Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde iki deprem Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da bugünkü verilere göre 36 bini aşkın insanımız yaşamını yitirdi. Enkaz çalışmalarının devam ettiği bölgede depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 70 bini bulmasından korkuluyor.

Necip Türk Milleti acıyı paylaşmak adına kenetlendi. Yurt dışından kurtarma ekipleri gelerek enkaz kaldırılmasına katkı sağladı.

Depremin 4. Gününde afet bölgesinde olan gazeteci arkadaşlarım Nail Azbay, Ali Küçükkartal ve Oktay Yüksel Gün FM de yayına bağlanarak oradaki izlenimlerini dinleyenler ile paylaştı.

20 bin kişiye kapımız açık

Salı akşamı ise telefon ile radyoya bağlanan Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı yaraların sarılması konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı. Valimiz Yiğitbaşı özetle şunları söyledi.

  • Şu ana kadar KYK Yurtları ve otellerde 5 bin 751 depremzedeyi misafir ediyoruz. İlimiz 20 bin kişiye kadar konaklama imkanı sağlar.
  • İlimize gelen konuklarımıza her türlü desteği vermeye başladık. Mutluluk Kervanı projesini uyguluyoruz. Bakın ilimizdeki kuaförler ekip halinde depremzedeleri ziyaret ederek kız çocuklarımızın saçlarını kestiler. Onların normal yaşama dönmeleri konusunda tüm kurumlarımız seferber olmuş durumda. Psikolojik destek vermeye devam ediyoruz.
  • Afetten hemen sonra Valiliğimiz, Belediyelerimiz, STK’larımız 800’e yakın tır ve kamyonla afet alanına her türlü ihtiyaç malzemelerini ulaştırdı.
  • Vali Yardımcılarımız Nurullah Kaya ve Mehmet Keklik ile 5 İlçe Kaymakamı depremin olduğu illerde çalışmaya devam ediyor.
  • Gönüllü ve görevli olmak üzere 2 bine yakın inansımız yaraların sarılması adına afet bölgesinde yer aldılar.
  • Karayolunda ilk günlerde çıkan sıkıntıdan dolayı üç uçak ilimizden afet bölgesine malzeme götürdü.
  • Çok sayıda iş makinesi demiryolu aracılığı ile deprem bölgesine ulaştı.
  • Şu anda acil ihtiyaç olarak mont-ayakkabı-Gıda Kolisi, battaniye, Soba, Katı yakıt ve kadın hijyen malzemelerine ihtiyaç var.
  • Ramazan aylarında yapılan erzak paketi benzeri bir gıda kolisi hazırlatıyoruz. Bunun içinde Salçadan kuru bakliyat yağ ve benzeri temel gıda maddeleri yer alıyor. Afyonkarahisarlı hemşehrilerimizin Halk Bankasına açılan hesaplara 275 TL ödeyerek bir paket gıda kolisi desteği sağlayabilir. Bu çok önemli çünkü hayat devam ediyor ve gıda ihtiyacı her geçen gün artarak sürüyor.

Vali Yiğitbaşı bunları anlattıktan sonra yardımsever Afyonkarahisar halkına şükranlarını ve teşekkürlerini iletiyordu.

Başkan Savaş hepimiz sorumluyuz

Depremden en fazla etkilenen illerin başında ise Hatay geliyor. 10 ili etkileyen depremde enkazın kaldırma çalışmaları da devam ediyor. Bundan sonraki yol haritasını görmek için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın açıklamalarını paylaşalım.

Başkan Lütfü Savaş Odatv’ye yaptığı açıklamada deprem sonrası ortaya çıkan tablodan müteahhitlerin, denetim şirketlerinin, belediyelerin ve hükümetin sorumlu. Şimdi enkazları kaldırıyoruz. Kaybettiğimiz insanları defnediyoruz. Diğer taraftan ise şehri yeniden inşa etmek için çalışmalara başlıyoruz. Üniversitelerden 40’ın üzerinde alanında uzman hocalarımız bu hafta geliyor. Şehri bilimin çerçevesinde yeniden inşa edeceğiz. Çevreye duyarlı bir kent inşa edeceğiz. Hocalarımız ne derse onu yapacağız. Yerbilimci hocalarımızda var. Deprem gerçeğiyle yaşayacağız. Artık müteahhidin de denetim şirketinin de belediyenin de hükümetin de buna göre hareket etmesini sağlamamız lazım.”

Acil çadır lazım

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş sözlerine şu şekilde devam etti :  “Bizim en acil ihtiyacımız çadır. Herkes konteyner kurmaya çalışıyor ama çadır daha önemli. Hatay’da Martın ortasından sonra kış olmaz. Çadırı kurmak, kaldırmak kolay. Bir konteyner almak yerine çok daha fazla çadır alınabilir. Konteyner için bir altyapı gerekiyor. Daha fazla insana ulaşmak için çadır istiyoruz arkasından gelen ihtiyaçlarımız ise jeneratör, ısıtıcı ve seyyar tuvalet’ Bu arada Taşıma planımız yok, şehri aynı yere inşa edeceğiz. Ancak fay hatlarına dikkat edeceğiz. Deprem öldürmüyor, bizim hatalarımız öldürüyor”

60 personelimiz yaşamını yitirdi

Belediye personelinden de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Lütfü Savaş

“Belediye personelimizden ilk gün 60 arkadaşımız hayatını kaybetti. Her geçen gün sayısı artıyor. Ailesini kaybedenler, yaralı olanlar ve enkaz altında kalanlar var. Ayakta kalanlarla devam ediyoruz. Hem iktidar hem muhalefetten belediyelerimiz geldi. Onlarla birlikte bu süreçte çalışıyoruz. Hatay’da dün gece itibariyle 12 bin 989 vatandaşımız hayatını kaybetti. GSM operatörleri ilk 7 gün iletişimi sağlayamadı. Bugün biraz daha iyi. Tam ihtiyacımız olduğu günlerde GMS operatörleri yoktu. En çok ihtiyacımız olan günlerdi. Hatay’da en çok hasar alan ilçelerimiz sırasıyla Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz, Assa, Payas Olduğunu anlatıyordu Başkan Savaş.

Bu çok büyük bir felaket Halkımız bu felaketi de atlatacak Hatalar, yanlışlar, sorgulamalar olacak. Ancak önümüzde daha önemli bir sınav var.

 Bu  insanlık ve insan olmak sınavı.

Nazım Hikmet diyor ki…

Günler ağır.

Günler ölüm haberleriyle geliyor.

En güzel dünyaları

Yaktık ellerimizle…