TFF 2.Ligde play off a kalma mücadelesi veren Afyonspor,Bayburt deplasmanında 3-1 mağlup girdiği 90.dakikada gördüğü kırmızı kartlar nedeniyle hükmen mağlup ayrılacak…

Önümüzdeki Maçlara Bakamadık

Yenilen takımın teknik direktörleri ve oyuncuları maçtan sonra klasik olarak “Bu maç geride kaldı. Önümüzdeki maçlara bakacağız…” Son yıllarda da bu cümle küçümsenmeye başlandı; çok klasik ve basit bir cümle gibi bir algı oluşmuştu. Dün öyle olmadığını gördük. Aslında “Önümüzdeki maçlara bakmak” ifadesi ne kadar anlamlıymış… Ama Afyonspor bakamadı. Bakamadı diyorum çünkü geçen hafta içeride Sivas Belediyespor’a iyi oynanan bir maç ve hakem hataları ile 1-0 kaybedilmişti. Özellikle maç sonunda taraftarın otobüsü durdurup destek vermesinden sonra takımın gerçekten “önümüzdeki maçlara bakmak” deyiminin içini doldurup iyi konsantre olması gerekiyordu. Bunu da yönetim, teknik kadro ve kaptanlar yapmalıydı. Ama bunun yapılmadığını Bayburt maçında gördük… Ne bu stres! Ne bu gerginlik! Ne bu kötü oyun! Evet, hakem kötüydü. Ama bunu sadece hakem ile açıklamak işin kolaycılığı olur.Bir kaos ortamı var.

Afyon İçin Prestij Kaybı

Teknik ve taktik anlamda saha içinde oyun kaybedildi, psikolojik anlamda stresli gergin oyuncu grubu… Beyler, play off potasındaki bir takımın oyuncularısınız… Profesyonelsiniz… Bir takımda hakem ne kadar kötü olursa olsun 5 oyuncunun kırmızı kart görüp hükmen Afyonsporu yenik duruma düşürmenin anlamı yok… Takım kaptanlarının bunu yapması ise ayrı bir aymazlık.

Bu görüntü profesyonel liglerde hangi maçta olmuş ……… Amatör maçlarda olur. Burası 2.lig, profesyonel lig…  Bu olay Türkiye genelinde Afyon için prestij kaybı demektir. Ne demek istediğimi ilerleyen günlerde idareciler daha iyi anlayacaktır.

Hafta İçi Cezalar

Hafta içi PFDK ‘dan Afyonspor’a caza yağdı. Maddi cezalar ve kişisel cezalar vardı. Oyunculara ceza yok, saha kapatma yok… Peki, bu cezalar oyunculara nasıl yansıdı? Ya da nasıl yansıtıldı? “Bize yapılanları görüyorsunuz, bu maçı alıp herkesi susturalım” tarzı bir psikolojik motivasyon yüklemesi mi yapıldı, yoksa “Sizle ilgili bir durum yok. Bunlara takılmayın, siz maça konsantre olun” tarzında mı bir konuşma yapıldı. İlk söylediğim olmuş gibi... Çünkü sahada kaptanlardan tutun herkes de bir stres ve gerginlik vardı.

Afyonspor ‘un itibarı

Cezalar konusundaki yetersizliğe iki satırlık uyarı yapmadan geçmeyelim.

Afyonspor klübünün yöneticisi veya çalışanı için verilmiş bir ceza Afyon’a verilmiş sayarım. Geçmişte klüp yöneticileri bilmedikleri konuları en azından bilenlere sorarlardı, bundan da gocunmazlardı.

Pfdk dan gelen cezalara baktığımızda idari ve hukuki beceriksizliği görüyoruz. Federasyon’dan savunma istendiğinde gerekli hassasiyet gösterilmiş olsa 10 maçı bulan hak mahrumiyetleri söz konusu olmazdı.

1.lig de mücadele ettiğimiz bir maçta yine olmaması gereken gerginlikler yaşanmıştı, maç bittiği an klüp yönetimi ne caza alacağız diye paniklediğinde profesyonel savunma ve özel takip ile ceza almamıştık.

Peki nasıl ceza almadık. Spor hukukunda etkin ve yetkin hukukçuyla savunma hazırlandı federasyon üst düzey yetkilisine mesele para değil. Afyonun itibarı …….Denildi.

Bu günden sonra biraz profesyonel davranıp başarısız hukukçularla  çalışmaktan vazgeçerlerde Afyon’un parası ,itibarı harcanmaz.!

Mangalda Kül Bırakılmıyor

Takım alması gereken puanları , maçları alamadıkça Bahattin Güneş başta olmak üzere herkes hakemlere ateş püskürdü… Afyon’un hakkı yeniliyor….. Yedirtme hocam bunca yıllık emeğin ve bir çok dostun olan federasyonda bi tane adam gibi adam yokmu ?…. Sivas maçı sonrası Bi arasaydında edepsizliğin alemi yok deseydiniz. Aradınız mı bilmiyorum ancak aramış olsanız Bu yetersiz hakemler Bayburt maçına atanmaz bu rezalet yaşanmazdı.

Sosyal Medya Gerginliği

Kulübün sosyal medya sayfaları da Sivas maçı sonrası ve hafta içi gerginlikten nasibini aldı. Taraftarlar tepkisini gösterdi. Ben böyle durumlarda daha soğukkanlı olunması gerektiğini düşünüyorum. Kulübün sosyal medya sayfa paylaşımları profesyonel olmalı. Bir taraftar sayfası görünümlü yazılar ve demeçler takımın gerginliğini ve takım üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Bu paylaşımlar ve kulüp içi diyaloglar futbolcuları nasıl etkiliyor, nasıl etkiledi?  Bu süreçten nasıl çıkılmalı… Bu tür maçlardan sonra ne yapılmalı? Takım şehirden ve sosyal medyadan koparılıp farklı bir yerde kampa alınabilir miydi?

Bu Ligin Sürprizler Ligi Olduğunu Anlamak…

Play off potasında çok farkı kayıpların olabildiğini geçen hafta ve bu hafta gördük. Geçen hafta Van BBSK, Ankara’dan beraberlikle ayrıldı. Avantajı eline geçiren Çorum bu hafta düşen Niğde’ye yenildi… Van, bu hafta yine yenildi.Soma iki haftadır kaybetti ve koptu… Artık 5.takım aranıyor… Afyonspor Bayburt maçını almış olsa 62 yapıp son iki haftaya 5.sırada girecekti.

Bundan Sonrası Rüya

Bazı rüyalar gerçek olsun isteriz…

Son 2 haftaya girerken Afjet 59 puanla 7.sırada. Aradaki puan farkı 2… “Puan farkı sadece iki... play off olabilir. Çok bir fark yok diyebilirsiniz... Evet, doğru, puan farkı 2… Ama yazılarımı takip edenler iyi bilir, sene başından beri şunu vurguluyorum: Puan farkının yanında bir de arada kaç takım olduğuna bakın, puan kaybetmesi gereken kaç takım olduğuna bakın… Baktık mı? 3…

Güzel bir rüya görüp gerçekleşmesini bekleyeceğiz… Rüyayı görürken 5 oyuncunun bundan sonraki maçlarda oynamayacağını da kenara not edin…

Takımdaki gençler için altın değerinde iki maç….

Oyun ve Hakem

Afyonspor maça defansta Yakup ve Taha Can ile başladı. Haftalardır defans oynayan Nazmi ön libero başladı.. Bu taktik tutmadı. Sol bek Ömer’in kanadından gelen iki gol tabii ki sadece onun hatası değil. Defansif uyum yüksek değildi. İlk 30 dakikada durum 2-0 oldu. Devre arası hakem iki takımdan da birer oyuncuyu attı. Afyonspor’da Fatih oyun dışı kaldı. Bu aad Mithat da ucuz kurtuldu diyelim. Fatih’in atılmasının yanlış olduğunu görülüyor… İkinci yarı Afyonspor penaltı bekledi, itiraz etti. Futbolcular şunu biliyor olmalılar. Hakeme fiziksel müdahale kırmızı karttır. Erhan’ın kırmızı kartında hakem eliyle “konuştu” işareti yaptı. Bu işarettin de “argo veya küfür” anlamına geldiğini herkes biliyor… Erhan’ın atılma nedeni bu olsa gerek. Yan hakem orta hakemi uyardı… Erhan’ın kullandığı cümlelerin ne olduğunu bilmiyoruz. Dk 90. Yakup ve Taha Can atıldı. Toplamda 5 kişi atılınca maç yarıda kaldı. İçeriye giden futbolcular soyunma odasında Çorum’un, Vanspor’un kaybettiğini öğrenmişlerdir sanırım.

Hakem kötü müydü, evet… Pozisyonları süzemedi ve bu gergin maçı yönetecek olgunlukta değildi. İki haftadır Afyonspor maçına genç hakemler veriliyor ve stresli maçlara yönetemediklerini gördük. Olan Afyonspor’a oluyor tabii ki.

Voleybol Bölgesel Lig Terfi Maçları Yapıldı

İlimizde kadın voleybolu için de önemli adımlar atılmaya devam ediliyor. Bölgesel lig terfi maçlarına 5 takımlı grup ile başlanıldı. Cumartesi oynanan ilk maçlarda A.Spor Lisesi, Afjet Afyonspor’u 3-2 ile geçti. Spor lisesinin tecrübeli oyuncularının varlığı ile oyuna ağırlığını koydu. Yeni oluşturulan Afjet takımını ise iyi direndi. Diğer maçta da Emirdağ Belediyesi, Sandıklı Gençliği 3-1 ile geçti. Emirdağ’da belediye başkanının takıma olan desteği oyuncularının kalitesinden belli, iyi oyuncular alınmış. Emirdağ Belediyesi Pazar günü yapılan maçta da  ise Afyon Barosunu 3-0 ile geçti. Yine aynı gün Sandıklı ise Spor Lisesini 3-1 ile geçti. Bu maçta Esma Özsoy’un etkili servisleri dikkat çekti. Son setti bu etkili servislerle Sandıklı koparmasını bildi. Bu setin sonunda saha içinde istenmeyen olaylar oldu. Hakem ve gözlemcilerin müdahalesi ile olay büyümeden bitirildi. Maçların devamı 13-15 Mayıs tarihlerinde olacak. Takımlar ilk olarak birbirini gördü. Bir sonraki maçların seyir zevki daha yüksek olacak. Daha çekişmeli maçlar olacak. Afyonluların da maça ilgi göstermesi iyi olur düşüncesindeyim. 

Son Söz

Afyonspor taraftarları son iki hafta için güzel bir rüya görmek istiyor… Bu sahada karşılık bulur mu, şüpheliyim. Üstüne 5 oyuncu sezonu kapamışken… Üstüne sıralamada geçilmesi gereken 3 takım varken…

Kulüpte bir kaos ortamı var. Ve bu ortamda soğukkanlı birine ihtiyaç var.

Her ne olursa olsun 5 kırmızı kartın şehir için prestij kaybı olduğunu düşünüyorum.

İki hafta sonra bakalım görülmek istenen rüya gerçekleşecek mi?

Teknik ekip ve Oyuncular Vali Gökmen Çicek için kalan iki maçı alarak bu güne kadar verilen desteği helal ettirmeli…….