Maraş ve 11 ili etkileyen deprem ardından EYT açıklaması, seçim tarihi ve takviminin belli olması sonrasında vergi affı olarak bilinen yasada meclisten geçip Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhuriyetin tarihinde 52. Defa af veya ödeme kolaylığının önemli maddelerini paylaşacağız fakat ekonomik göstergelere kısaca bakalım.

Hafta içinde cari açık açıklandı. Cari açık 2023 Ocak ayında 9 milyar 949 milyon dolar ile tarihi rekora imza attı. Önceki rekor 2011 senesi Mart ayında 9 milyar 41 milyon dolardı.

Ocak ayında işsiz sayısı 8.5 milyon oldu. Bu sayının 94 ülke nüfusundan fazla olduğunun altını çizelim.

Ve depremin yarattığı yıkım. Öyle ki Tarım üretimin yüzde 17 si bu bölgeden oluyordu. Şimdi bu üretimde yok. Doğal olarak önümüzdeki günlerde tarım ürünlerinde artış kaçınılmaz.

Böylesi ekonomik gidişata seçim ekonomisi savurganlığını eklediğimizde bizleri çok sıkıntılı günler bekliyor.

Şimdi gelelim kamuya ait borçlan affı veya ödeme kolaylığına.

Vergi affı yapılandırması hafta içinde yasalaştır. Buna göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan

Vergiler ve vergi cezaları,/ Gümrük vergileri ve buna ilişkin idari para cezaları,

Sosyal güvenlik primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, SGDP, isteğe bağlı sigorta primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zamları,/ İdari para cezaları,

Ecrimisil borçları,/ Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları,

Belediyelerin idari para cezaları ile su, atık su, katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacaklar.

Borçların tamamı peşin ödenebilir. Ayrı 12 aydan 48 aya kadar taksit imkanı var. Ödemeler 2 ayda bir olacak ve 3 defa bir yılda ödememem hakkı yer alıyor yasada.

Vergi affı yapılandırma kararı kapsamında, borçlulara belirli bir indirim de gelecek. Vergi borçları için faiz indirimi yapılacak ve ödeme tarihinden önce ödenen borçlar için de özel indirimler gelecek. Bu sayede, borçlu olan vatandaşlar ve işletmeler borçlarını daha avantajlı bir şekilde ödeyebilecekler.

Daha önceki yapılandırmadan faydalananlarda bu yeni yapılandırmadan faydalanma hakkına sahipler. Öte yandan başvurular 31 Mayıs 2023 tarihine kadar E-Devlet veya ilgili kuruma bizzat müracaatlar olacağını da ekleyelim.

Kayıtlarda olan ama stoklarda olmayan veya stokta olmadan kayıtlarda olan emtialar için de KDV’nin yarısı ödenerek kayıtlara girebilecek. Dava aşamasındaki cezalarda kapsam içinde yer alıyor.

Ayrıca matrah artırımı da bu yapılandırma yer alıyor.

Kanuna göre matrah artırımı; 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin olarak gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisi ve bazı gelir ve kurumlar vergisi stopajları için yapılabilecektir.

Matrah artırımında bulunulan yıl için daha sonra vergi incelemesi ve cezalı tarhiyat yapılmayacaktır.

Yasada deprem dolayı şahıs ve kurumlarda yüzde 10 üzerinden ek gelir vergisi de yer alıyor.

 

Bağ-Kur canlandırmada 13 kat artış

Emekli olmak isteyen Bağ-kur’lu olanlar bu yasayı 4 gözle bekliyordu. Şimdiden söyleyeyim dağ fare doğurdu.

Şöyle ki

Malum EYT’liler işe başlama tarihi 08.09.1999 işe başlaması, 5 bin ve 5450 gün prim ödemesi kadın 20 erkek 25 yıllık sigortalılık durumunda yaş beklemeden emekli oluyor.

Esnaf olduğundan dolayı Bağ-kur’lu olanlarda bu 5 bin ve 5450 gün yerine 9 bin 200 güne çıkıyordu.

Günü eksik olan Bağ-kur’lu bu eksik günlerini canlandırıp borçlanıp emekli olma hayali kurdu.

Bu yasaya göre parça parça eksik gün alınmıyor.

Önceki günlerde silinen toplam kaç gün varsa tamamı borçlanma yapılması lazım.

Diyelim ki 3 bin 750 gün eksik gün tamamlayacaksınız. Ödenecek bor. 431 bin lira.2021 yılında ödeme yapılsaydı 3750 güne 36 bin lira ödeyecekti. Yani 13 kata yakın ödeme yapılacak.

Bundan önceki yapılandırmalarda gösterdi ki başvuru sahiplerinin ¼ ü ancak tüm taksitleri ödüyor.

Bu affada bakıldığından herkes başvuruda bulunacak ama yolculuk sırasında birçok mükelef ve kamu borçlusu ekonomik sıkıntılardan dolayı ödemesini tamamen yapacak gibi.

Bekleyip göreceğiz.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…