TFF 2.Lig Beyaz grubunda mücadele eden Afyonspor ikinci hafta maçında Bursaspor’u misafir etti. Deplasman tribünlerinin güzel olduğu, zaman zaman saha içinde gerginliklerinin yaşandığı, Olcay Şahan’ın yıldızlaştığı maçı 87.dk’da bulduğu golle Afyonspor 1-0 kazandı.

Önce İlk 11’den Başlayalım

Kalede Anıl Atağ… Sağ bekte İsmail Hakkı Doğan, sol bekte Alper Tursun, stoperde Mete Yıldız ve Eren Tokat, orta sahanın sağında Yavuz Selim Tek, solunda Ali Aydemir, defansın önünde orta sahada Şiyar Kepir, yine ortada Olcay Şahan ve Kaan Baysal, forvet hattında da İlke Tankul… Olcay’ın kanatlara da deplase olarak oynadığını hatırlatalım… Geçen seneden ilk 11’de sadece 4 oyuncu vardı; Anıl, Alper, Yavuz ve İlke…

Maçın Yıldızı ile Başlayalım; Olcay Şahan

Şahsen ben sezon başında bu kadar iyi olacağını beklemiyordum. Saha içinin teknik ve taktik lideri, sadece oynamıyor, oynatıyor da… Öyle durarak da oynamıyor, sağa sola deplaseleri, kanat bindirmeleri, koşuları, mücadelesi…. Maça ağırlığını koydu. Her korner atmaya gittiğinde de tribünlerden büyük alkış aldı. Afyon taraftarı Olcay’a çok inanıyor. Ben de şunu diyorum: “Sakın sakatlanma Olcay.”

Stoperlerin Ayağı İyi

Defansta oynayan Mete Yıldız ve Eren Tokat ayağı temiz futbolcular. Top kontrolleri iyi ve oyun kurmada başarılı oldular. Ama bu durumu rakibin baskı yaptığı maçlarda da görmek iyi olacaktır. O tür maçlar-özellikle deplasmanlarda-nasıl olacak, bakacağız. Baskı ve bire bir fiziki mücadele edilen maçlarda performanslarını merak ediyorum. Zira takımın üst sıralara yükselmesini hem defans oyuncularının performansının hem de takım savunmasının iyi olmasına bağlı olacağını düşünüyorum.

Kontrol Afyonspor’da İdi

Maçın geneline oyunun kontrolü Afyonspor’da idi. Genel olarak %65 top kontrolü ile oynadıklarını söyleyebilirim. Pozisyon fazlalığı, daha az pozisyon vermesi, daha çok pas yapması bariz görüldü. Maçın ilk yarısında karşılıklı birkaç atak oldu. 30.dk da Bursa kaçırdı. İlk yarının sonunda ise Afyon ‘Ben bu maçı ikinci yarı alırım’ mesajını vererek soyunma odasına gitti. 45.dk da önce Ali kaçırdı, 45 artıda Kaan’ın duran topu direkte patladı. Arkasından korner sonuçsuz kaldı. Ama sahada oluşan sinerji tribünleri ateşledi. Devre arasına giderken takım, tribünleri selamladı.

Koray Hoca Dokunuşu Yaptı ve Galibiyet Geldi

İkinci yarının başında maç temposu düşüktü. Teknik Direktör Koray Palaz çok beklemedi ve 57.dakikada 3 oyuncu değiştirdi. Atakan Üner, Mert Uygar Zeybek ve Berat Tosun oyuna girdi. Bu dakikadan sonra oyun daha çok Afyon’a döndü. Atakan sağda, Mert Uygar ortada idi. Olcay Şahan da onlara yakın olunca bu üçlü Bursa’nın sol kanadını çökertti. Sağ bek İsmail Hakkı’nın da desteği gelince gol yolları hareketlendi. Ama yine de ben golün daha erken geleceğini düşünüyordum. Bursaspor oyuncusu Kubilay Sönmez de durumun farkına vardı ki saha içinde genç arkadaşlarını net bir şekilde ve şiddetli bir şekilde uyardı. O da bence oyunun Afyon’a ağırlık kazandığını gördü. 53, 59, 64, 78, 81.dakikalar gollerin kaçırıldığı dakikalar oldu. 87.dakikada gelen İsmail Hakkı’nın golü ise sağ ayak dışı yarım vole vuruşu ile gerçekten jeneriklikti. Alkışı hak etti. İsmail’in geçen sene Bolvadin’de oynadığını ve Bal Liginden iki üst lige geldiğini hatırlatalım. Maçtan sonra Teknik Direktör Koray Palaz, geçmişten beri takip ettiği bir oyuncu olduğunu, aslında daha erken çıkış yapmasını beklediği bir oyuncu olduğunu söyleyerek oyuncusuna inancını dile getirdi.

21’e 26

Sahada ilk 11’de yer alan Bursaspor’un ya ortalaması 21 iken Afyon’un yaş ortalaması 26 idi. Bursa’nın yedeklerinden bir oyuncu hariç hepsi 2000 doğumlu üstüydü. Afyon’da ise 2001 doğumlu üstü 3 yedek oyuncu vardı. Tabii ki bu durum Bursa’nın içinde olduğu durumdan kaynaklanıyor. Bu ligde sadece gençlerle oynamak zor. Özellikle stresli maçlarda oyuna ağırlığı yaşı biraz daha yüksek oyuncular koyuyor.

Deplasman Tribünü ve Afyon Tribünü

Bursa taraftarı tabii ki üst lig kültürü olan, köklü bir geleneğe sahip. Deplasman tribününün nasıl olacağını dün bir kez daha gösterdi. Maçın başından sonuna kadar susmadılar. Hatta yedikleri gol sonrası dahi susmadan tezahüratlarını devam ettirdiler. Afyon taraftarı maratonu tamamen doldurdu. Ortadaki bir grup sürekli destekledi. Ama sahada olan gerginliklerden beslenmeden hep takımı desteklemek lazım.  Bursa taraftarı sürekli destekledi. Hani maçı izlemeyi bir kenara bıraktılar sürekli destek vardı. Bu ders alınması gereken durum. Ama protokolün sağında, basın tribünün yanında yer alan Afyon tribüne giren Bursalı taraftar grubunun golden sonraki davranışları karışıklığı da beraberinde getirdi. Güvenlik görevlileri ve emniyet olaya müdahale etti. 20-30 kişilik grubun organize olarak oraya girdiği belli idi. Allah korusun daha kötü durumlar olabilirdi.

Koray Palaz: “Daha İyi Olacağız”

Koray Hoca, maçtan sonra yaptığı açıklamada düşüncelerini net bir şekilde ifade etti. “Bir forvet transferi yapmayı düşünüyoruz. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş takımları ile görüştük… Transferde bütçeye göre de hareket etmek zorundayız. Alper Tursun sol bek değil ama orada oynayabilir, ters ayak ile Enver Cenk Şahin’in içe kat etmelerini durdurdu. Onu bilerek sol bek oynatıyorum. Yerine oynayabilecek sol bek oyuncumuz da var… Gelişen bir oyumuz var, ilerleyen haftalarda daha iyi olacağız. Hakem atamaları konusunda dikkat edilmesi gerektiğini hem yönetime hem de ilgili yerlere ilettim. Bir sonraki hafta oynayacağımız rakibin şehrinden bir önceki hafta hakem ataması doğru olmaz… Maç içinde olan olaylar her maçta olabilecek olaylar. Sahada kalır, orada çözeriz.”

Son Söz

İçeride Bursaspor gibi Türk futbolunun şampiyon takımına karşı alınmış galibiyet tarihi anlamda da bence önemli.

Bursa deplasman tribünü renk kattı.

Afyon tribünlerin doluluğu ise artarak devam etmeli.

Hoca, kısa zamanda şu ne demiş, bu ne demiş bakmadan kadro konusunda ikinci yarıdaki ilk 11’e yakın bir takım çıkarırsa daha başarılı olacaktır.

Tabii ki bir forvet şart.

Ama araya bir yere iki kanatta da oynayabilecek çok yönlü bir oyuncu almak ekmek kadayıfının üzerindeki kaymak gibi olacaktır.