DÜŞÜK NOT VEREN HOCALARA İKAZ !

Türkiye’de dünyada örneği bulunmayan olaylarla karşılaşıyoruz. Bu ay içinde bir gazetenin üst başlığında aynen şu haber yer alıyordu “ Ünlü iletişim uzmanı görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulundu. Öğrencisine düşük not veren profesöre 5 ay hapis cezası.” İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi üyesi Prof. Dr. Nurdoğan Rigel’e Haber Analiz dersinden 35 alan öğrenci Asliye Ceza Mahkemesinde dava açmış. Mahkeme öğrencinin 65-72 arası not alması gerektiğini belirlemiş. Mahkemede büyük akademik suç işleyen profesöre görevini kötüye kullanmaktan 5 yıl hapis cezası verilmiş ve ceza 5 yıl süreyle ertelenmiş. Bu süre içinde profesör tekrar hatalı not verirse her halde ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olur. Bu suç ve ceza Cumhuriyet tarihinde tanık olunmamış bir durumdu.

Ders notuyla ilgili itirazlar fakülte ve/veya rektörlük bünyesinde karara bağlanır. 30 yıl önce idare mahkemelerinde açılan bu tür davaları aldığımız ciddi önlemlerle tamamen önlemiştik. Son olayla ilgili bazı hukukçular “ Öğrencilerin notlarına itiraz yolu açıldı. Ayrıca yoruma dayalı bir ders için böyle dava açılamaz.” yorumunda bulunmuşlar.

Türkiye’nin en büyük ve ilk Üniversitesinin dekanlık, rektörlük makamından, öğretim elemanlarından tek bir tepki görülmedi. Yalnızca az sayıda öğrenci tepki gösterdi. Bu olay üniversitelerimizin ne hale getirildiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Bu olay basında yer aldıktan bir gün sonra hocanın avukatı şu önemli açıklamayı yaptı “Henüz karar kesinleşmedi. Hükme itiraz ettik. Müvekkilime yasal olmayan gerekçelerle hapis cezası verildi. Basında hocanın manevi şahsiyetine zarar verecek şekilde haberler yapılmıştır. Bu haberleri yapan medya organlarıyla ilgili hukuki ve cezai başvurular yapılacaktır. Bu aşama itibariyle etik açıdan bir bilgilendirme yapılmayacaktır.” Bu açıklamaya pes demekten başka söylenecek bir söz bulunmuyor. Gazetecilik hocasının avukatın bu tehdidine nasıl müsaade ettiğini anlamak mümkün değildir.

Türkiye inşallah mevcut dönemi de kısa sürede atlatacaktır.