2003 yılında sanayi hayatına başlayan ve 18 senedir sanayide çalışan Usta Kaportacı Yunus Çınar, tüm gençliğini sanayide geçtiğini belirtti. 2016 yılına kadar hem maddi hem de mesleki birikim yaparak kendi iş yerini açtığını ve kazancını bu şekilde sağladığını belirtti. Çınar ”Yıllarca hem çalışıp hem birikim yaptım. İlk dükkanımı açmak istediğimde cebimde sadece 20 TL vardı. Azmettim çalıştım; yeri geldi gece gündüz çalıştım ve sonunda ‘Kaporta’ adında dükkanımı açmayı başardım. İşimi doğru yaptığım için zamanla işlerim büyüdü ve bu günlere geldim” dedi.

TEDBİR TEDBİR YİNE TEDBİR

Usta Yunus Çınar, meslek hayatına ilk başladığı zamanlarda acemiliğinde verdiği sebeplerden dolayı birkaç kez iş kazası atlattığını bu sebepten dolayı kendi işinde de yanında çalışan çıraklarına da sıkı önlemler aldırdığını ve tedbirli çalışarak iş güvenliğine çok önem verdiğini açıkladı. Çınar, “Çıraklık zamanlarımda arabayı kriko ile kaldırırken üşengeçliğimden dolayı destek noktasını yanlış yere koydum. Kaldırmaya başladığımda araç elime düştü. Çok şükür kalıcı bir hasar olmadı ama elimde izini taşırım hala. O gün anladım ki bir işe başlandığında nasıl yapılması gerekiyorsa o şekilde yapmalıyım. Büyük bir ders aldım ve o günden sonra ister kendim yapayım ister yanımdaki çırak yapsın tedbirini almadan hiçbir işe kalkışmam” ifadelerini kullanarak iş güvenliğinin önemini vurguladı.

“SEVEREK YAPMADIKTAN SONRA”

Mesleğiyle bütünleşen Yunus Çınar, kendi iş yerini açtıktan sonra kendisinde tamir seti koleksiyonculuğu merakı olduğunu ve hobi olarak takım ve malzeme biriktirdiğini belirtti. Çınar, “Mesleğimle zamanla bütünleştim ve severek yaptığımı fark ettim. Kendime bir hobi edindim takım aletleri ve malzemelerle ilgili. İşime yaramayan bir anahtar ya da takım aleti bile olsa alırım onu koleksiyonuma eklerim. Zaten işini iyi yapan adam mesleğiyle bütünleşen insandır. İşini severek yapmadıktan sonra asla yol kat edemezsin” dedi.

“GÜZEL DERS OLDU”

Mesleğin bir diğer zorluklarından bahseden Çınar, iş kazaları dışında birde insanları memnun etme konusunda çok çaba sarf ettiğini belirterek müşteri memnuniyeti sağlayabilmek konusunda da titiz davrandığını ifade etti. Konuyla ilgiliolarak, Çınar “Bir kasa elmanın tamamı sağlam olmaz hiçbir zaman, illaki içinden çürük çıkar. Bu insanlarda da aynı şekilde olur. Bazen bir müşteri geliyor sorunu anlatıyor biz gereken işlemleri yaptıktan sonra aracı düzgün bir şekilde teslim ediyoruz. İlk başladığım zamanlarda bu olayı çok yaşadım ve yaşayarak öğrendim. Araç tesliminden sonra arkadaş parasını getireceğini söylüyor bizde güveniyoruz sonra bir bakmışız arkadaşa ulaşamıyoruz. Bana çok güzel bir ders oldu. Bazen gelen müşteriler sorunu anlatıyor istediği şekilde yapıyoruz daha sonra geldiğinde başka sorunları anlatıyor ve bizim yaptığımız iş boşa gidiyor. Kısacası insanları memnun etmekte bu mesleğin zorluklarından birisi” diyerek esnaflığın zorluklarından bahsetti.

ÖNEMLİ OLAN USTALIK

Alım satım esnasında vatandaşların araçlarda hep orijinal olmasını istediğini belirten Çınar, “Günümüzde kazaların çok sık olmasından dolayı temiz araç bulmak çok zor. Eğer yapılan işçilik ve tamir düzgün yapıldıysa çok önemli değil. Aracın gönyesi önemlidir her şeyden önce. Bizim işimiz burada başlıyor aslında. Araca zarar vermeden ince bir işçilik yaparak aracı orjinali gibi yapmaktır. Fabrikada üretilen malzemeler ve kaynaklar ile benim kullandıklarım aynı sonuçta. O yüzden vatandaşlar kazasından çok sonrasında yapılan işçiliğe bakmaları gerekiyor. Aracın durumu gerçekten çok kötüdür çok ağır kaza yapmıştır onlar için yapılacak bir işlem olmaz zaten” ifadelerini kullandı. ÖZEL HABER TAYFUN ATMACA

 

Editör: TE Bilisim