Demir kadın Neslican Tay

Kansere karşı verdiği mücadeleyle örnek olan ve hastalığı sürecinde ve sonrasında yaptığı Twitter paylaşımlarıyla geniş kitlelerece tanınan Neslican Tay'ın vefatı büyük üzüntüye neden oldu. Üniversite sınavına hazırlanırken yakalandığı kanseri üç kez yenen Neslican Tay, dördüncü kez yakalandığı hastalığa bu kez yenik düştü.

Üç kez kansere yakalandı, 2018'de bacağını kaybetti ama her seferinde yaşama yeniden tutundu. Bu süreçte yaşadıklarını ve tedavisini sosyal medyada paylaşan Neslican Tay, dördüncü kez yakalandığı kansere daha fazla direnemeyerek hayata gözlerini yumdu. Sol bacağının kesilmesine neden olan kanser hastalığına karşı yürüttüğü mücadele azmi ile tanınan ve sosyal medya fenomeni haline gelen Neslican Tay'ın takipçileri genç kızın sağlığına kavuşması için dualarla ve iyi dilekleriyle destek veriyordu.

Kanseri üç kez yendi

Kısa sürede 800 bini aşan takipçi sayısına ulaşan Neslican, bir yandan tedavi görürken, diğer yandan Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazanarak eğitimini sürdürdü. Kanser hastalığı ile mücadelesi sırasında kendisi gibi hastalara verdiği moral ve destekle tanınan Neslican, fenalaşınca İstanbul’da bir hastanede yoğun bakıma alınmıştı. Hastalığının yeniden nüksettiğini 7 Eylül'de sosyal medya hesabından duyuran Neslican Tay, 20 Eylül Cuma gecesi hayata gözlerini yumdu. Böylesine hayata umutla tutunan ve üç kez kanseri yenmeyi başaran milyonlarca kişiye umut olan Neslican Tay’ın vefatından sonra kendisine bilim adamı diyen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan çıkıyor ve şu yakıştırmayı yapıyor; 'Neslican kızımız seküler dünyasallaşma rüzgârına kapılmasaydı, dinlerin teselli gücünden faydalansaydı hastalığı düşman gibi görmezdi’ diyebiliyor.

Profesöre büyük tepki

Bu ne demektir diye açıklayın hocam” diyenlere ise verdiği cevap ise Profesörün, 'Ancak önyargılara dokunmuşum' oldu. Eleştiriler üzerine eşini kanserden kaybettiğini ve kendisinin ‘mindfulness’ tekniğiyle rahatlamayı başardığını ifade eden Tarhan, gazeteci Akif Beki’nin ‘Hocam, yoga gurusu sıfatı ve diliyle söyleyecektiniz aynı şeyi, şimdi ne deseniz boş, sağır önyargı sloganlarına çarptınız artık, söz geçirmez duvarlarla korunuyor onlar’ yorumu üzerine de şunları söyledi: ‘Akif bey çok haklısınız zamanlamam tartışılabilir ama insanların bu kadar hakikat körü olmasına dayanamıyorum, ‘var mı ölüme çare’ diyenlere ilaç olmak suç oldu.Kötü niyetliler, niyet okuyanlar hiç önemli değil, gizli şirk içende olanlar çok fazla ama bilim benim yanımda. Mindfulness bir bilinçli farkındalık tekniğidir, stresten kaçmak yerine yüzleşerek yönetmeyi öğretir. Deneyimden kaçmak yerine ders çıkarmayı, gözlemlemeyi ve ‘şimdi, burada’ diyebilmeyi öğretir. Bilim acı ilaçtır. Neslican Tay kızımızın acısı herkesi etkilemişti. Bu vesile ile ‘hastalığı düşman değil bir eğitmen gibi görme’ bakışı sağlamak istemiştim. Ölüm bilinci herkese lazım, ancak önyargılara dokunmuşum…”

Bu nasıl kafadır!

Uzun süre kanserle mücadele ettikten sonra vefat eden Neslican Tay hakkında sosyal medyada gündem olan paylaşım yapan Nevzat Tarhan’a en güzel cevaplardan birisini de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’tan geldi. Bulut, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu nasıl bir kafadır! Bu adam bilim adamı diye ortada dolaşıyor. Devletin en tepesinden sokaktaki vatandaşına bu zamansız ölüme herkes matem tutarken, bu adam neyin kafasını yaşıyor! Bu artık çok fazla! Bu adamın geçmişini araştırın TSK’dan FETÖ’den atılan ilklerden olmasın!” ifadeleri yer aldı.

Henüz 21 yaşında iken 3 kez kanseri yenen sol bacağı kesilmesine rağmen umudunu yitirmeyen, ama dördüncü sefer yakalandığı bu amansız hastalıktan kurtulamayan ve milyonlarca kişiye umut olan Neslican nurlar içerisinde uyu. Bu ülke seni unutmayacak Demir Kadın Neslican Tay