Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Bolvadin Belediyesi arasında imzalanan Danışmanlık Hizmeti Protokolü kapsamında İl AFAD Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezinin (DUAM) Bolvadin yerleşim alanı içerisinde gözlenen yüzey deformasyonlarının analizi ve haritalanması üzerine gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmaların sonuçları ile Afyonkarahisar’ın afet riskleri ve yapılması gereken öncelikli çalışmalar değerlendirildi.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Bolvadin Kaymakamı Taner Bolat, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan ile ilgili kurum ve kuruluşların idarecileri ile proje çalışmalarını gerçekleştiren AKÜ DUAM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, AKÜ DUAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu ve AKÜ DUAM Yönetim Kurulu üyesi Dr. Öğr. Üyesi Veli Başaran katıldı.

DEFORMASYONLAR 7 KİLOMETREYE ULAŞTI

Toplantıda, Bolvadin yerleşim alanında gerçekleştirdikleri çalışmaların sonuçları üzerine sunum yapan AKÜ DUAM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, 6,3 ve 6,0 büyüklüklerindeki 3 Şubat 2002 Çay depremleri sonrasında Bolvadin Fayı üzerinde yıkıcı deprem olmaksızın oluşmaya başlayan yüzey deformasyonlarının her yıl artarak devam ettiğini söyledi. 2020 yılı sonrasında yüzeyde izi belirgin hale gelen 3 yeni deformasyon kolunun daha meydana geldiğini ifade eden Özkaymak, “Böylece Bolvadin yerleşim alanı içerisinde bu deformasyonlar toplamda yaklaşık 7 km uzunluğa ulaştı. Deformasyon hattı boyunca her yıl ortama 9 cm düşey yer değiştirme meydana geldi. Çizgisel gidişli bu deformasyon hattı boyunca yaklaşık 100 bina bu deformasyonlardan etkilendi” diye konuştu.

AFETE MARUZ BÖLGE İLAN EDİLMELİ

Binaların altındaki fayların ve bu tip kırılmaların, zeminin taşıma gücünü azaltarak üzerindeki binalarda kalıcı hasara neden olduğunu ifade eden Özkaymak, Bolvadin’deki afet riskine dikkat çekti. Özkaymak, “Binaların altındaki faylar ve kırılmalar sebebiyle, zeminin taşıma gücünü azalacağı için binalarda kalıcı hasara neden olabilecektir. Dolayısı ile bölgede meydana gelebilecek olası depremler sırasında ilk yıkılacak binalar bu deformasyonlar üzerinde yer alan binalardır. Bolvadin yerleşim alanı içerisindeki 7 kilometre uzunluğundaki bu deformasyon zonunun Bolvadin Belediyesi tarafından öncelikle İmar Tadilatı yapılarak yapılaşmaya kapatılması sonrasında ise Afete Maruz Bölge ilan edilmesi, zon içerisinde kalan hasarlı yapıların ise afet riski olmayan alanlara taşınması hususlarında öncelikli çalışmalar yürütülmelidir” dedi.

TEHLİKELERİNE YÖNELİK BİLGİ VERDİ

İl AFAD Müdürü Mehmet Buldan ise Bolvadin yerleşim alanı ile beraber Büyük Kalecik’te gözlenen kaya düşmesi tehlikelerine yönelik oluşturulan proje gelişmeleri hakkında bilgi verdi.

İRAP toplantısında, Bolvadin yerleşim alanı özelinde gelecek yıllarda Afyonkarahisar ve yakın civarında meydana gelebilecek olası afet risklerinin minimuma indirilebilmesi için yapılması gereken öncelikli çalışmalar hakkında toplantıya katılan kurum ve kuruluşların karşılıklı görüşleri alınarak riski azaltmaya yönelik tedbirlerin ivedilikle alınması konusu da değerlendirildi. HABER: BETÜL ÖZDEMİR