Yüzyılın en büyük depremi on bir gün önce ülkemizde meydana geldi.

Çoğu büyükşehir olmak üzere on ilimiz etkilendi. On binlerce ev oturulamaz hale geldi. Birçok insan evsiz kaldı. Can kaybı tam olarak tespit edilemedi.

***

Deprem sabahından itibaren vefalı Türk Milleti elinden geleni yaptı. Yardım toplamadaki heyecan bunların hazırlanmasındaki birlik ve beraberlik bizleri gelecek için umutlandırdı. Esnaflarımız en kısa sürede organize olup depremin en fazla hasar verdiği yerlerden olan İskenderun’da aşevi kurdular. Afyonkarahisar’dan yüz elli kişilik bir ekiple deprem bölgesine gittiler.

Bunların yirmi beş kişilik kısmı arama kurtarma ekiplerine katıldı. Cengiz Üstün, Hüseyin Karnıbüyük, Bekir Koçak başkanlar yönetiminde depremin ikinci günü aşevini faaliyete geçirdiler. Bir bölümü de depremzedelere ve gönüllü çalışanlara sıcak yemek yapıp servis ettiler. Tüm oda başkanları da bunlara lojistik destek verdiler. Durum normale dönmeye başlayınca Aşevini Kızılay’a devredip Afyonkarahisar’a döndüler. Başkanlardan ve onlarla giden tüm gönüllülerden Allah razı olsun. Onların hikâyelerini de müsait olduklarında dinleyip yazacağım.

***

Deprem bölgesinden gelenlerden aldığım bilgiye göre bölgede hala tam anlamıyla bir organizasyon yok. İhtiyaç malzemeleri güvenlik güçleri tarafından belirli bölgelere toplanmış emniyet altına alınmış. Bu malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında aksaklıkların olduğu söyleniyor. Depremzedelerin muhatap olacağı yetkili bulamadıkları ifade ediliyor. Bu boşlukları orada sivil toplum kuruluşları doldurmaya çalışıyor. Bunlara da zaman zaman kamu görevlileri müdahale ediyor. AFAD ve Kızılay’ın geç müdahale ettiği hala da organize olamadıkları iddiaları mutlaka araştırılmalıdır.

***

MHP’deki derin sessizlik başlıklı bir siyasi analiz yazmıştım. Bu depremden sonra da sessizlik sürüyor.

Tüm siyasi partiler güçlerinin üzerinde faaliyetler gösterirken ülke yönetiminde önemli etkisi olan bir siyasi partinin ortalıkta görünmemesi şaşırtıcı.

AK Parti’nin yardım toplayarak bölgeye yüz elli kişilik ekiple gidip orada çadır kurmaya yardım etmeleri.

CHP’nin yardım toplayıp bölgeye ulaştırması. İYİ Parti’nin seçim koordinasyon merkezini yardım toplamaya açması ve bölgedeki parti koordinasyon merkezleriyle ortak çalışması. Saadet Partisi’nin gençlik teşkilatları ile birlikte olağanüstü gayret göstermesi. Deva ve Gelecek partilerinin yeni teşkilatlanmalarına rağmen bir şeyler yaptıkları.

Böyle zamanda gözlerden kaçmıyor.

***

Hafta başındaki yazımda bir inşaat hikâyesi yazmıştım.

İddialar odur ki;

Üç kata müsaade edilen yere dört katlı proje çizilip belediyeden inşaat ruhsatı alınıyor. Dört kata mukavemetli çizilmiş projeye yedi kat yapılıyor. İmar barışı ile yedi kata da oturma izni alınıyor.

Yapı denetimdeki ismin inşaattan haberi yok. Bir başka ilde fabrikada işçi olarak çalışıyor. Enerji kimlik belgesi için sahte imzalar atılıyor ve sahte numaralar veriliyor. Günlerdir bekliyorum bir yetkili arar da nedir bu iddialar diye sorar mı? Belgesi var mı bunların der. Ben biraz daha bilgi vereyim. Burası Afyonkarahisar’ın büyük ilçelerinden bir tanesi. Belediye başkanı mimar, müteahhit, yapı denetim şirketi var vs…

***

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi çalışanı işçi Kahramanmaraş merkeze bağlı Ahmet Hoca köyünde enkaz kaldırma çalışmalarına katıldı. Enkaz altından 40 keçiyi canlı olarak kurtardı. Ayrıca enkaz altından çıkan bir çanta para 20 adet ata lira altın ve 25 yarım altını da sahibi Hüseyin Yalvaç'a kendi elleri ile teslim etti. Sinanpaşa Nuh Köyü olarak köyümüzün genci ve Ak Parti gençlik kolları üyesi Mustafa Akyıldız’la gurur duyduk. Aferin Mustafa…

 

#afyon #deprem #kemalbaykara #enkaz #doğalafet #odakgazetesi