Maalesef Cumartesi günü Afyon Zafer Stadında oynanan Hes ilaç Afyonspor - Amedspor maçı saha içi olaylarından daha çok saha dışı ve futbol dışı hadiselerle anılacaktır.

Çünkü Arjantinli ünlü futbol adamı SimonKuper’in yıllar önce anılarını kaleme aldığı kitabında yazdığı gibi, futbol asla sadece futbol değildir.

Bu maçın bu hale gelmesinin -bana göre- tüm sebebi de bir hafta önce Diyarbakır’da oynanan ve Bursaspor’un zırhlı araçla stadyuma gelip ayrılmak zorunda kaldığı, tribünlerde bölücü materyallerin sergilenmeye çalışıldığı o malum maçtır.

Eğer geçen hafta Diyabakır’da bu futbol dışı olaylar ülke gündemine düşmese idi bugün bu maçla ilgili sadede futbol konuşuyor olurduk.

Yine de biz sahada oynanan oyunun bir spor müsabakası olduğu ve futbolun güzel bir oyun olduğu inancı ile sahadaki olayları irdeleyelim.

Bence sahada futbol dışında hiçbir şey yoktu. Oyuncular ve teknik adamlar oyuna konsantre idi.

Maça baskılı başladı Hes İlaç Afyonspor.

Önde kurgulanmış Olcay - Ali ve özellikle Berat’ın baskıları Amedspor savunmasını zor durumda bıraktı. Orta alanda Şiyar ve Eren’le merkezi kapatarak, kaymaları iyi yaparak Amed’in etkili adamlarını topla buluşturmadılar. Rakip topla buluştuğu anlarda da şok preslerle topu kazanıp kanatları kullanarak etkili oldu mor beyazlılar.

Atakan takım savunmasındaki etkinliğini ofansta sergileyemedi. Alper Tursun’da önceki maçlara göre tutuktu ama mücadele yönünden tüm takım etkiliydi.

Yine araya atılan toplar tek hamleli Amed savunmasını çaresiz bıraktı. Bu aksiyonlar sonucu gelen penaltı kaçmasına rağmen yine baskıyla kazanılan top ve Berat’ın şık bitirişi sonucu 1-0 öne geçti Afyonspor.

Amedspor savunmada bariz hatalar yaptı. Hatta golden sonrada bocaladı, alan bıraktı.

Afyonspor kontra ataklarla etkili olsada skoru artıramadı ve ilk yarının son dakikası kornerden gelen golle Amed beraberliği yakalamış oldu: 1-1

Oyunun sürekli durduğu ve temponun sabit bir şekilde aşağıda kaldığı ilk yarı sonrası ikinci yarıya Amed etkili başladı. Kaleci Anıl yine sahnedeydi Afyon adına her zamanki gibi. Sonrası yine kontrollü oyuna dönen iki takımda da bariz yorgunluk belirtileri ve sakatlıklar geldi.  Atakan ve Ömer sahayı sedyeyle terk etti. Akabinde Amedspor’da Oğuz oyundan ihraç edildi yan  hakemin uyarısıyla.

Afyonspor bu dakikadan sonrası Ege hamlesiyle çift santrafora döndü ama merkezde etkinliğini kaybetti.

Eray Akar sol kenardan ceza alanına girdi ve bir penaltı kazandırdı temsilcimize. Bu andan sonra saha karıştı gergin ortam penaltı anını buldu.

Rakip tarafından soğutulan oyun sonrası maalesef penaltı kaçtı. Mental olarak takım negatif etkilenince kalan bölümde 11-10 oynayan yada eksik oynayan sanki Afyonspor gibi idi garip bir şekilde.

Kaan daha erken girebilirdi. Teknik ekibin İlke Tankül hamlesi tartışılabilir.

Oyun kısmen zaman zaman tatmin ediciydi.

Galibiyet kaçtı üzücü ama takımın maliyeti performans olarak düşünüldüğünde yine ilk yarı baskı ve kontra hücum organizasyonları düşünüldüğünde rakibin kalitesidebaz alındığında gelecek adına ümitvar olmakta söz konusu.

Çünkü rakip Amedspor bütçe olarak, oyuncu kalitesi ve tecrübesi olarak ligin en pahalı ekiplerinden.

Afyonspor bu ligin en düşük bütçe ile en geç kurulan ve en genç oyuncularından oluşan bir ekip.

Aldığı puanlar ve oyuna bakarsanız Afyon ligin en başarılı ekibi sayılabilir.

Maçta mücadele ve motivasyon bakımından üst düzey bir seviye zaman zaman oluştu. Kaybetmemek bir kazanç.

Yalnız kazanılan iki penaltı, rakibin 10 kişi kalması durumları düşünüldüğünde sonuç üzücü.

Yinede imkanlar dahilinde çoğu zaman başa baş, zaman zamanda dominant taraftı temsilcimiz.

Sağlık olsun.