İBRAHİM AKBAL’LA MAÇ ANALİZ

AFJET SİVAS’I NASILYENER ?

Spor yorumculuğu hususunda, maç bittikten sonra yorum yapmanın kolaylığından bahsedilir. Gerçekten de testi kırıldıktan sonra nasihat vermek, galibiyetten sonra alkışlamak, övmek kolaydır. Mühim olan önceden öngörüde isabet yakalamak, doğru teşhis yapmak, testi kırılmadan uyarabilmek olmalıdır.

Bizde naçizane izlediğimiz müsabakalardan maç önü analizlerle futbola, futbol izleyicisine katkı vermenin de önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle her hafta –haddimizi aşmayarak- birkaç defa izlediğimiz rakiplerimizi enine boyuna analiz yapalım ve tespitlerimizi yazalım dedik.

İnşallah bunu halisane bir futbol yorumu olarak görürsünüz. Amacımız kimseye akıl vermek, işini öğretmek değildir. Bir futbol izleyicisinin gözünden teknik bir değerlendirmedir yazdıklarımız.

*

Şimdi gelelim bu haftanın son derece önemli müsabakasına. Evimizde play-off’taki en önemli rakiplerimizden birisini konuk edeceğiz. Kısacası play-off için iki takım açısından final niteliğinde bir müsabaka var bu Pazar Zafer Stadyumunda.

Sivas Belediyespor dördüncü sırada, ligde üretken bir takım. Ofansif oyunları gerçekteniyi seviyede. Ön bölgede Abdullah Topkara,  Alpay Koçaklı gibi birebirleri etkili, ayrıca şutör ve skorer iki kanat forvetiyle kanatları etkili kullanan bir takım görünümünde. Merkezde yine Yasin ve Ozan etkili oyuncular. Yasin sol ayaklı gerek set oyununda gerektiğindede risk alıp birebirde etkili olan bir oyuncu. Ozan kreatif bir orta alan oyuncusu dikkat edilmesi gereken bir oyuncu. Takımın diğer hücum gücü ilginçtir sağ bekleri Yücel. Defansın sağında olmasına rağmen ofansif katkısı çok iyi fantastik bir oyuncu Yücel, ama savunma kısmındada bir o kadar da sorunlu.

Sivas Belediyespor hücumda cüretkar. Özellikle kanatları çok iyi savunmak gerekiyor. Doğukan ve Burak sıklıkla bekine yardıma gelmeli. Celal Hanalp solda daha mantıklı tercih olur, o bölgeyi iyi kullanıyor Sivas Belediyespor.  Celal Hanalp daha dengeli o bölgede. Yine merkezi karşılarken iyi kapatmak şart. Orada Ferhat formda son haftalarda.  Afjet’in karşılama olayında sorunu pek yok. Hamza biraz ritmini artırmalı bu maç özelinde, zira rakibin hücum gücü gerçekten iyi seviyede bu lige göre. Kanat savunması ve merkez savunması orta alan merkezi çok önemli.

Sivas Belediyespor savunmada ligde bulunduğu pozisyonun çok uzağında bir takım. Gerek savunma arkası toplar, gerek ikili oyunlarda hatta birebirlerde çok dağınık savunmaları.Özellikle Yücel’in olduğu bölgeden inanılmaz açık veriyorlar. Merkez tandemleri çok ağır, tek hamleli.

Kornerlerde, serbest vuruşlarda adam paylaşımları, özellikle ön direk savunmaları çok zayıf. Ciddi manada hücum performansı ve savunma performansı çelişkili bir takım.Aynı zamanda deplasmanda kırılgan yine geriye düştüğünde inanılmaz savruk oynayan bir takım Sivas Belediyespor.


Takımımız Mithat, Doğukan, Burak gibi çabuk, topla kateden, topsuz koşuları gayet etkin üç oyuncu. Erhan gibi oyuna akıl katabilen gerektiğinde bu üç oyuncuya servis, servisin dışında top tutan ayrıca bu üç oyuncunun boşaltacağı alanlara girip atak sonlandırabilecek bir oyumuz olduğu düşünüldüğünde Afjet’in bu maçta –böyle bir rakibe karşı- üretmede sorun yaşamayacağı bariz gerçek. Bu oyuncular Sivas Belediyespor defolarına çok zıt gelebilecek türden.Yalnız Erhan en uçta bazen hem servis alamıyor hemde fizikli stoperlerin arasında kayboluyor. Erhan,santrafor arkası oynasa daha fazla demarke kalır aynı zamanda serviste yapabilir kanaatimce.Ayrıca merkezdeki pas kalitesini de artırır.Ön bölgede santrafor mevkisine Fatih düşünülebilir.Yine merkeze dinamizm katacak Barış Zeren’de hem temposu hemde geçiş oyununa uygun özellikleriyle alan bırakarak savruk oynayan Sivas Belediyespor karşısında ciddi manada etkili olabilir.

Skor üstünlüğünü alabilirse Afjet, özellikle geniş alan savunması inanılmaz kötü olan Sivas Belediyespor ‘a karşı ön bölgedeki oyuncu yapısıyla ciddi manada sorun yaratır ve sıkçada pozisyona girer. Duran toplardan gol atan bir Afjet ve duran top savunması zayıf olan Sivas Belediyespor düşünüldüğünde, duran toplar bu müsabakada ciddi gol şansı Afjet için.

Kontrollü oyun, seyirci baskısı, ön bögedeki oyuncu yapısı ve rakibin savruk yapısı bu maçın şifreleri kanat savunması ve merkezin iyi kapatılmasıda önemli tabiki..

Ekibimize başarılar diliyorum