LİYAKAT

TDK sözlüğüne liyakat yazdığımızda iki ayrı cevap alıyoruz.

İlki layık olma, yaraşma, yaraşırlık, uygunluk.

İkinci cevap ise yeterlilik, yetenek olarak çıkıyor karşımıza…

Şimdi 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ülkedeki ekonomik krizin belediye ve belediye yatırımlarını vurduğunu görmekteyiz. Afyonkarahisar’ın en büyük iki ilçesindeki özel şirket çalışanlarının mübarek ramazan ayında maaşlarını gecikmeli  almaları da bu krizin işaretidir.

Belediye Başkanlarının ateşten bir gömlek giydiklerinin farkındayız. Seçmenlere verilen vaatler bir tarafta, allanıp pullanarak anlatılan projeler yanı başında ama bunları hayata geçirecek para ve kaynakta yok.İşte gerçek yöneticiler böylesi kriz dönemlerinde farkını belli eder.Daha doğrusu etmesi lazım.

Ne yapılmalı…

Her daim söyledik kıt kaynakları en verimli şekilde kullanmak ve işi ehline vererek liyakat sahibi kişilerle çalışmak.

Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Mehmet Zeybek ilk icraatını yaptı.Süleyman Karakuş ve Murat Öner’i Belediye Başkan Yardımcılığına getirdi.

Süleyman Karakuş ( bize gelen bilgilere göre) Başkan Zeybek’in öz yeğeni. ön lisans mezunu tekniker…Bu arada bu ismi bir dönem basına belediye halkı gözetliyor haberinde yer alan belediye kamera sistemini yapan firma sahibi olarak aklımızda kaldığını da ekleyelim.

Murat Öner Taşoluk Belediye Başkanlığından gelen daha önce Tapu Kadastro kamu görevi olan bir siyasetçi.

Bu atamalar açıklandığında seçim öncesine gittim. İzmir Garı yanına Belediyenin yaptığı Park açılışında Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Prof Dr.Veysel Eroğlu başkan adayı Mehmet Zeybek’i’ Benim oğlumu damatlarımı çocuklarımı bakanlıkta gören var mı? Başkan Çoban’ın çocuklarını belediye gören oldu mu? Yok olmadı. Bu yüzden yöneticiler ve başkanlar bu konulara dikkat etmesi lazım’ mealinde bir uyarda bulunmuştu. Çünkü o dönemlerde Başkan Zeybek’in oğlunun kararlara müdahil olduğu bilgisi Eroğlu’nun kulağına da geliyordu.Seçim öncesi o törende bu uyarıyı yaptı.Yaptı yapmasına ama anlaşılan dinleyen olmamış.

Bu arada bu uyarıyı okuyanlar Bakan Veysel Eroğlu da Şuhut ilçesinde yeğenleri olan Umut Eroğlu ve Gültekin    İGM  seçtirdiğini söyleyebilir. Fakat burada her iki isimde listeye yazıldı ama seçime girdi yani seçmenden yetki aldı.

Bir kişinin iki dudağı arasından çıkan karara göre atama olmadı. Hani bunları gördükçe imam ve cemaat işi aklıma geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan damadı Berat Albayrak  Hazine Bakanı yaptığı bir ülkede taşrada küçük  bir  belediyede başkan da yeğenin danışman yapıverir.

Afyonkarahisar Belediyesi ve birçok ilçe belediyesinde görev değişiklikleri bayram sonrasına bırakıldı. Belediye başkanları ve onlara yön veren siyasetçilerin bu görev değişiklerinde kendi ekibi ile çalışmaları kadar doğal bir şey olamaz. Her başkan kendi ekibi ile yol yürümek ister tamam. Ama liyakatada önem ve özen göstermesi zorunludur.

Yıllardır siyasi hayatında her daim dürüst, ilkeli sözünü sakınmayan birisi olarak bildiğimiz Başkan Zeybek daha dikkatli  daha duyarlı ve hakkaniyetli olmasını umuyor ve bekliyorum.Öte yandan diğer ilçe hatta beldelerdeki belediye başkanlarının da kişiye göre iş ve makam yerine layık ve liyakat sahibi kişileri getirmesi önemlidir.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…