Posta Gazetesi Mustafa Bakacak

Depremde çocukların çoğu ailesini, evini kaybetti. Çocukların bu travmayı atlatabilmeleri, hayata tutunabilmeleri için uzanan eller, insanın içini ısıtıyor, umut veriyor. Çocukların deprem psikolojisinden çıkmalarına yardımcı olmak için etkinlikler yapılıyor. Oyuncak ve kitap kampanyaları düzenleniyor. Deprem bölgesinde çocuklar için kurulan çadıra bir polisin çizgi film karakterlerini çizmesi, bir kız çocuğunun Mehmetçik’in omuzuna başını yaslayarak uyuyakalması, bir askerin çocuğa mama yedirmesi hepimizi duygulandıran kareler oldu. Çocuklar hayat, çocuklar, umut, çocuklar geleceğimiz. Umutların yeşermesi dileğiyle…

Çocuklar hayattır, umuttur, geleceğimizdir

‘BÖYLE DEVLET ADAMLARI LAZIM BİZE…’

Depremin ardından bölgede görevlendirilen koordinatör valiler, merak edildi, çok konuşuldu. Bu konuda Twitter’dan yapılan şu paylaşım dikkatimi çekti: “Bu adamı depremin ilk günü Kahramanmaraş’ta tanıdım, sıradan bir vatandaştan farkı yoktu. Elini öyle bir taşın altına koymuştu ki var gücüyle çalışıyordu. Üstü başı toz toprak halde, ayakkabıları çamur olmuş bizleri yönlendiriyordu. Helal olsun, böyle devlet adamları lazım bize…”

Bu paylaşımı yapan, Nevşehir Derinkuyu’dan 55 konteyner ve 18 seyyar tuvaleti ilk gün deprem bölgesine götüren Abdulkadir Altun. Konteynerleri teslim edeceği yetkiliyi arayan Altun, ‘koordinatör’e yönlendirildi. O kişiyi deprem alanında bir enkazdan diğerine koşarken bulan Altun, getirdiği malzemeleri gösterdiği yere indirdi. Altun saatler sonra koordinatörün Kayseri Valisi Gökmen Çiçek olduğunu öğrenince çok etkilendiğini, gurur duyduğunu ve bu duyguların sonucunda da o paylaşımı yaptığını anlattı.

KONYA TÜM İMKANLARIYLA DEPREMZEDENİN YANINDA

Deprem felaketinde belediyelerin yardıma nasıl koştuklarına, yaraları sarmak için neler yaptıklarına Konya örneğinden bakalım. Konya Büyükşehir Belediyesi, arama kurtarma ekipleri deprem günü 14.00’te Hatay’a ulaşıp 10 günde 168 kişiyi enkazdan çıkardı. İlk sıcak yemeği 6 Şubat’ta, ilk sıcak ekmeği 7 Şubat’ta çıkardı. İlki 6 Şubat’ta olmak üzere toplam 23 TIR ile su, 305 TIR ile gıda ve ihtiyaç malzemeleri ulaştırdı. Bölgede kurduğu 4 fırınla günde 70 bin ekmek üretirken, 16 mutfakla günde 75 bin sıcak yemek çıkardı. 2 bin 692 personel ile alt yapı onarımı ve konteyner kent kurulumu dahil birçok görevi üstlendi. Konya, 14 bin 408 depremzedeyi de misafir etti.

AMASYA’DAN ÖRNEK YARDIM PORTALI

Amasya Valiliği, misafir ettiği afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için çevrimiçi bir portal oluşturdu. Yardım için amasyaseninle.com sayfasından ‘hayırseverim’ veya ‘gönüllüyüm’ sekmelerinden birine kayıt yapmak yeterli. Portal, evlerini açanlar ile depremzedeleri buluşturuyor. Yardımlar da tek merkezden ve kimsenin rencide olmaması için kişisel bilgileri paylaşılmadan dağıtılıyor.