Kurban, Allah’a yaklaşmaktır. Hz. İbrahim ile Hz. İsmail’in sadakatidir. İnsanın en sevdiği şeyleri bile Allah için feda edebileceğinin sembolik bir ifadesidir. Allah’a kulluğun farklı bir boyutunun kulun hayatına yansıdığı bir ibadettir. “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” (Hac, 22/37) ayetinden de anlaşılacağı üzere kurban kesmedeki gaye kan akıtmak değil takvaya ulaşmaktır. Dolayısıyla kurban ibadeti, kulluk noktasında mühim anlamlar içermektedir.

Kurban, yardımlaşma ve dayanışmanın güzel bir örneğidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s) bayramda çeşitli kurbanların kesilmesi ve yoksulların doyurularak sevindirilmesi yönünde ashâbını ve ümmetini teşvik etmiştir: “Âdemoğlu kurban günü Allah katında kurban kesmekten daha sevimli olan bir amel işlemez. Kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla (sevap olarak) gelir. Kurban, henüz kanı yere düşmeden, Allah tarafından kabul edilir. Bu sebeple kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun, (bu iş size zor gelmesin).” (Tirmizî, Edâhî, 1)

Kurban Rabbimizin rızasına ermek için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesi eylemidir ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Kurban ibadetini, vatandaşlarımız gerekli hijyen şartlarını taşıyan mekanlarda usulüne uygun olarak bizzat ifa edebilecekleri gibi vekalet yoluyla da bu ibadetlerini yerine getirebilirler. Toplumu dini konularda aydınlatma görevi olan Diyanet İşleri Başkanlığımız, her kademedeki din görevlileri ve personeliyle kurban ibadetinin de usulüne uygun olarak eda edilmesinde vatandaşlarımıza rehberlik etmektedir. Bu kapsamda mazlum, mağdur ve muhtaçlara yıllardır iyilik elini uzatan Türkiye Diyanet Vakfımız, Diyanet İşleri Başkanlığımızla birlikte 1993 yılından bu yana vekâlet yoluyla kurban kesim programı düzenlemektedir. Kurbanlarını vekâlet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak, kurban etlerinin daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmasını sağlamak adına gerçekleştirilen vekâlet yoluyla kurban organizasyonu sayesinde, başta ülkemiz olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Müslüman kardeşlerimize bayram sevinci yaşatılmaktadır.

Kurban ibadetini vekâlet yoluyla eda etmek isteyen vatandaşlarımız, Türkiye Diyanet Vakfımızın https://bagis.tdv.org/adresine başvurarak, “TDV Bağış” mobil uygulamasından ya da müftülüklerden ve bankalardan kurban bağışlarını yapabilirler. Böylece kurbanını paylaşarak kardeşlerimizle yakınlaşmanın mutluluğunu yaşayabilir, bayram sevincini artırabilirler.

Bayramlar neşe ve sevincin, birlik ve beraberliğin zirve yaptığı müstesna günlerdir. Hatır sayma, ziyaretleşme, gönülleri hoş tutma günleridir. Çocukları sevindirme, büyüklerin, akrabaların, hastaların dualarını alma günleridir. Bayramlar asla tatil günleri olarak görülmemeli, sevinç, mutluluk ve imkanlar paylaşılmalıdır. Varsa dargın, kırgın olanlar af yolunu tercih edip, barışma cihetine gitmelidir.

Bu vesileyle, Kurban Bayramınızı tebrik ediyor, bu bayramın bütün insanlığın huzuruna, iyiliğin yeryüzüne hakim olmasına vesile olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.