Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 22. yaşını Cumhuriyet’in 100. Kuruluş Yıldönümü’nde, tam da Cumhuriyet idealleriyle paralel şekilde kutlayacak: Kurtuluş Savaşı’nın sembol şehri Afyon, Festivallerin yıllardır süren kesintisiz katkılarıyla kavuştuğu kültür-sanat ortamı ile Cumhuriyet’in çağdaşlaşma ideallerini yıllardır bire bir yansıtıyor. Afyonkarahisar, Festivalleriyle, sanat ve bilim ortamıyla, deyim yerindeyse, çağdaş Cumhuriyetimizin yüz yılda Anadolu’da yeşerttiği en önemli doğal sonuçlardan biri.

Bu yıl ülkemizin halen atlatmaya çalıştığı elim deprem felaketi ve seçim dönemi olmasına rağmen yine kesintisiz sürdürülecek olan Festivaller, bir taraftan da her yıl yeni bir ödülü koleksiyona katmayı adet haline getirdi: Klasik Müzik ve Caz Festivallerinin yapımcısı Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, geçtiğimiz yıllarda aldığı UNESCO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne, bu yıl da Baksı Ödülü’nü ekledi. Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve Anadolu’dan ilham alan kültür projelerinin ödüllendirildiği 2022 Anadolu Ödülleri kapsamında ilk kez verilen “Alana Katkı” ödülüne Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği değer görüldü.

AÇILIŞTA BOL ÖDÜLLÜ BİR KEMANCI VE BESTECİ: MATTEO HAGER

Festivalin Açılışı, ülkemizin ilk ve tek bölge orkestrası olan Şef Naci Özgüç yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Matteo Hager ile NG Afyon Otel’de 2 Mayıs akşamı yapılacak.

Geçtiğimiz yıllarda atlattığımız olağanüstü pandemi koşullarını aşarak kesintisiz devam edebilen Festival, bu yıl tüm ülke çapında milli felaket olarak yaşadığımız deprem felaketinde de yıkılmadan ayakta kalmayı başardı. Bunu takip eden seçim süreci ve artan ekonomik zorluklar da bu akışı bozmadı. Festivalin konserleri bu yıl çok ödüllü sanatçılarla sürdürülüyor. Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri ve Okul Konserleri bölümleri ise, yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan çok zengin bir kadroyla yine Afyon’un köy ve kasaba okullarında gerçekleştirilecek. Afyonkarahisar Festivalleri’nde Klasik ve Caz olarak bugüne kadar toplam yaklaşık 700 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 9 bin izleyiciye ulaşan konserler verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de geçtiğimiz 22 yılda yaklaşık 850 bin öğrenciye ulaşıldı.

BU YILKİ KONSERLER KAPALI MEKANLARDA

Bu yıl konserler depremzedelere saygı ve ayrıca turizmin canlandırılmasını desteklemek adına, açık alanlarda değil başta NG Afyon salonları olmak üzere, kapalı mekanlarda gerçekleştirilecek.

Başta Kültür ve Turizim Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ve Belediyesi ile devlet desteğinin kesintisiz sürdürülmesi bu Festivallerin Anadolu için ne kadar önemli olduğunun önemli göstergelerinden. Özellikle bu yıl ilk kez gelen Türk turizminin önemli aktörlerinden Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın anlamlı desteği, bu zor zamanlarda Festivalin her şeye rağmen ayakta kalması için önemli bir kaldıraç olarak tanımlanabilir.

Özellikle bu yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle, Türkiye’nin turizmine karşı kimi ülkelerce uygulanan gizli ambargo ve “Türkiye’ye gitmeyin, yaşam orada zor, turizm yapılamaz halde” telkin ve dedikodularıyla yürütülen antipropaganda ve kötü rekabet politikasına karşı en iyi cevap, yine uluslararası kültür sanat olaylarının yaratacağı pozitif imaj ve etkileşimle verilebilir. Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Festivallerinin bu bağlamdaki varlığı da çok önemli ve bu yıl özellikle fazladan simgesel bir anlam taşıyor.

ARALARINDA EUROVİZYON ŞAMPİYONU DA VAR!

Festivalde gerçekleştirecek konserlerde sahne alacak her biri birbirinden değerli sanatçılardan oluşan klasik müzik toplulukları şöyle sıralanıyor: 

Çok sayıda ödül ve birincilğe sahip bir ikili, Jakub William Gráf - Alena Mazáková Çello Piyano Düo; her biri teker teker oda müziğinde ileri çalışmalara imza atan Františka Matoušková - Pavol Praženica Obua Piyano Düo; Prag Filarmoni, Prag Senfoni, Batı Bohemya Senfoni gibi orkestralarda solist olarak Dvorjak, Saint-Saëns, Çaykovski, Brahms ve Şostakoviç'in konçertolarını seslendiren Jakub William Gráf Çello Resitali; çok genç yaşta dünyaca ünlü konser salonlarında seyircileri cezbetmeyi başaran nefesli sazlar icracısı iki kardeş, Bence ve Márton Bubreg ile caz piyano eğitimi alan Felix Niederstätter’den oluşan sıradışı INNsolitus Trio, oda topluluğu olarak işbirliklerinin yanı sıra birçok solo başarıya imza atan, piyanist Pavol Praženica, kemancı Natálie Toperczerová ve viyolonselde David Pěruška’dan oluşan Vyšehrad Trio; her biri ulusal ve uluslararası yarışmalardan çok sayıda ödülle dönen, aralarında Eurovizyon Genç Müzisyenler Yarışması’nı 2022 yılında ilk kez Çek Cumhuriyeti’ne kazandıran ve geçen yıl da Afyon’da sahne almış kemancı Daniel Matejča’nın da bulunduğu, ikinci kemanda Natálie Toperczerová, viyolada Bohumil Bondarenko ve çelloda Jakub William Gráf’tan kurulu Suk Dörtlüsü; yine Suk Dörtlüsü ile piyanoda çocuk solist olarak da küçük yaştan itibaren ödülleri bulunan solist Daniel Boura Konseri ve her ikisi de Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üyesi olan iki sanatçı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kurulmuş bir ikili, Tuba Özkan - Aslı Demirağ Viyola Piyano Düo.

Festivalin Kapanış Konseri ise, 8 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek Prag Oda Orkestrası ve Solistler Konseri olacak. Orkestra çeşitli uluslararası keman ve müzik yarışmalarının galibi Daniel Matejča (keman), bir dizi Çek keman yarışmasının yanı sıra, Almanya ve Avusturya’daki çeşitli yarışmalarda da ödüller kazanan Natálie Toperczerová (keman), aynı zamanda piyano eğitimi de almakta olan Bohumil Bondarenko (viyola), Prag Senfoni, Prag Filarmoni gibi çeşitli orkestralarla solist olarak sahne alan Jakub William Gráf (çello) ve aynı zamanda The Vyšehrad Üçlüsü’nde yer alan David Pěruška‘dan (çello) oluşuyor. Konserde yer alacak solistler ise yine çok ödüllü sanatçılar: Bence Bubreg (klarnet), Márton Bubreg (saksafon), Daniel Boura (piyano) ve Pavol Praženica (piyano).

SANATÇI ÇIKARTMASI YAPILACAK

Okul Söyleşileriyle Afyonkarahisar okullarına her zamanki gibi bir sanatçı çıkarması yapılacak

Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Son iki yıldır söyleşiler, özel durum nedeniyle sanatçıların Afyonlu öğrenciler için yaptığı özel kayıtlarla herkese ulaştırılmıştı. Bu yıl tekrar sınıflarda öğrencilerle bire bir gerçekleşecek söyleşilere katılacak değerli kültür-sanat insanları şöyle sıralanıyor:

Bu yıl 90. Yaşını kutlamaya hazırlanan 50 Kuşağı öykücülüğünün yaşayan efsanesi yazar Adnan Özyalçıner, kültür sanat yöneticiliği konusunda ülkemizdeki en önemli figürlerden Özalp Birol, yazın hayatımıza hem yazarlık hem de eleştirmenliğiyle damga vuran bir isim Metin Celal, çocuk edebiyatı denilince ilk akla gelen isim, eserleri sayısız dilde yayınlanmış şair ve yazar Yalvaç Ural, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, fotoğrafta duayen bir isim İsa Çelik, kültür ve sanat hayatımıza katkılarıyla tanınan iş insanı Nuri Akın, öyküleri ders kitaplarında yer alan, bu yılki Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Nazlı Eray, edebiyat yayıncılığı ve dergiciliğinin önde gelen isimi yazar ve editör Feridun Andaç, ülkemizin seçkin haber spikeri, sunucu ve moderatörlerinden, aynı zamanda eğitimci Defne Sarısoy, ülkemizin en önemli ressamlarından, aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Yusuf Taktak ve çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle sahip film yönetmeni Yüksel Aksu.

YUSUF TAKTAK RESİM SERGİSİ NUH KÖYÜ’NDE

Türkiye’de resim sanatının şekillenmesindeki en etkin isimler arasında yer alan, Afyon-Bolvadin doğumlu ressam Yusuf Taktak’ın Sergisi, Festival kapsamında Afyon’un Nuh Köyü’ndeki bir köy okulunda açılıyor. Taktak sergide okul çocuklarıyla resim sanatı ve kendi resimleri üzerine bir söyleşi yapacak ve onlara resimlerini teker teker anlatarak, öğrencilerin sorularını cevaplandıracak.

PRAG-AFYON MÜZİK DOSTLUĞU 18. YILINDA

Klasik Müzik Festivali 22. yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki eşine az rastlanır müzik dostluğunun da 18. yılı kutlanıyor. Çek sanatçılar, bu yıl da Afyon’da yine sahne alarak ve Afyonkarahisar’ın çok sayıda farklı  ilçesindeki ilk ve orta öğretim okullarında okul konserleri ve atölye çalışmaları yaparak bu dostluğu perçinleyecek ve Afyon izleyicisiyle özlem giderecekler.

FESTİVALİN ARKASINDAKİ ÖNEMLİ KURUMLAR VE KATKI SAĞLAYANLAR

Festivalin en önemli hamileri arasında en başta gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’ni geçen yıl layık gördüğü ülkemizin en köklü ve önemli ödüllerinden biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle, çok büyük bir destek ve saygınlığı da Festivallerin başarı hanesine eklemişti. Bu yılki desteklerine ek olarak, bir kıymetli destek de yine Bakanlık bünyesindeki Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’ndan geldi.

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’ne, bu yıl en önemli destekçileri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve NG Afyon Otel’in yanı sıra ülkemizin kültür sanat camiasından bir kıymetli isim, Yazar Engin Akın’dan da, Festivale moral olan kritik bir destek geldi. Bu desteklerin yanı sıra yerel sponsorlar ve katkı sunanlar da Festivali 22. yılına ulaştıran en önemli ve kritik yol arkadaşları olmayı sürdürüyor.

ÖNE ÇIKAN BİR KURULUŞ NG AFYON HOTEL

Afyon’un ve bulunduğu bölgenin değerlerine sahip çıkarak, gelişimine katkı sağlayan NG Afyon Hotel, Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin son dokuz yılındaki en büyük destekçisi. NG Hotel, Festivale konaklama sponsoru olup kucak açarak şehrin kültür-sanat yaşamında da uluslararası bir festivale ev sahipliği yaparak öncülük ediyor. NG Afyon Festivale konser ve sergi mekanı olarak da kucak açan bir kurum.

Festivale bu yıl da katkı sağlayan klasikleşmiş isimler: Parkhayat Sağlık Grubu, Yapı Kredi, Aydın Boru, TED Afyon Koleji, Nur Lokantası, Genhan ve Taşhan. Kültür sponsorları olarak, Özer Band, Cumhuriyet Sucukları, MAS ve A4 Ofset olarak sayılabilirken, Festivalin başlıca diğer destekçileri ise, ODAK Gazetesi, Kocatepe, CafeLife ve Bora Knives. >>ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim