CHP de seçim takvimi açıklandı.Önce bu seçim yol haritasını tarihleriyle hatırlatalım:

8 Kasım/1 Aralık 2019 tarihleri arasında İlçe delege seçimi.

14 Aralık 2019 İlçe Kongreleri başlayacak 27 Ocak 2020 tarihinde sona erecek.

İl Kongresi ise 3 Şubat/2 Mart 2020 tarihleri arasında tamamlanacak.

Büyük kurultay tarihi ise PM meclisi tarafından yapılacak. Büyük ihtimalle Mayıs ayında CHP Büyük Kurultayı olur.

 

Afyonkarahisar CHP yıllardır başarısız

Kongre takvimi ile birlikte Afyonkarahisar da yarış başladı.

Afyonkarahisar da yeni yüzler ve eski tüfekler kulis çalışmalarını hızlandırdığını görüyoruz.

Afyonkarahisar CHP açısından oylarına baktığımızda başarısız bir il. Bunu neden söylüyoruz?

Aslında bunu biz söylemiyoruz rakamlar anlatıyor.

CHP de siyaset yapanların karnesini bakın şöyle ortaya koyalım.

2019 Yerel seçimlerinde CHP ülke genelinde yüzde 28,63 oy aldı. Bildiğiniz gibi belediye başkanlığı dışında seçimlerde İl Genel Meclisinde ittifak yok ve sandığa giden seçmen kendi partisine oy veriyor. Yani sandığa giden her 10 kişiden 3 seçmenin oyunu almış CHP ülke genelinde.

Afyonkarahisar da ise yüzde 12.Oy olarak bakıldığında 54 bin civarı oy alınmış bu seçimde. Bir başka ifade ile Afyonkarahisarlı 10 seçmen sandığa gittiğinde sadece 1 kişi CHP ye oy vermiş ilimizde.

 

70 Bin oy aranır olmuş

2007 senesinde 435 bin seçmen Afyonkarahisar da sandığa gitmiş ve bu seçmenlerden 50 bine yakını CHP ye oy vermiş. Halil Ünlütepe 2.dönem milletvekili olmuştu.

2011 yılında 70 bin oy alıyor Afyonkarahisar CHP seçmen artışı 8 bin oy artışı ise 20 bin ve Ahmet Toptaş CHP milletvekili olarak meclise gidiyor.

2015 senesinde CHP Haziran seçimlerinde aldığı oy 70 bin ve Burcu Köksal milletvekili.

Kasım seçimlerinde ise aldığı oy 67 bin. Burcu Köksal 2.Kez CHP milletvekili olarak TBMM ne gitmiş.

Ülke genelinde CHP oylarını son 8 yılda oylarını artırmaya devam etmiş.

Afyonkarahisar da ise seçmen sayısındaki artışa rağmen CHP oylarını düşürmüş.

8 yıl önce 400 bin geçerli oydan 70 bin oy alan CHP şimdi 460 bin geçerli oydan sadece 67 bin oy almış. Son yerel seçimde ise oylar iyice düşmüş ve 54 bin oy alabilmiş.

İşte partide senelerce görev yaptığını ve başarılı olduğunu anlatarak mangalda kül bırakmayanların bu rakamları iyi analiz etmesi lazım

 

 

Kimler son 10 yılda il Başkanı oldu

Afyon CHP de 10 yıl önce Ramazan Akgöz İl Başkanı. Akgöz İl Başkanlığından milletvekili adayı olmak adına istifa ediyor.Nevzat Ercan atama ile İl Başkanı oluyor.Sonra kongre yapılıyor.Yalçın Görgöz rakipleri Veli Cengiz ve Nevzat Ercan’ı geçerek İl Başkanı oluyor.

Görgöz de milletvekili adayı olmak için istifa ediyor. Afyonkarahisar CHP de Özgür Topsakal ve Nimet Kayrım kısa bir süre İl Başkanı oluyor.Ardından yapılan Kongrede Nevzat Ercan, Atamer Büyükbudak’ı geçerek İl Başkanı koltuğuna bu kez seçilerek oturuyor.

Yakın dönemde Kemal Demirkırkan ve Nevzat Ercan İl Başkanlığı için yarışıyor.Daha önce Merkez İlçe Başkanı olan Dr.Demirkırkan bu kongrede İl Başkanı seçiliyor.

Milletvekilli olmak için Demirkırkan da istifa etti.Savaş Erdoğan görevi aldı.Daha sonra Erdogan istifa etti yerine yine Nevzat Ercan İl Başkanı oldu.

Yani Afyon CHP de total olarak baktığımızda 10 sende 10 il Başkanı gördü ve her seçim dönemi en az iki liste yarıştı. Seçilenlerin ise Milletvekili sıralamasına girmek adına istifa etti.

 

İlçelerde nal topluyor

İlçelerde durum farklı değil. Merkez İlçenin oy oranı yüzde 11,6

2018/Haziran seçim sonuçlarına göre Sultandağı yüzde 40 en fazla oy oranına ulaşan ilçe.(Bu ilçenin nüfus düşük ve yerel seçimde Belediyeyi kaybeden ilçe) Başmakçı ve Dinar yüzde 25, Dazkırı ise yüzde 21. Emirdağ yüzde 20,

CHP oylarının en düşük olduğu ilçelere bakıldığında : Yüzde 4 ile İscehisar,Hocalar,Bolvadin ve Çobanlar oy oranı ise yüzde 9,

Yüzde 10 ve Yüzde 20 oy aldığı ilçeler ise: Çay ilçesi yüzde 19,Bayat yüzde 15,Kızılören yüzde 17,Sandıklı ve Sinanpaşa yüzde 11..

Yerel seçim sonuçlarına baktığımızda da benzeri tabloyu görüyoruz.

Geçen yerel seçimde Bayat, Sultandağı,Evciler ve Dazkırı ilçelerinde CHP li başkanlar vardı.Bu seçimde İhsaniye ve Dazkırı kaldı.Beldelerde daha önce olduğpu gibi tık yok CHP de.

Belediye ve İl Genel meclis temsilinde de aynı başarısızlık devam ediyor.

Bu zamana kadar Belediye Meclisi olmayan CHP 50 kişilik Afyonkarahisar Belediye meclisinde ittifak sayesinde 4 kişi ile temsil ediliyor.

İl Genel Meclisinde geçen seçimde 2 kişi ile temsil eden CHP bu yerel seçimlerde de İGM ye Sultandağı ve Dazkırı dan iki kadın meclis üyesi ile temsil oluyor.

Hem genel seçimlerde hem de mahalli seçimlerde Afyon CHP neden sınıfta kaldı?

Bu sorunun cevabını bir başka yazımızda uzunca anlatırız. Şimdi böylesine tablonun olduğu Afyon CHP de İl Başkanlığı konusunda seçim öncesi adı gündeme gelen isimlere bakalım.

 

Afyon da seçim yarışı

Şimdi seçim havasına giren CHP de şu ana kadar İl Başkanlığı için Av. Umut Kılıç Merkez İlçe Başkanlığı için Emekli Eğitimci Ömer Aydoğmuş kıspeti giydi ve alanlara çıktı.

Eski İl Başkanı Yalçın Görgöz ve Kemal Demirkırkan’ın isimleri gündeme geldi.

Fakat Demirkırkan aday olmayacağını yakın çevresiyle paylaştı.Görgöz ise zemin yokluyor aday olma ihtimali oldukça zayıf. Bu kulis bilgisi daha verelim.Demirkırkan,Umut Kılıç destek konusunda Av.Ramazan Akgöz ile temaslarına devam ediyor.Akgöz Umut Kılıç’ın yanında.

Genel Merkez il ve ilçelerde mümkün oldukça bu dağınık yapıyı düzeltme adına tek liste talebini iletmiş olsa da Afyonda Merkez ve İl başkanlığı ile büyük ilçelerde iki liste yarışacak gibi.

Kılınç ve Aydoğmuş çekilmez yarışa devam eder. Karşısına ise Görgöz ve Demirkırkan ve mevcut il Başkanı Nevzat Ercan dışında başka bir isim çıkar. Özellikle büyük ilçelerde beklenen yine iki liste çıkması

Özetleyecek olursak:

CHP kendi içinde yarışı seviyor. Enerjisini parti içindeki yarışa harcıyor. Genel veya yerel seçime harcayacak enerjisi kalmıyor.

İşte milletvekili,İl Başkanı yarışı hatta İlçe Başkanlığı yarışı.

Seçilenler dar bir kadro ile yönetime geliyor.Sonra istifa ediyor.Muhalif gurup ise bir başka seçimi kazanmak adına dört gözle bekliyor.

Bireysel hesaplar, kişisel beklentiler kurumun önüne geçtiği ölçüde küçülme devam eder.

Bu böyle biline….

Mutlu ve aydınlık yarınlara…