RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ

Ramazan geldi hoş geldi...

Rahmetiyle, bereketiyle, güzelliğiyle geldi...

Sahuruyla, iftarıyla,  teravisiyle geldi...

Ramazan davuluyla manileriyle geldi...

Manevi atmosferiyle, feyziyle, özlemiyle geldi...

Ramazan müslümanlara mutluluk, huzur ve rahmet getirdi.

Cennet kapıları açıldı, cehennem kapıları  kapandı, şeytan zincire vuruldu..

On bir ayın Sultanı Ramazan ayı hepimize hayırlı ve mübarek olsun.

Öncelikle Ramazan Ayı’nın bu ilk gününde Ramazanın ne anlama geldiğini irdeleyelip anlayalım.

Kur’anın yeryüzüne inmeye başladığı kutsal ay... Sözcük anlamında “kumları kızgın eden gün” demektedir. Arap takviminin dokuzuncu ayıdır ve ay anlamına gelen şehr (Şahr) deyimiyle birlikte Şehr-i Ramazan biçiminde kullanılır.Ramazan, Kur’an da bulunan tek ay adıdır.

Bu ay, sabır ayıdır. Bu ay, müminin rızkının arttığı aydır.Bu ay, yardım seferberliğinin arttığı dernek ve kuruluşların hiç boş durmadığı bir aydır.

Bu ay, tüm kötülükleri ve küslükleri yok eden bir aydır. Bu ay, yardımlaşmanın, paylaşmanın en üst düzeye çıktığı bir aydır.Bu ay, tüm fakirlerin ve kimsesizlerin doyduğu ve yüzünün güldüğü çok muhteşem bir aydır.Bu ay, kim bir oruçluya iftar açtırırsa, bu onun günahlarının affedilmesine ve cehennemden kurtulmasına sebep olan bir aydır.Bu ay, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan bir aydır.Bu ay, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin bulunduğu bir aydır.Bu ay, sevdiklerimizle bizleri bayrama kavuşturan bir aydır.Bu ay, onbir ayın sultanıdır ve adına tamamen layıktır. 

Mevlana Hazretleri buyurur:

‘’Ramazan geldi, artık maddi yiyeceklerden elini çek ki, gökten manevi rızıklar gelsin. Bu ay, gönül sofrasının kurulduğu aydır.Gönlün, bedenin hatalarından kurtulduğu aydır. Gönüllerin aşk ve iman ile doyduğu aydır.’’

Yani Ramazan  Rabbimizden bizi uzaklaştıran her şeyden el çekerek Hakk’a yakınlık ve dostluğa yoğunlaşma zamanıdır.

Ramazanın güzelliğini fark edip yaşamak insanı bambaşka güzelliklerle buluşturduğu gibi, manen kaybettiklerimizi telafi edip, hata ve kusurlarımızı düzeltmek ömrümüzün kalan kısmını daha hayırlı hale getirmek adına güzel başlangıçlar yapmak için bir fırsattır.Bizler de katılalım bu sevdaya hep birlikte Ramazanı güzelliklerle karşılayalım.

Ramazan ayındaki iftar sofralarımızı da sadece ailelerimizle değil, darda kalanlarla, fakirlerle veya onlara o yemeği götürmek suretiyle sofralarımızı ‘’Halil İbrahim Sofrası'na’’dönüştürelim.

Ramazanı  farklı kılacak olan bizleriz . Eğer bizler, bu 29 gün boyunca gerçekten anlamlı denilebilecek işler yaparsak, iyi işlere dönüştürmeyi başarabilirsek, sadece bedenimizle değil kalp, dil, göz orucu da tutabilirsek, bu zaman dilimi, hayatımızın en güzel zaman dilimi olabilir. Daha da ötesi, bundan sonraki hayatımızda Ramazan tadında geçebilir.

Hayırlı Ramazanlar