ŞEHİR POSTASI OKUYUCUYLA BULUŞTU

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Şehir Postası okuyucuyla buluştu. Belediyenin projelerinde gelinen aşamalar, yatırımlar ve kültürel çalışmaların  yer aldığı gazetenin ilk sayısında Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ile özel bir röportaj yapıldı. 

Şehir Postası’nı okumak isteyen tüm hemşehrilerimiz gazeteyi Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün Basın Biriminden temin edebilecekler.  Gazeteyi internet üzerinden okumak isteyenler https://sehirpostasi.com/ adresini ziyaret edebilirler. Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Şehir Postası gazetesinin ilk sayısına Belediye Başkanı Mehmet Zeybek konuk oldu. Başkan Zeybek’e siyasi yaşamına başladığı yıllardan bugüne kadar geçen süreçte yaşadıklarını sorduk.

İşte Başkan Zeybek’in samimi açıklamaları;

Mehmet Zeybek kimdir?

1954 yılında Afyonkarahisar’da dünyaya geldi. İlköğrenimini merkez Çayırbağ beldesinde bitirdi. 1967 yılında girdiği Afyon İmam Hatip Lisesi’nden 1973 yılında mezun oldu. Üniversiteye girişte meslek liselerinin problemlerinden dolayı 1975 yılında fark derslerini verip Afyon Lisesi’ni tamamladı. 1976 yılında girdiği üniversite sınavında Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’ni kazandı. 1981 yılında üniversiteden mezun oldu. Atamaların yasak olduğu bu dönemde Gölcük Deniz Kuvvetleri’nde yedek subay olarak askerliğini yaptı. Lise döneminden beri inşaat işiyle uğraşan Mehmet Zeybek, gerek lise, gerekse üniversite hayatında Milli Türk Talebe Birliği üyesi olarak çalıştı. Siyasi hayatına Refah Partisi il yönetim kurulu üyesi olarak başladı. Sırasıyla Fazilet Partisi’nde kurucu il yönetim kurulu üyeliği, 1999 yerel seçimlerinde il başkanlığı görevinde yer aldı. Sonrasında AK Parti il kurucu üyeliği, siyasi ve hukuki işlerden sorumlu il başkan yardımcılığı, il teşkilat başkanı olarak görev yaptı. 2009 tarihinde yapılan il kongresinde il başkanı oldu ve 6 yıl bu görevi sürdürdü. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili adayı oldu. 2019 Yerel seçimlerinde Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçilen Mehmet Zeybek, evli ve 3 çocuk babası.

Siyasete nasıl ve ne zaman başladınız?

 

1976 yılında girmiş olduğum üniversite yerleştirme sınavında Erzurum Atatürk Üniversitesi’ni kazanmıştım. Siyasi hayatım, üniversiteye kaydımı yaptırdığım bu tarihte Akıncılar Birliği ve Milli Türk Talebe Birliği ile başladı. Ve o gün bugündür çizgimizden sapmadan aynen devam ediyoruz. Tabi o dönem öğrenci hareketlerinin yoğun olduğu bir dönemdi... 70’li yıllar Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde o dönemde öğrenci olaylarının olmadığı gün yoktu desek yeridir. O zorlu dönemi birebir yaşadık ve 1981 yılı eğitim öğretim yılında üniversiteden mezun olduk. Öğrencilik yıllarımızda siyasi parti Refah Partisi idi. Refah Partisi’ndeki çalışmalarımız mezun olduktan sonra da aynen devam etti. Refah Partisi, Fazilet Partisi ve nihayetinde AK Parti. Refah Partisi’nde il başkan yardımcılıkları, Fazilet Partisi’nde il başkanı yardımcılıkları ve il başkanlığı yaptım. AK Parti’nin de kurucu ilk 4 kişisinden birisiydim. AK Partinin kurulduğu zamandan itibaren de çizgimizde sabit olarak AK Parti’de devam ediyoruz.

Hayalinizdeki Afyonkarahisar desek?

Afyonkarahisar Türkiye’deki ender illerden birisi. Huzurun, kardeşliğin, samimiyetin, sıcak insani ilişkilerin yoğun olduğu bir il. Ne kadar gurur duysak azdır ilimizle. Tabi kardeşlik bağlarının daha da pekişmesini, trafik yoğunluğunun az olduğu, işsizlik neredeyse yok gibi ama hiç işsizliğin olmadığı bir mutlu insanların yaşadığı il olması temennisindeyim. Tabi biz de belediye olarak bunu gerçekleştirmek için bir hayli gayret sarf ediyoruz. İnşallah emelimize de ulaşırız diye düşünüyorum.

Kentsel dönüşümle ilgili son durum nedir?

Afyonkarahisarımızın iki bölgesinde kentsel dönüşüm projelerimiz var. Birisi Mısrî Camii ve etrafı, diğeri İmaret Camii ve etrafı. Çevre ve Şehircilik Bakanımız geldiğinde de ifade edildi. Daha önce bir çalışma yapılmış dikeyine bir mimari şeklinde arkadaşlar bir hazırlık yapmışlar. Çevre ve Şehircilik Bakanımız kesinlikle müsaade etmeyeceklerini ifade ettiler. TOKİ başkanımızla beraber aynı mahalleleri gezdik inceledik. TOKİ İmaret ve çevresinde 500 konut, Mısrî Camii ve çevresinde ise 500 konut olmak üzere bin konutluk birinci etap proje çalışmasına başladı. Mısrî Mahallesi’nde Mısrî Camii merkez alınarak bütün yollar mısri camisine çıkacak şekilde bir proje hazırlanıyor. İmaret Camii’nin etrafında da Afyon trafiğini de rahatlatacak bir çözüm için gayret sarf ediyorlar.

Belediye başkanlığı görevine geldiğiniz gün ilk ne hissettiniz? Aklınızdan neler geçirdiniz?

Belediye Başkanlığı gerçekten büyük sorumluluk isteyen, vebali ağır olan bir iş. Hani derler ya kılı kırk yaracaksın, o şekilde yapmak mecburiyetindesin. 232 bin nüfuslu bir şehirde yaşıyoruz. Bütün vatandaşlarımızın kul hakkına birebir riayet etmek mecburiyetindeyiz. Bu düşüncelerle hareket ettiğiniz zaman zaten ne yapman gerektiğini nasıl hareket etmen gerektiğini inceden inceye düşünmek gerekiyor. Ve bizde bu ilke doğrultusunda tüm vatandaşlarımızın hakkını, belediyenin hakkını, devletin hakkını korumak için gayret sarf ediyoruz. Görevimizin ağır olduğunun bilincindeyiz.

Seçimlerden bu yana yaklaşık 9 ay geçti. Bu 9 Aylık süreyi kısaca nasıl özetlersiniz?

Birinci önceliğimiz tasarruf tedbirleriydi. Çok şükür tasarruf tedbirlerinde gerçekten iyi bir noktaya geldik. Belediyemizde göreve geldiğimiz andan itibaren bir kuruşluk dahi bir şey satmadan sadece ve sadece İller Bankası’ndan gelen ödeneklerle hem çalışan personelimizin maaşlarını hem de sosyal güvenlik kurumuna olan ödeneklerinin tamamını ödedik. Bu arada da almış olduğumuz tasarruf tedbirleriyle birlikte de piyasaya ve bankalara olan aşağı yukarı 30 ila 35 milyonluk bir borç ödemesi gerçekleştirdik. Çok şükür borcumuz da bitme noktasında; inşallah önümüzdeki yıldan itibaren de yatırımlarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Tabi bu arada da yol yapımında da park bahçe yapımında da hizmetlerimiz hiç durmadı aksamadı. Afaki bir borcumuz yok. Birinci önceliğimiz piyasaya olan esnafa olan borçlarımız. Elhamdülillah belediyemizin kapısına bugüne kadar hiçbir alacaklı gelmedi. Bundan da büyük bir onur duyuyoruz.

Afyonkarahisar Gastronomi şehri seçildi. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Gastronomi ile ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

2018 yılında Türkiye Aşçılar Federasyonu başkanı ile Sayın Valimizin başkanlığında Belediye Başkanımız bir ön çalışma yaptılar. Fakat 2019 yılı 1 Haziran’da bunu resmen başlattık. Gastronomi ile alakalı müracaatımızı Zafer Kalkınma Ajansımızın Genel Sekreteri ile birlikte yaptık. Birinci ve ikinci aşamayı geçti ve UNESCO Türk Konseyi tarafından kabul edildi müracaatımız. 30 Haziran itibariyle de UNESCO’ya başvurduk. Afyonkarahisar ile birlikte Adana ve bazı şehirler de vardı gastronomi ağına müracaat eden. Bu arada biz boş durmadık tabi Dışişleri Bakanımız ile Kültür Turizm Bakanımızdan randevu alarak sayın milletvekillerimizle birlikte ziyaretlerde bulunduk ve yardımlarını talep ettik. 11 Ekim’de Fransa’da UNESCO salonunda bir sunum gerçekleştirecektik. Büyükelçi ile irtibata geçildi. Büyükelçi yetişmeyeceğini çünkü UNESCO üyelerinde seçim olduğunu ifade etti. 2020 yılı Mart ya da Nisan ayına kaldığını bize ifade etti. Biz hazırlıklarımızı yapmıştık Sayın Valimiz ile birlikte. Mart veya Nisan’a kalınca biz bıraktık ama nasipmiş 31 Ekim itibariyle UNESCO müracaatımızın kabul edildiği komisyon tarafından bize iletildi. Bu kabul Afyon için değerli. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız ile de görüştük. Çalışmaların yerine getirmemiz gereken prosedürlerin olduğunu biliyoruz. Arkadaşlarımızı gönderdik yerinde incelemeler yapmaları için. Gastronomi Festivaline başkan yardımcımızı gönderdik. Daha sonra bir heyet Gaziantep ve Hatay’da incelemelerde bulundu. Gastronomi ile alakalı Valiliğimizle ortaklaşa çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplantılar yaparak arkadaşlarımızın gittiği yerlerdeki izlenimlerini değerlendiriyoruz. Belediyemize ait bir konağı Gastronomi Sunum Merkezi Gastronomi Müzesi haline getiriyoruz. Otel işletmecileri de otel sahipleri de otel müdürlerimiz de bizlere ciddi destek veriyorlar. İnşallah Afyonumuzun değerlerini ön plana çıkartmak için gayret sarf ediyoruz.

En çok sevdiğiniz şair?

Mehmet Akif ve Necip Fazıl Kısakürek.

İlgilendiğiniz spor?

Daha önceleri ben judo çalıştım. Lise hayatım boyunca okulun voleybol takımındaydım. Tabi Refah ve Fazilet Partisi dönemlerimizde halı saha futbolu oynadık. AK Parti’de İl Başkanlığı yaptığım dönemden bu yana da devam ettiğimiz bir voleybol sporumuz var. Sağ olsun arkadaşlarla haftada bir voleybol oynuyoruz. Spor gerçekten arkadaşlık duygularını pekiştiriyor. İnsani duyguları pekiştiriyor. İnsan sosyalleşiyor. Sağlıklı düşünebiliyor. Her şeyden önce sağlığını koruyor. Herkesin mutlaka spor yapması lazım. Hiçbir şey yapmıyorsa en azından yürüyüş yapması lazım. Yürüyüşte ciddi bir spor.

Hangi takımı tutuyorsunuz?

Tabiî ki Afyon takımlarımızı kendi takımlarımızı tutuyoruz.

Neden ya da nelerden korkarsınız?

Elhamdülillah Allah’tan başka kimseden çekinmem. Hiçbir korkumuz yok. Sadece daha önce bahsettiğimiz gibi Afyonkarahisar’da bütün vatandaşlarımızın huzuru için çalışıyoruz. Tek korkumuz kul hakkına girmek.

Mehmet Zeybek nasıl bir aile babasıdır?

Evlatlarımıza düşkünüz. 2 kızım bir oğlum var. Sağ olsunlar onların babalarına yaklaşımlarından çok memnunum. Allah kazasız belasız bir ömür nasip etsin onlara da ve herkesin çocuklarına. Tabi biz öğrencilik yıllarımızdan itibaren siyasetle uğraştığımız için çocuklarım haklarını helal etsin çok fazla ilgilenemedik onlarla. Ama gerçekten vatansever yetiştirmeye gayret ettik. Çok şükür onda da başarılı olduk.

Vatandaşlarımızın size bakış açısı nedir?

Hiçbir zaman kendimi büyük görmedim. Ben gerek il başkanlığı yaptığım dönemde olsun gerekse 1967 yılında İmam Hatip’e başladığım andan itibaren inşaat işiyle de uğraşıyorduk zaten. Ben esnafım esnafın içinde yetiştim. Çoğu arkadaşımız çoğu kardeşimiz bana “Mehmet Abi” diye hitap ederler. İllaki başkan demelerinden veya dememelerinden hiç gocunmam. Bana soruyorlar böyle söylediğimizden rahatsız oluyor musun diye ben hayır diyorum. Nasıl kolayınıza geliyorsa o şekilde hitap edebilirsiniz diyorum. Başkan demekle benim başım tavana ermeyecek. Dememekle de aşağıya düşecek halimiz yok. Beş vakit esnafımızın ve vatandaşımızın içinde olmaktan da son derece mutluyum. Çünkü insanlarla birebir temas halinde olduğunuz zaman daha samimi davranıyor, dertlerini hiç çekinmeden anlatabiliyor. Çok şükür arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz geziler neticesinde de bunun çok faydasını görüyoruz. Problemi dinleyip aynı hafta içerisinde çözüme kavuşturuyoruz. Her hafta Cuma günleri Cuma namazımızı bir mahallemizde kılıp mahallenin dertlerini dinliyoruz. Fırsat buldukça hafta sonları pazarları dolaşıyorum. Genelde yalnız gidiyorum. Ben öğrencilik yıllarımda pazarcılıkta yaptım. Onun için pazara yabancı değilim.

 

Dünyada sevdiğiniz lider?

Dünyada en çok sevdiğim lider Cennetmekân Abdülhamid Han rahmetli. Ve tabi Abdülhamid Han ile birlikte Rahmetli Erbakan Hocam ile Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan.

Belediye Başkanlığı döneminizde vatandaşlarımızla iç içe ortamlarda bulundunuz. Yaşadığınız ilginç bir anınızı anlatır mısınız?

Bir hafta sonu tek başıma pazara çıkmıştım. Orada bir vatandaşımıza selam verdim. “Aleyküm selam” dedi. “Sen kimsin” dedi. Ben Belediye Başkanıyım dedim. “Nerenin Başkanısın” dedi. Afyon Belediye Başkanıyım dedim. “Gel bir sarılayım” dedi. Almanya’da yaşadığını söyledi daha önce böyle bir şey görmediğini böyle birini ilk defa gördüğünü söyledi. Çok mutlu oldu. Ben hiç çekinmem halkın içinden gelen bir insanız. Geldiğimiz yeri asla unutmayız. Makamların emanet olduğunun bilincindeyiz. Yani beylik paşalık taslamanın bir anlamı olmadığını çünkü kabir ziyaretine gittiğimiz zaman ölümün en büyük ibret olduğunun farkındayız. Bundan dolayı da kimseyi hakir görmeyiz Allah’ın izniyle.

Vatandaşlarımız sizden istek ve taleplerde bulunuyor. Sizin vatandaşlarımızdan bir talebiniz var mı?

Vatandaşlarımızdan afakî taleplerde bulunmamalarını istiyoruz. Belediye’nin yapacağı imkânlar belirli, imkânlarımız ölçüsünde herkese eşit davranmaya gayret sarf ediyoruz. Birini diğerinden ayırt etmiyoruz. Belediye’nin gelirlerini de adilane dağıtmaya gayret sarf ediyoruz. Huzurlu sakin Afyon’un geleceğine yönelik kardeşliğin ön planda olduğu bir şehir özlemini herkese göstermelerini istiyorum. İnşallah. Vatandaşın görüşmeye geldiğinde yüzde 90’a yakını iş/aş talebiyle geliyorlar. Biliyorsunuz Belediyemizin imkânları kısıtlı her gelen insana iş bulmamız mümkün değil. İşkur’a yapılan müracaat kadar belediyeye iş müracaatı yapılıyor. Tabi biz kendilerini İşkur’a yönlendiriyoruz. Çünkü bundan sonraki alınacak olan elamanları tamamına yakını İşkur kanalı ile alınacağı için resmi bir kaydın olması gerekiyor. Vatandaşlarımızı İşkur’a yönlendiriyoruz ve bundan da vatandaşlarımız memnun oluyor. Belediyemizde iş olmadığını kendileri de biliyorlar.

Seçimlerden bu yana yaklaşık 9 ay geçti. Bu 9 Aylık süreyi kısaca nasıl özetlersiniz?

Birinci önceliğimiz tasarruf tedbirleriydi. Çok şükür tasarruf tedbirlerinde gerçekten iyi bir noktaya geldik. Belediyemizde göreve geldiğimiz andan itibaren bir kuruşluk dahi bir şey satmadan sadece ve sadece İller Bankası’ndan gelen ödeneklerle hem çalışan personelimizin maaşlarını hem de sosyal güvenlik kurumuna olan ödeneklerinin tamamını ödedik. Bu arada da almış olduğumuz tasarruf tedbirleriyle birlikte de piyasaya ve bankalara olan aşağı yukarı 30 ila 35 milyonluk bir borç ödemesi gerçekleştirdik. Çok şükür borcumuz da bitme noktasında; inşallah önümüzdeki yıldan itibaren de yatırımlarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Tabi bu arada da yol yapımında da park bahçe yapımında da hizmetlerimiz hiç durmadı aksamadı. Afaki bir borcumuz yok. Birinci önceliğimiz piyasaya olan esnafa olan borçlarımız. Elhamdülillah belediyemizin kapısına bugüne kadar hiçbir alacaklı gelmedi. Bundan da büyük bir onur duyuyoruz.

2020 yılından beklentileriniz nelerdir?

İnşallah yeni yılda kardeşliğin mutluluğun ön planda olduğu insanların birbirini kırmadan üzmeden, hele hele bu terör belasının bu ülkeden defolup gitmesini, ülkemizin bu kargaşalıklardan bu terör belasından bir an önce kurtulmasını ülkemizin dünyada da hak ettiği yere gelmesini temenni ediyorum. Ülkemizde daima huzur ve barış hâkim olsun inşallah. Kültür Müdürlüğü personelimize böyle bir yerel gazete çalışması yaptıkları için teşekkür ediyorum. Kolaylıklar diliyoruz.

 

 

Editör: TE Bilisim