Hafta sonu Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(SMMMO) 24.Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Genel kurulda iki liste yarıştı. Seçim sonucunda maalesef iki listedeki isimlerin tamamı yönetim, disiplin, denetim ve üst kurul delegeliğine seçilemediler.

Başkan adayları günlerdir yönetimde birlikte görev yapacakları arkadaşları ile yapmış oldukları seçim çalışmalarından istedikleri sonuçla çıkamadılar.

Yapmış olduğum araştırmada bu sistemin uzun yıllardır devam ettiğini öğrendim. Oysa diğer mesleki odalarında yapılan seçimlerde başkan adaylarının listeleri yarışıyor.  Üyeler hangi adayın listesine daha fazla oy verirse o aday hazırlamış olduğu listenin tamamı ile göreve seçilmiş oluyor. 

Muhasebecileri diğer odalardan neden ayırmışlar anlamış değilim.

Muhasebecilerin bu ucube sistemden kurtulmaları için konuyu yargıya taşımaları gerekiyor. Zira seçilen başkan adayı hazırlamış olduğu liste ile göreve gelmelidir. 

Delinen listesi ile odanın yönetilmesi nde her zaman sorun yaşanır.

Üyeler arasında huzursuzluklar yaşanır. 

Aynı sorun Barolarda da mevcut. 

GÜMÜŞ FEDAKARLIK YAPTI

Hafta sonunda yapılan Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının genel kuruluna 440 üzerinde delege oy kullandı.

Yaklaşık 130 üyenin oy kullanmadığı genel kurula üyelerin göstermiş olduğu ilgi adaylara olan güveni gösteriyor.

Her iki başkan adayı demek ki seçime iyi hazırlamış.

Hem Erdal Sayar, hem de Serhat Gümüş’ün sevenleri çok ki kongreye gelerek oylarını kullanmışlar.

Tecrübeye karşı yarışan Serhat Gümüş hazırlamış olduğu listesinde kendisini birinci sırada yazmış olsaydı şu anda Erdal Sayar ile birlikte aynı yönetime seçilmiş olacaktı.

İkili üç yıl boyunca birlikte görev yapacaklardı.

ÜYELER HER İKİSİNİDE İSTEMİŞ

Şu anda yeni seçilen yönetim kurulunun yedekleri arasında birinci sırada yer alan Serhat Gümüş’ün listesinde birinci ve ikinci sırada yer verdiği isimlerden birinin istifa etmesi durumunda  Erdal Sayar yönetime Serhat Gümüş’ü davet etmek zorunda kalacak.

Serhat Gümüş’ün fedakarlık örneği göstererek kendisini üçüncü sırada göstermesini seçim taktiği olarak görenlerde oldu.

Hiçbir oda da olmayan ucube seçim sistemine göre odayı 3 yıl boyunca  her iki listeden oluşan karma bir liste yönetecek.

Yönetim kurulu Sayar’ın listesinden 3, Gümüş’ün listesinden 2 kişi olmak üzere beş kişiden yönetilecek. Disiplin Kurulu Gümüş’ün listesinden 3, Sayar’ın listesinden 2 kişi olmak üzere beş kişiden oluşurken, Denetleme Kurulu Sayar’ın listesinden 2, Gümüş’ün listesinden bir kişiden olmak üzere 3 kişiden oluştu.

Bu tablo ile Başkan kim olursa olsun odayı yönetmek gerçekten çok zor. Başta Genel Merkez olmak üzere, odalar da yargıya başvurarak bu sistemi diğer odalardaki seçim sistemine dönüştürmenin yollarını aramalılardır.

Sonuç olarak hafta sonunda yapılan seçimde iki liste yarışsa da üyeler her iki listeye güven duyduklarını göstermişlerdir.

Her iki listeden karma bir yönetim istemişlerdir.

Şimdi iki listeden seçilenler odanın selameti için birlikte görev yapmalılardır. 

Böyle bir düşüncesi olmayanlar ise seçildikleri görevlerden istifa etmelidir.