ANILAR ( Bürokrasi )

Devlette çalışanlar ve devletle işi olanlar mutlaka bürokrasinin yüzüyle karşılaşırlar. Devlette üst mevkilerde görev yapanlar bile bürokrasinin yarattığı olumsuzluklardan kurtulamazlar. Özellikle bürokraside hak etmeden seçkin mevkilere getirilenlerin olumsuz tutumları ise size kök söktürür. İdari görevlerde bulunurken karşılaştığım bazı bürokratik örnekleri aşağıda veriyorum.

*Zorla Patates Yedirilmesi

2019 yılında uzun yıllar unutamayacağımız bazı olaylarla karşılaşıyoruz. Örneğin tanzim sebze meyva satışlarının sembol isimleri soğan ve patates. Yaklaşık 20 yıl önce İçişleri Bakanlığının bir talimatı (9 Şubat 2000 ) Afyon Valiliğinden AKÜ Rektörlüğüne gereğini rica ederim ifadesiyle iletilmişti. Bakanlığın yazısı aynen şöyleydi. “ Ülkemizde üretilen patates, pazarlamada karşılaşılan sorunlar nedeniyle çiftçilerin elinde kalmıştır. Bakanlar kurulu toplantısında resmi kuruluşların merkez ve taşra teşkilatında personele çıkarılan yemeklerde, okul, öğrenci yurdu, toplu yemek verilen işyerlerinde, deprem bölgesinde daha fazla patates kullanılması, yurt içinde ve dışında yardım olarak değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır…. gereğini rica ederim .”

Bakanlık üniversite özerkliği kapsamında bizi de patates yemeğe davet ediyordu. Allahtan haftada kaç kilo patates yiyeceğimize ve hangi yemeklere öncelik vereceğimize pek karışılmamıştı. Yurt dışındaki bürolara patates gönderilmesi ikazı da yazıda yer alıyordu. Sonraki yıllarda üretim fazlası tarım ürünlerinin zorla yedirilmesi olayına rastlanmadı.

*Posta İşletmesi Genel Müdürlüğünün İkazı

Bu kurumdan AKÜ Rektörlüğüne gönderilen resmi yazıda ( 19 Kasım 1997 )  “İdaremiz 157 yıllık köklü geçmişe sahiptir… Son zamanlarda piyasada tamamen ticari ve kar amaçlı olarak hizmet veren özel kargo ve dağıtım şirketleri türemiştir. Bu şirketler haberleşme mahiyetindeki kartların ve mektupların dağıtımlarını yaparak posta tekelini ihlal etmektedirler… Haberleşme maddelerini bu firmalarla gönderenler de sorumludurlar… Yasa hükmü gereğince idaremiz haberleşme hürriyetinin gizliliğinin bilinciyle hareket etmektedir… ”

Artık kargo şirketlerini kapatmak mümkün değildir. En önemli konu ise posta dağıtımına duyulan güvenin kaybolmasıdır. Söz gelişi İstanbul’da apartman posta kutularına çok sayıda yanlış postalar atılmakta ve bunların iadesi mümkün olmamaktadır. Bayram tebrikleri ise Anadolu yakasından Avrupa yakasına genellikle 20 günde gelmektedir. Şükürler olsun kargo şirketleri bu kanundan kurtulma yollarını kısa sürede keşfetmişlerdi.

Şen ve esen kalın.