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay kutlamalara katılıyor. 100 yıllık süreçte Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde çok fazla bir katılım yok. Bu nedenle bu onun katılımı tarihi anlamda önemli.

***

1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası yapılan törenler daha coşkulu geçiyor. “26 Ağustos Silahlı kuvvetler günü oldu” başlıklı haberler görüyoruz.Ve bir maç oynanıyor İzmir’de… Zafer Kupasının finalini bu akşam Fenerbahçe ve Beşiktaş oynuyor. Evet, Türkiye’nin iki güzide kulübü İzmir’de Zafer Kupası yapıyor… Bu,100.yılda, benim en çok istediğim etkinliklerden biri aslında… Dört büyükler kendi arasında Afyon’da neden bir 100.yıl zafer kupası yapmasınlar?

1974’te Fenerbahçe ve Beşiktaş İzmir’de ulusal bir Zafer Kupası yaparken 1977 yılında Afyon’da Çimentospor ile Şuhut Hisar Zafer kupası için karşılaşıyor.

***

Yıl 1975… Afyon’un misafiri var; Afganistan Büyükelçisi Muhammed Said… Onun katılımı çok önemli bir şekilde yerel basına yansıyor.1976 yılında Zafer Fuarı ilk kez açılıyor. Bir süre yapıldıktan sonra devam ettirilmeyen bu fuar 2000’li yılların başında yeniden gündeme gelecek…1978 yılında Zafer Haftalarının en önde gelen kişisi olan Osman Attila’nın hayatını kaybettiği yıl. 1978 yılı Osman Attila’sız İlk Zafer Haftası.. O, 1960 ve 1970’lerde zafer yazıları ve şiirleri ile seslenmişti Afyonlulara…

***

12 Eylül 1980 İhtilalinden önceki Zafer Haftası etkinliklerinde en çok öne çıkan haber “Atatürk’e ve Büyük Zafere saygısızlığın bu kadarı da fazla” başlığı altında veriliyor. Denizli-Ankara arasındaki tren seferinin adı Kocatepe Ekspresi. Ama bu ad Menderes Ekspresi olarak değiştirilince eleştiriler artıyor. Zafer Haftasına girilirken alınan bu kadarın doğru olmadığı söylenmiş ve ‘Aslınızı inkar etmeyiniz’ cümlesi yerel basında kullanılmıştır.

***

12 Eylül ihtilali sonrasındaki gelişmeler Zafer Haftası etkinliklerine de yansıyor. Evren, 1982 yılında Afyon’a geliyor, kendisine fahri hemşerilik belgesi veriliyor. Ermeni terör örgütü ASALA’nın yurtdışındaki diplomatlarımızı öldürmesi Zafer Haftası mesajlarına yansıyor. “Bundan sonra Türk devleti, Türk milleti gerekli tedbirleri alacaktır” cümlesi var. Bir anlama Zafer Haftasında uluslararası mesaj veriliyor. 1980’li yıllarda Zafer Haftasında spor etkinlikleri ön planda…

***

Yıl 1988… 27 Ağustos 1922’de Çiğiltepe’de hayatına son veren Reşat Bey’in naaşı Sandıklı’ya defnedilmişti. 1988’de onun naaşı Ankara’da Devlet Mezarlığına naklediliyor.  Aynı yıl Kocatepe Üniversitesinin ilk adımları atılıyor ama bir farkla… Adı Zafer Üniversitesi…Zafer Üniversitesibaşlıklı köşe yazısında Anadolu Üniversitesine bağlı Afyon Meslek Yüksekokulunun ileride Zafer Üniversitesine dönüşebileceği ile ilgili bir yazı yazılmıştır.1992’de ise Kocatepe Üniversitesi adıyla açılıyor.

***

Yıl 1989… Artık akademik çalışmalar ön plana çıkmaya başlıyor. 1.Zafer Sempozyumu yapılıyor. Afyon Valiliği ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle yapılan sempozyuma katılan bazı kişilerin cümlelerini basında görüyoruz.

***

1992 yılında Zafer Haftasına Afyon şenleniyor... Zira TRT büyük bir organizasyon ile KURTULUŞ filmini çekiyor… Sanki Büyük Taarruz cümlesini kuruyor Afyonlular… Kurtuluş Kemal’in askerleri dizisinin en büyük sahnesi olan Büyük Taarruz sahnesi dün çekildi cümlesi paylaşılıyor. Afyon halkı çekimleri büyük bir ilgi ile izliyor.

***

1993 yılında Afyon-İzmir-Antalya karayolu yol ayrımındaki Büyük Taarruz Şehitliği açılıyor. Aynı yıl atlar da Zafer için koşuyor..  Zaferle birlikte atlar da şahlanıyor. 1.Geleneksel Zafer Haftası Rahvan At Yarışları adı altında yapılmaya başlanmıştır.

1994’le beraber TRT’nin Zafer Haftasına ilgisi daha da artıyor. TRT’nin Pazar 94 programı Zafer Haftası nedeniyle Afyon’dan yayın yapılıyor.

1995 yılında Zafer Haftasında iki anıtın açılışı yapılıyor. Reşat Çiğiltepe Anıtı ile Çiğiltepe Şehitliğinin ve Ali Çetinkaya Anıtının açılışının yapılıyor. Aynı zamanda Zafer Müzesi bu yıl açılıyor.

1996’da ordu milli takımı Afyonspor ile maç yapıyor. 1997’de TEMA’nın Bu toprakları düşmana vermedik, erozyona vermeyelim cümlesi TEMA’nın Zafer Haftası mesajı olarak paylaşılıyor. Aynı yıl Afyonlu Ata’ya oy yağdırıyor… Çünkü ünlü TİME dergisi 20.yüzyılın en önemli 100 kişisi anketini yapıyor. Başlatılan Atatürk’e oy kampanyasına Afyonlular büyük ilgi gösteriyor.

***

Yıl 1999… 17 Ağustos… Deprem... Acı, gözyaşı… Bu toprakların insanı çok acı gördü… Her şeyi birlik ve beraberlikle aştı… Deprem nedeniyle Haftası kutlamaları iptal ediliyor… Sadece çelenk koyma, saygı duruşu ve istiklal marşı yapılıyor. Bütün ülke zaferi hep birlikte yaşarken 99 yılında ise depremin acısını paylaşıyor.

***

Bu Toprakların Zaferi bu hafta bu kadar… 70’ler, 80’ler, 90’larla kısa bir özet geçtik... Bu konuda yaptığım özel çalışmayı da önümüzdeki aylarda kamuoyu ile paylaşacağım… Haftaya 2000’li yılları anlatarak Bu Toprakların Zaferi başlıklı yazı dizimi bitireceğim…

Allah sağlık verdikçe, bu satırlar bize açık olduğu sürece yeni zafer yazılarımla sizlerle birlikte olmaya devam edeceğim.