ODAK: Görevde bulunduğunuz 2,5 yıl içerisinde neler yapıldı

CİVELEK: 16.05.2019 tarihinde, Dekanlık koltuğuna oturduktan sadece iki hafta sonra, gazeteniz Odak’a vermiş olduğum mülakattın başlığı tarafınızca “Veterinerlik Çağ Atlayacak” olarak atılmıştı. Gelinen günde, çok şükür ki, bunu önemli ölçüde başardık. İlk günlerde işimizin zor olduğunun analizini yapmıştık. Yapılması gereken çok iş vardı. Kararlıydık ve sayın Rektörümüzden de destek sözü almıştık. Bu nedenle içimiz rahat olsa da, karşımızda bir dönemdir belirli noktalarda gerekli ilgiyi çok da görememiş bir fakülte vardı. Kendimizden şüphemiz yoktu ancak yapılması gerekenlerin çokluğu dolayısıyla endişeye kapılmadık desem de yalan olur. Her bir işin başarılması, bizim planlamamız, çalışmamız ve kararlılığımız dışında, öncelikle sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın onayı, oluru, takibi ve akabinde ilimiz siyasilerinin tam desteği ile olmuştur. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Özellikle bir teşekkür de yerel basınımıza. İki buçuk yıl öncesine dönecek olursak; fakültemiz için çözülmesi gereken en önemli sorun o günlerde kadro sorunuydu. Neden böyle söylüyorum, hak ettiği halde hak ettiğini alamazsa insan mutsuz olur, çalışamaz, üretemez. Çünkü kafası işinde değil, aşında olur. Onlarca hocamız hak ettikleri kadrolara yükseltilmemişti o tarihte fakültemizde, bir mağduriyet vardı. Bugün ise gururla söyleyebilirim ki; Veteriner Fakültemize geçen yaklaşık 2,5 yılda 45 kadro tahsisi yapıldı. Bunun 22’si Profesör. Yine bu 45’in içerisinde yer alan sekiz yeni Araştırma Görevlisi ile de kadrolarımızı destekledik. Ve dokuz doçent, altı doktor öğretim üyesi kadrosu ek olarak. Eksikler çok önemli ölçüde kapandı diyebilirim. Hayvan Hastanemize, çiftliğimize, fakültemize şube müdürü kadrosu tahsisinden tutun da, veteriner hekime, hayvan bakıcısına, temizlik görevlisine kadar onlarca yeni idari kadro da verildi.

ODAK: Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde ki gelinen son durum nedir

PROF. DR. CİVELEK: Hali hazırda kullanılan hayvan hastanemizin fiziki şartları oldukça kötüydü, kanalizasyonu hasarlı/bulunmayan, çevre düzenlemesi eksik, iç mekan ve ekipman bakımından pek de iyi durumda olmayan bir hastane vardı önümüzde. Yıkıldı, yapıldı, düzenlendi. Sorunları giderildi. Kanalizasyondu, çevre düzenlemesiydi halloldu. Başhekimimiz odasından vazgeçti, bekleme alanı ve yeni muayene odaları oluşturuldu. Eski-yeni tüm arkadaşlar her işte son derece fedakar davrandılar. Sağ olsunlar. Şimdiki Başhekimimiz gece gündüz demeden çalışıyor, ne zaman arasam hastanede. Hep birlikte daha modern bir görünüme kavuşturduk mevcut hastanemizi. Eksik tıbbi cihazları hızla tamamladık. Eskileri yeniledik. Hayvan sağlığı insan sağlığı demek. En modern cihazları aldık. Yeni bir dopplerultrason, endoskop, tam otomatik biyokimya analizörü, kafesler, yoğun bakım üniteleri, çeşitli tıbbi ekipman, profesyonel hasta ve stok takip programı. Yaklaşık 1,5 milyon liraya yakın cihaz desteği sağlandı, ortalama bir rakamla verecek olursak, bugüne kadar hastanemize. Yine de mevcut hastanemiz alt yapısı ne üniversitemize ne de Afyonkarahisar’ımıza yakışmıyordu. Bunu düşünerek hızlıca yeni bir hastane inşaatı için görüşmelere ve planlamalara başladık. En mükemmelini kazandırmak için çalıştık. Projemiz destek gördü ve biliyorsunuz; sahip olduğu 7400 m2’lik kapalı alanıyla ve planlaması ve donanımıyla Türkiye’nin en önemli hayvan sağlığı merkezlerinden biri olacakolan Yeni Hayvan Hastanemizin temelini attık. Güncel maliyeti tahminen 30 milyon Türk Lirası civarı. Büyük proje. En geç 8-10 ay içerisinde bitmiş ve hizmete girmiş olacak. Gururluyuz. Muazzam bir merkez oluyor. Tematik projelerle de hastanemiz desteklenmeye devam ediliyor. Tüm bu işlerde Rektörümüzün payı ve emeği çok büyük. Sağ olsun

ODAK: 2,5 yıllık süreç içerisinde önemli yeniliklere de imza atıldı. Bunlar nelerdir

PROF. DR. CİVELEK: Birçok alanda iyileştirme ve revizyon çalışmaları yaptık bu 2,5 yılda. Anatomi binamız tadilata alındı. İçerisi yıkıldı, düzenlendi. Fakültemiz ana binası terası restore edildi, eski ve bozuk izolasyon kaldırıldı, yenilendi. Ana bina adeta suyun içinde yüzüyordu. Tahminen bu sorun yıllardır olan bir sorundu. Bina ömrünü uzatmak adına çepeçevre bina etrafı kazıldı, drenaj kanalları oluşturuldu ve izolasyonu yapıldı, büyük bir işti, başarıyla tamamlandı. Ana bina etrafını çimlendirdik ve çok sayıda ağaç dikerek peyzajını gerçekleştirdik. Girişinden, dekanlık katına kadar birçok revizyon gerçekleştirildi. Kurumsal kimlik kazandırıldı. Modern ve fonksiyonel bir görünüme kavuşturduk ana binamızı. Yeni sınıf ve yeni toplantı salonu oluşturuldu, fakültemize 7/24 hizmet veren yeni bir hizmet aracı tahsisi en baştan sağlandı ve yine sıfırdan fakülte ek ana bina projesi oluşturuldu ve yatırım planına alındı, ana bina ısıtma sistemi sorunu çözüldü vs. Daha sayamadığım irili-ufaklı birçok işler. Binamız etrafında bulunan ve hem kendi öğrencilerimizin hem de diğer birimlerde eğitim faaliyetlerine devam eden öğrencilerin kullandıkları patika yolları, Rektörümüz onayıyla Belediyemizle görüşerek parke taşı döşettik. 150m’ye yakın bir yol yapıldı. Rektörümüz ve Belediye Başkanımız yine sağ olsunlar Fakültemiz için yeni bir otopark alanı yapılmasını da sağladılar. Bu alandaki eksiği de giderdik.

ODAK: Veterinerlik Fakültesi Çiftliği ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?

PROF. DR. CİVELEK:Fakültemiz çiftliğinin büyük eksikleri vardı yine. Tarım makinaları yenilendi, traktör vs. alımı yapıldı. Alt yapı güçlendirildi. Bahsettiğim üzere personel eksiği giderildi. Çok sayıda yeni hayvan bakıcısı istihdamı sağlandı. Kadroyu geliştirme adına çalışmalarımız devam ediyor burada da. Çok eski binalar var çiftlikte. Artık kullanımı sakıncalı. Mal güvenliği ve yine insan sağlığı açısından. Bu nedenle yeni depo alanlarına ihtiyaç duyuluyordu. Sağ olsunlar yine Rektörümüz, Belediye Başkanlığı ve siyasilerimiz desteğiyle buraya iki adeti Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ve bir adeti de rektörlüğümüzce büyük depolama alanı inşası yapıldı, yapılıyor. İkisi teslim edildi. Diğer revizyon inşaatlarla (rampa, ambar vb) birlikte bir depo alanının inşası ise devam etmekte. Biliyorsunuz manda Afyonkarahisar’la özdeşleşmiş bir hayvan. Anadolu Mandası ise ülkemize has bir ırk. İşte bu ırkı korumak ve geliştirmek için bizim dönemimizde ve gözetimimizde Fakültemiz tarafından önemli bir proje geliştirildi. Rektör hocamız ve siyasilerimiz himayelerinde bu projeyi sunduk. Birkaç ay içinde durum belli olacak. Kabul edilmesi halinde Anadolu Mandası ıslahı, damızlık yetiştiriciliği ve bu ırkın korunması adına, gelecek kuşakları da ilgilendiren çok önemli bir adım atılmış olacak. Yine koyunculukla ilgili de bir proje arz ettik Rektörümüze ve siyasilerimize. Bir müjde olarak belirtmek isterim ki 400 kadar ek koyunu da çiftliğimize kazandırmak üzereyiz. Zaten hali hazırda manda, sığır, koyun, at olmak üzere 500 civarı hayvan varlığımız var. Nasip olursa bu projelerin gerçekleşmesi ile kazanan Afyonkarahisar ve ülkemiz olacaktır. Tüm ilimiz siyasileri, üst kademe yöneticileri ve basınımız Fakültemiz ve Hayvancılıkla ilgili projeler hususunda son derece duyarlılar. Kendilerine sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum. Artık bir iddia sahibiyiz, gelinden günde iddiamız odur ki; bugün için Türkiye’nin en donanımlı Veteriner Fakültesi Çiftliği biziz. Üretimiyle kendi kendine yetebilir hale gelmemiz ise çok daha yakındır diyebilirim. Bu noktada sulama işinin çözümü önem arz etmektedir ve bunu da inşallah çözmek üzereyiz. Çiftliğimize komşu Afyonkarahisar Belediyemiz atık su bertaraf tesisi tamamlanır tamamlanmaz, sulama suyu niteliğine haiz bu suyu kullanarak her bir metrekaremizi sulanır hale getireceğiz ve bu şekilde tarımsal üretimde de pike ulaşacağız. O günler de çok yakındır. Belediyemiz ile görüşmeler ve alt yapı tamamdır bu hususta diyebilirim. Yine bu dönemde, Tarım Bakanlığından Manda, Sığır, Koyun, Keçi için çalışma izni alarak çiftliğimize araştırma çiftliği kimliği de kazandırdık. Hayırlı olsun.

ODAK: AMANDA’da son durum nedir?

PROF. DR. CİVELEK: Biliyorsunuz bundan yıllar önce, Fakültemiz bünyesinde “Amanda” adında bir marka geliştirilmiş ve farklı ürünler üretilerek kampüs içerisinde satışa sunulmuştu. O dönemlerde ben de üniversitede yönetici konumundaydım. Bu marka noktasında, diğer arkadaşlarım gibi, o gün bizim de emeğimiz vardır. Önemli bir girişimdi bu. Ancak gelinen günde geliştirmeye ihtiyaç vardı bu alanda da. Süt ünitemizi revize ettik. Üretim yapamaz haldeydi. Buhar jeneratörünü yenileyerek işe başladık ve sonra markamız logosunu güncel ve çağa uygun bir şekilde yeniledik. Satış noktamızı şehir merkezine taşımak ve butik de olsa bu üretimimizi daha geniş kitlelerle buluşturmak istiyorduk. %100 saf manda ürünü olan bu ürünlerin tadına tüm Afyonkarahisar’lı hemşerilerimiz baksın istedik. Ana engel süt ve süt ürünleri perakende satışı için vergi levhası alınmasıydı. Bu çözüldü. Emeği olan herkese sonsuz teşekkürler. Ve Rektörümüz oluruyla şehir merkezinde ikinci satış ofisimizi açtık. Bu iş için pos cihazlarımızı ve muhasebe programımız aldık. Önemli bir hedef daha böylece gerçekleşti. Fakültemiz döner sermayesini güçlendirmiş de olduk böylelikle. Küçük te olsa artık bazı hususlarda artık kendi kendimize yeter durumdayız. Kendi bütçemiz dahilinde, şimdilik çok büyük işler için olmasa da, çözüm üretir hale geldik Fakülte olarak.

ODAK: veterinerlik fakültesi şehir ile bütünleşti diyebilirmiyiz?

PROF. DR. CİVELEK:Üniversite-Sanayi işbirliğine son derece önem verdik. Rektörümüz başkanlığında toplantılar yaptık. Özellikle kanatlı sektörünün talepleri vardı. Sektör yıllardır fakültemizin konuya duyarsız kaldığını ifade ediyordu. Merkez laboratuvarımız eksiklerini giderdik. Valimiz, siyasilerimiz, Rektörümüz ve sektör temsilcileri ile yapılan bir toplantıda, fakültemiz merkez laboratuvarına sektörce gönderilecek her örneğe bakacak imkanı Rektörümüz oluruyla sağladığımızı beyan ettik. Gelen örnek olursa artık değerlendirilebilir durumda. Sektördeki bazı temsilcilerle birlikte önemli işbirliği adımları da attık. Bizatihi sayın Rektörümüz burada da ön safta yerini aldı. Nasip olursa yeni atanan bir akademik personelimiz desteği ile kanatlı sektörünün önemli bir ihtiyacına cevap verir hale geleceğiz. Çiftliğimize model bir yumurtacı tavuk ünitesi kurulması yönünde de sektörün destek sözünü aldığımızı da ifade etmek isterim.Veteriner Fakültemiz ve Dekanlığımız kapıları artık herkese açık. Öğrencimize, hayvan severlere, sade vatandaşa, okullara, çocuklarımıza. Gelip de görüşemeyen yok. Çay içmek isteyen de geliyor, mesleği tanımak isteyen de, derdi olan da. Şehirle bütünleştik. Mutluyuz. Yöneticilerimizle, basınımızla artık daha yakınız. Görmediği kadar çok ziyaretçi gördü diyebilirim Fakülte bu dönemde. Sonuçta her gelene Fakültemizi, mesleğimizi anlattık, anlatıyoruz. Onlar da gördüklerini anlatıyor şüphesiz. Kafalarda Veteriner Hekim algısı gelişti, daha da çok yerleşti. Üniversitemize, ilimize, mesleğimize, ülkemize hizmet veriyoruz.

ODAK: Şu zamana kadar yapılanları yeterli buluyormusunuz?

PROF. DR. CİVELEK:Tabi bugüne kadar ana hedef kadro sorununu çözmek ve alt yapı iyileştirmelerini tamamlamaktı. Artık bundan sonra akreditasyon ve sosyal işlere daha çok vakit ayıracağız. Ulusal akreditasyon sürecini zaten başlatmıştık. Rektörlüğümüz bütçesini ayırdı, bu yönde çalışmalar devam ediyor. Bizim veya bizden sonra gelecek yönetimlerin artık ulusal/uluslararası akreditasyon hedefine ulaşma imkanı çok daha kuvvetli. Alt yapı çoğu noktada hazır diyebiliriz.Bugünlere gelmemizde Rektörümüz ve siyasilerimiz emekleri çok çok fazla. Bu husus zaten şüphe götürmez. Yine bazı yerel medya temsilcilerinin, isim anmıyorum ama onlar kendilerini çok iyi biliyorlar, Fakültemiz üzerinde emeği çok büyük. Hepsinden Allah razı olsun. Ayrıca, Dekan yardımcılarım, Başhekimimiz, Çiftlik Müdürümüz, Laboratuvar Koordinatörümüz, diğer idarecilerimiz, Fakülte sekreterim başta olmak üzere tüm ekibimize de çok teşekkür ediyorum. Her konuda tam destek verdiler. Çok çalıştılar. Yeter mi bu yapılanlar. Asla yetmez. Çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Başarabildiğimiz kadar.

ODAK ÖZEL HABER: AHMET IŞIK

 

Editör: TE Bilisim