Tertipli, düzenli ve standartların üzerinde olan şeyleri tarif etmek için halk arasında çok yaygın kullanımı olan bir deyiş vardır. “İki dirhem bir çekirdek” deyiminin hikayesini duyduğunuzda hem çok şaşıracak hem de ilk fırsatta bu hikayenin sağlamasını yapmak isteyeceksiniz.

Hikayeyi en başından anlatmak için alternatif tıpta sıkça karşımıza çıkan yemesi keyifli bir bitkiyle başlayacağız. Keçiboynuzu ve onun içinden çıkan tohumlarını bilmeyenimiz yoktur. Yaratılışta bir tefekkür abidesi olan Keçiboynuzu tohumlarının hep aynı ağırlıkta olduğunu biliyor muydunuz? Tarihte yalnızca tüketilmesinin ya da ilaç sanayinde kullanılmasının yanında elmasta karat ölçüsü olarak kullanılırdı. 16 adet Keçiboynuzu çekirdeğinin 1 dirhem yani günümüz ağırlık ölçü birimleriyle 3 grama tekabül geldiğini biliyor muydunuz?

Özellikle Osmanlı Devleti döneminde iki dirhemlik bir altının bir çekirdek fazla tartılması o sarrafın itibarını gösterirdi. “İki dirhem bir çekirdek” deyimi de işte buralardan gelmektedir. //ALİ KÜÇÜKKARTAL 

Editör: TE Bilisim