ANILAR ( Öğrenciler )

Üniversitelerin amacı ülkenin geleceğini tayin edecek insanları yetiştirmektir. Öğrenciler içinde sizi beğenenler olduğu gibi tenkit edenler, protestoda bulunanlar, hazır cevaplıklarıyla takdir kazananlar da bulunurdu. Hatırladığım bazı örnekler içinden sizin için seçtiklerim aşağıdadır.

*KKTC Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde, yaptığımız uyarılara rağmen, not durumunu düzeltmeyen öğrencinin üniversite ile ilişkisini kesmiştik. Bir gün hüzünlü bir şekilde bu öğrenci bana geldi, affedilmesini istiyordu. Kendisine bu duruma nasıl geldiğini sorduğumda  “Eşekliğimden sayın hocam” cevabını alınca ne diyeceğimi şaşırdım. İlk defa samimi bir itirafla karşılaşıyordum. İnsanların hayatlarında bu şekilde ifade edebileceği hataları vardır.

*Eskişehir’de Akademinin kuruluşundan 10 yıl sonra bugün “Yunus Emre Kampusü” denilen alana taşınmıştık. Bu yerde 4 yeni bina tamamlanmıştı. O dönemde ağırlaşan öğrenci protestoları bizim Akademi’de de kendini gösterdi. Öğrenciler Akademi Başkanlığı binası önünde bağırmaya başladılar. Başkan Prof. Dr. Orhan Oğuz pencereye çıktı ve “Bu alanı, binaları size kazandırdık, niçin protesto ediyorsunuz?” dedi. Öğrencilerden birisi “ Babanın parasıyla mı yaptın? Devletin parası ile yaptın.” diye bağırınca bize verilecek bir cevap kalmıyordu.

*Öğrenci nümayişleri sürerken tanınmış hukuk profesörü Prof. Dr. Yusuf Ziya Binatlı “Ben öğrencileri ikna edeceğim” diyerek bahçeye çıkmaya karar verdi. Bütün itirazlara aldırmayarak “Onlar beni sever, beni dinlerler” cevabını vererek, öğrencilerin arasına karıştı. Öğrenciler hocayı omuzlara alarak ve lehte sloganlar atarak bahçede gezdirdiler. Hoca aramıza dönünce “Tebrik ederiz hocam” diyerek karşılamıştık. Hoca büyük bir kızgınlıkla “Eşek herifler, omuzlarda iken sürekli kıçıma çimdik attılar.” diye tepki göstermişti.

*Öğrenci yurtlarında, doğrudan üniversitelere bağlı olmamalarına rağmen, meydana gelen olaylar rektörlükleri de ilgilendiriyordu. Yurtta iki kişilik odada kalan efemine bir öğrencinin sorun yarattığı bize aktarılmıştı. Bu öğrenci ile odayı paylaşan öğrenciler kısa sürede odadan ayrılıyormuş. Bu öğrenciyi kızlar blokuna vermek de kabul görmeyecekti. Yapabileceğimiz tek şey iki kişilik odada tek başına kalabilmesiydi.

*KKKTC’de Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ndeki rektörlüğüm sırasında bir gün bir aile ziyaretime geldi. Oğullarıyla ilgili niçin başarısızlık iddiasıyla uzaklaştırma kararı alındığını büyük bir kızgınlıkla sordular. Not cetvelini inceleyince bu öğrencinin 3 yıl boyunca kaydolduğu bütün derslerden “F ( başarısız notu )” aldığı ortaya çıktı. Öğrenci ailesine not cetvelini gösterdiğinde “F” notunu “ fevkalade başarılı” olarak açıklamış! Tepki göstermemek için kendimi zor tutmuştum.

Şen ve esen kalın.