KONUK KALEM: Mehmet Rauf Kahraman

Merhaba, ben Mehmet Rauf Kahraman.

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 6.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım.

Sizlere, yazımda, Büyük Taarruz öncesinde Fevzi Paşa’nın konuşmalarından ve onun zafere olan inancından bahsedeceğim.

***

Evet, bir gün düşünün, bir dönüm noktası…Cesaret, zekâ ve inancın bir bütün olduğu bir gün ve bugünün bir hikâyesini sizlere anlatmayı çok isterim. Hikâyenin başlığı Fevzi Paşa’nın Haykırışı. Büyük Taarruz için 14 Ağustos 1922’de ordu Akşehir’den yürüyüşe başlayacaktı. Hedef Şuhut’tu. Bu önemli yürüyüş ve taarruz gizli tutulacağı için TBMM’de büyük taarruz planı konuşulmayacaktı. İlk önce bakanlar kurulu ve milletvekilleri bilgilendirilip konuşulacak en sonunda TBMM’ye sunulacaktı. Herkes büyük bir sır tutuyordu. Hatta ve hatta 28 Temmuz ‘dan 25 Ağustos’a kadar TBMM’de hararetli tartışmalar oluyordu. Bazı milletvekilleri

Neden taarruz etmiyoruz?” sorusunu soruyor vetartışıyorlardı. Bazı milletvekilleri ise böyle bir taarruz yapılmasını desteklemiyordu.Nedenlerini “Ordu çok zayıf, ordu bir savaş daha kaldıramaz”gibicümlelerde açıklıyorlardı. TBMM’de tartışmalar sürüyordu.

En sonunda Fevzi Paşa bu cümlelere çok hiddetlenip“Zaferi kazanmak için böyle sebepler söylemeyin.Bizim devemiz, katırımız yok ama ben Mehmetçiğin mücadele gücünü, dünyanın hiçbir canlısı ile karşılaştırmam”demiştir.

Fevzi Paşa sözlerine şöyle devam etmiştir:

“O Mehmetçik ki kavgaya girdiği zaman deveden fazla yol yürüyerek ve aç kalarak savaşır. Unutmayın ki Sakarya Savaşı’na mermilerimizin çoğunu askerimizin karısı, anası, kızı taşımıştır.”

Meclisteki tartışma hararetli bir şekilde devam etmiştir:“Düşmanın çok büyük yığınak yaptığı söyleniyor. Yunan generaller bu mevzilerin aşılamayacağını iddia ediyor.”

Fevzi Paşa’nın bu cümleye verdiği cevap çok anlamlı idi:

“Düşmanın tel örgüleri varmış… Bunu söyleyenlere hatırlatırım ki Mehmetçik hırsa gelince yumruklarıyla telleri değil demirleri parçalar.Şimdi köylünün her şeyi vardır. Bu kavga başka orduların başka şartlar altında yaptıkları kavgalara benzemez. Bunun içindir ki bu kavgada bizim yiyecek menzilimiz tarihin klasik harplerinde görülen ordularınki gibi gerimizde değil ilerimizde olacaktır.

Fevzi Paşa’nın bu cümleleri TBMM’de alkışlarla karşılanmıştır. Ve elinde sonunda FevziPaşa’nın dedikleri tek tek gerçekleşmiştir.

***

Şimdi, yıl 2022… Fevzi Paşa’nın zafer için haykırışının 100.yılı. Evet, böyle insanlar vatanını sever ve koruyup kollarlar, sizde böyle insanlar olmayı unutmayın.