Türkiye’de 30 Büyükşehir, 51 İl, 919 ilçe, 397 belde belediyesi, toplamda ise bin 397 belediye ve dolayısıyla bin 397 belediye başkanı var. Ayrıca yine ülkemizde 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere toplam 50 bin 192 muhtarımız mevcut.

Bu sayıya belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ve muhtarlık azalarını da katarsanız mahalli idarelerimizde başkan, muhtar gibi mühür sahibi 51 bin 589 seçilmiş yönetici, belediye meclis üyeleri ve muhtarlık aza heyetlerini de dahil ederseniz 300 bine yakın seçilmiş mahalli yönetici bulunuyor. Afyonumuzda da 1 il, 17 ilçe, 41 belde ile toplam 59 belediye başkanı, mahalle ve köylerde toplam 859 muhtarımız ve 50 il genel meclisi üyemizle birlikte bine yakın seçilmiş yöneticimiz görev yapmaktadır.

*

Resmi gazetede yayınlanan YSK kararı ile de 31 Mart 2019 tarihinde ülkemiz bir mahalli idareler seçimine gidiyor. Her koltuğa en az 3 aday olacağını hesaplarsak bir milyona yakın insanımız seçilmek için sandığa girecek. Hele bu süreçte aday adaylığını da hesap edersek nerden bakarsak bir milyondan fazla insanımız seçim sath-ı mailine girmiş bulunmakta.

Biz her ne kadar bilinse de, bu süreçte aday adaylarımıza ve adaylarımıza yardımcı olmak babından siyasal iletişim uzmanlarının bilinen tavsiyelerini tekrar hatırlatalım. Adaylarımıza bu zorlu süreçte uzmanların tavsiye ettiği öneriler şunlardır:

BİR: Gençlere ve çocuklara hediye verin.

İKİ: İtirazları, eleştirileri dinleyin, soruları not edin, seçmenle asla tartışmaya girmeyin.
ÜÇ: Herkesle mutlaka tokalaşın. Tokalaşırken gözlerinin içine bakmayı ve elini sıkıca tutmayı ihmal etmeyin. Hanımlarla tokalaşırken onların el uzatmalarını bekleyin. Uzatırlarsa mutlaka kibarca tokalaşın.
DÖRT: Koyu renk takım elbise ve gömlek giymeyin, beyaz yada açık renk gömlek giyin. Beyaz güvenin ve masumiyetin rengidir. Tıraşsız halkın önüne çıkmayın.
BEŞ: Pazar günleri kravat takmayın, seçmen sizi hep resmi görmesin.
ALTI: Seçim süreci boyunca en az 5, 10 toplantıya eşinizle katılın.
YEDİ: Profesyonellerle çalışın, klasik tanıtım yöntemlerinin etkisinde kalmayın, teknolojiden yararlanın. Farklılığınızı ortaya koyacak mesajlar hazırlayın.
SEKİZ: Gazetelerin bölgesel eklerine önem verin, reklamdan çok haber olmaya çalışın.
DOKUZ: Yörede yaşanan sorunları görsel malzeme haline getirin, yerel ve ulusal basınla iyi ilişkiler kurun, bizden onlardan ayrımı yapmayın.
ON: Basını, basın mensuplarını ağır eleştirmekten kaçının sitemlerinizi yumuşak bir dilde ifade eden özellikle korkutma vs. söylemlerden kaçının.

ONBİR: Kullanacağınız görsel ve işitsel malzemelerde, fotoğraflarda, video çekimlerinde mutlaka profesyonellerle çalışın. Arkadan çekilmiş, sizin imajınızı bozabilecek fotoğrafları kullanmayın.

Ve son tavsiyemiz; kesinlikle sinirlenmeyin, gergin görünmeyin ve asık suratlı olmayın.

Tüm aday adaylarına ve seçime gireceklere başarılar. Allah bu millet için çalışacak olanlara kolaylıklar versin.