NASA, 2018 yılının Ağustos ayında onaylanan ve Türkçesi Çift Asteroit Yönlendirme Deneyi olan DART projesi kapsamında 24 Kasım 2021 tarihinde bir uzay aracı fırlatıldı. Projenin amacı Dünya’ya uzaydan gelebilecek herhangi bir parça için savunma oluşturmak.

Bu kapsamda, proje için hazırlanan görev bir Asteroıt’in bir başka Asteroıt ile çarpışmasını sağlamak. Proje kapsamında gönderilen uzay aracı 26 Eylül 2022 günü saat 23:16 tarihinde uzayda ki karşıt Asteroit ile çarpışmasını gerçekleştirdi.

“SAHİP OLDUĞUMUZ TEK ŞEY BU”

NASA Yöneticisi Bill Nelson; “Hepimizin ana gezegenimizi koruma sorumluluğu var. Ne de olsa, sahip olduğumuz tek şey bu” dedi.

Nelson; "Bu görev, NASA'nın evrenin bize fırlattığı her şeye hazır olmaya çalıştığını gösteriyor. NASA, gezegenin savunucusu olarak ciddi olduğumuzu kanıtladı. Bu, NASA'nın istisnai ekibinin ve dünyanın dört bir yanından ortaklarının bağlılığını gösteren, gezegen savunması ve tüm insanlık için bir dönüm noktasıdır" ifadelerini kullandı.

11 SAAT 23 DAKİKA SÜRDÜ

NASA, çarpışması istenilen Asteroıtin ana Asteroıtin etrafında dönmesini 11 saat 55 dakika olarak belirledi. Ancak Asteroıtin yörüngeyi, 11 saat 23 dakikada bitirdiği kaydedildi.

DART Uzay aracının 26 Eylül'de Asteroıt ile kasıtlı olarak çarpışmasından bu yana gökbilimciler, zamanın ne kadar değiştiğini ölçmek için Dünya'daki teleskopları kullandıklarını açıkladı. DART uzay aracı tarafından gerçekleşen kasıtlı çarpmadan 285 saat sonra Asteroıt yüzeyinde ki enkaz incelendi. İncelemeler sonucunda Asteroıt kuyruğunun zamanla değiştiği tespit edildi.

Gökbilimciler, Asteroıti daha iyi anlamak için bu materyali ve uzayda nasıl hareket ettiğini incelemeye devam edeceklerini açıkladı.

İLK DENEME BAŞARILI

NASA'nın DART araştırma ekibi tarafından elde edilen veri analizlerin sonucunda, uzay aracının hedef Asteroitin yörüngesini başarıyla değiştirdiği tespit edildi.  Bu durum ile insanlığın ilk kez bir göksel nesnenin hareketini kasıtlı olarak değiştirmesine ve Asteroıt saptırma teknolojisinin ilk denemesinde başarıya ulaştığı bilgisi edinildi.

NASA'nın Washington'daki NASA Genel Merkezi'ndeki Gezegen Bilimi Bölümü yöneticisi Lori Glaze, "Bu sonuç, DART'ın hedef asteroit üzerindeki etkisinin tam etkisini anlamaya yönelik önemli bir adımdır. Her gün yeni veriler geldikçe, gökbilimciler, DART gibi bir görevin gelecekte Dünya'yı bir asteroitle çarpışmadan korumaya yardımcı olmak için kullanılıp kullanılamayacağını ve nasıl kullanılabileceğini daha iyi değerlendirebilecekler” ifadelerini kullandı.

Gökbilimcilerden oluşan inceleme ekibi, dünyanın dört bir yanındaki yer tabanlı gözlemevlerinden, NASA Jet Propulsion Laboratuvarı'nın Kaliforniya'daki Goldstone gezegen radarındaki radar tesislerinden ve Ulusal Bilim Vakfı'nın Batı Virginia'daki Green Bank Gözlemevinden veri topladıklarını açıkladı.

PROJEYE VERİLEN DESTEK SÜRÜYOR

Maryland, Laurel'deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan (APL) DART koordinasyon lideri Nancy Chabot, "DART bize hem asteroit özellikleri hem de kinetik çarpma tertibatının gezegen savunma teknolojisi olarak etkinliği hakkında bazı büyüleyici veriler verdi" dedi.

"DART ekibi, asteroit sapmasının bu ilk gezegen savunma testini tam olarak anlamak için bu zengin veri seti üzerinde çalışmaya devam ediyor."

Proje NASA ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulama Fizik Deneyliği ile ortak olarak yürütüldü. Çarpışmadan sonra gerçekleşen enkaz ve Astreoıtin durumu, NASA'nın Gezegen Savunma Uyum Dairesi tarafından gözlemlenmeye devam ediyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), İtalya Uzay Ajansı (ASİ) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) gibi uluslararası ortaklar proje verdikleri desteği sürdürüyor. >>ÖZEL HABER: NURBANU SOY

 

 

Editör: TE Bilisim